Ljeto s Podravkom: Vafli su idealni za početak dana, a zdravi obrok možete upotpuniti borovnicama, dok za ručak slijedi Piletina u finom mediteranskom umaku
Ukusni vafli otvaraju dan, a za ručak ide mediteranska piletina
Ukusni vafli za početak dana
Srednje zahtjevno/40 minuta
Sastojci: Za vafle: 150 g maslaca, 1 Vanilin šećer Dolcela, 100 g šećera u prahu, 3 jaja, 150 ml jogurta, 175 g Glatkog brašna Podravka, 1 Prašak za pecivo Dolcela, prstohvat soli, 1 žlica Gussnela Dolcela
Za nadjev: 200 g Džema extra borovnica Podravka, 150 g svježih borovnica
Priprema:
Omekšanom maslacu sobne temperature dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Kada su se maslac i šećer dobro povezali, dodajte jaje po jaje miješajući između svakog dodavanja. Dodajte jogurt, pomiješajte i lagano usipajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, soli i Gussnelom. Dobivenu smjesu pustite da odstoji 30-ak minuta.
Za svaki vafl upotrijebite 2-3 žlice smjese i pecite na dobro zagrijanom kalupu u aparatu za vafle oko 4 minute. Pečene vafle premažite džemom od borovnice i poslužite uz dodatak svježih borovnica.
Savjet: Ove vafle možete poslužiti i same uz čašu jogurta ili toplog mlijeka. Pripremljeni netom prije posluživanja ili dan ranije, ukusni su i sočni.
Piletina u finom mediteranskom umaku
Jednostavno/25 minuta/za 6 osoba
Sastojci: 600 g pilećeg filea, 200 g Podravka Zamrznutog graška, 3 žlice SMS maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 200 ml Podravka pasirane rajčice, 100 ml bijelog vina, 1 žlica nasjeckanog peršina, 2 Podravka zamrznuti krumpirovi njoki (2X500g), sol, papar, 1 žlica Vegete
Priprema:
Na zagrijanom ulju popecite piletinu narezanu na štapiće do zlatne boje. Dodajte protisnuti češnjak, grašak, kratko propirjajte i zalijte pasiranom rajčicom. Dodajte jednu žlicu Vegete, vino i pirjajte 5-10 minuta. Prema potrebi posolite, popaprite, pospite peršinom i poslužite. Uz piletinu poslužite skuhane njoke i pospite listićima sira ribanca.
Savjet: Želite li jače ugustiti umak, umiješajte 1 žličicu Gussnela razmućenog u malo vode.
Savjet nutricioniste:
Ljeti na stol stižu svježe sezonske namirnice kojih ima u izobilju. Jednu takvu namirnicu predlažemo za doručak u kombinaciji sa svjetskim poznatim vaflima. Borovnica je plod plave grmovite biljke. Brojna istraživanja pokazala su da ima izuzetna antioksidativna svojstva što se pripisuje antocijanima koji i daju karakterističnu boju borovnicama, te upravo zbog toga svojstva puno obećava u liječenju bolesti povezanih sa starenjem poput Alzheimera ili artritisa. Osim što usporava starenje, štiti i od opasnog zračenja. Odličan su izvor vitamina C. Od minerala bogate su kalijem, kalcijem i fosforom.
Za ručak predlažemo piletinu u finom umaku koja ljeti ima ulogu kao jedna od glavnih izvora proteina zbog male kalorijske vrijednosti.