Lifestyle

Komentari 0

Uklonite mrlje: Čipka, baršun i šljokice tretiraju se s pažnjom

Uklonite mrlje: Čipka, baršun i šljokice tretiraju se s pažnjom

Izbjegavajte kompletno namakanje, mrlje radije očistite vaticom namočenom u sredstvo za pranje, glačajte isključivo preko gaze, a kod sušenja polegnite odjeću

Šljokice, baršun i delikatna čipka idealan su izbor materijala za božićne i novogodišnje tulume, no problem se često javlja kod njihova pranja. Ako je problem u samo jednoj maloj mrlji, tretirajte samo tu mrlju. Koristite vatu na koju ćete staviti blago sredstvo za uklanjanje mrlja pomiješanu s vodom. 

Oprezno utrljavajte sredstvo od ruba mrlje prema sredini, a zatim upotrijebite komadić čiste tkanine koja će apsorbirati prljavštinu. Ako mrlja zauzima veliku površinu, ne preostaje vam ništa drugo nego odnijeti odjeću u kemijsku čistionicu.

Ako na deklaraciji piše da se odjeća može prati, najbolje je takve delikatne komade prati ručno u mlakoj vodi, kako biste izbjegli uništavanje odjeće. Blagi deterdženti za pranje dječje odjeće napravit će najmanje štete, no nikako nemojte čvrsto stiskati ili trljati tkaninu. Nakon pranja odjeću polegnite na stalak za sušenje rublja kako biste spriječili rastezanje tkanine.

Pranje baršuna

Baršun može biti izveden iz svile, najlona ili rayon vlakna, dok je pliš izrađen od pamučnih tkanina. Za najbolje rezultate baršun ili pliš se čiste "na suho". Da biste osvježili odjeću i izbjegli nabore, glačalo na paru koristite tako da glačate s unutarnje strane odjeće. Nikad ne koristite obično glačalo, a za male nabore jednostavno objesite komad odjeće na vješalicu u kupaonicu punu pare. 

Pranje čipke

Čipku možete prati ručno ili u perilici rublja, ovisno o tome je li izrađena od pamuka ili sintetičkih materijala. Prije pranja zakopčajte sve gumbe i zatvorite patentne zatvarače kako se u pranju čipka ne bi poderala. Čipkaste komade nikad ne smijete sušiti u sušilici rublja, već i polegnite na ravnu površinu. Ako je glačanje neizbježno, preko čipke postavite tanku gazu i lagano ispeglajte. 

Najčitaniji članci