Lifestyle

Komentari 0

Ulice Vižinade obavili su mirisi tradicionalnih istarskih kolača

Ulice Vižinade obavili su mirisi tradicionalnih istarskih kolača

Jedna od poznatijih slastica istarskog podneblja je već spomenuti bucolaj, jednostavni mekani kolač od dizanog tijesta, pa su posjetitelji na radionici mogli iz prve ruke vidjeti i naučiti kako ga napraviti

Pod geslom "Istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju", u Vižinadi je u srijedu navečer održana dvadeset treća po redu manifestacija "Slatka Istra", a ulice ovog slikovitog mjestašca na brdu obavili su slasni mirisi tradicionalnih istarskih kolača.

Ukupno 123 domaćice s cijelog Istarskog poluotoka napravile su fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, kolače koji simboliziraju ovdašnju povijest i nekadašnji život radišnih obitelji. Spravljale su ih po starinskim recepturama, kako se to oduvijek radilo u njihovim obiteljima.

Stručni žiri je odlučio da su najfinije fritule nastale u kuhinji Leticije Šestan iz Berama, Dušanka Kleva iz Brda svima je pokazala kako se rade najbolje kroštule, a Vanda Paladin iz Višnjana, po odluci žirija, vodeća je majstorica u spravljanju pince. Također, najbolja povetica zamirisala je u kuhinji Ane Radešić iz Krasice, kako se radi pravi pandešpanj pokazala je Zdenka Jakus iz Žminja, Nevija Gardoš iz Krasice prva je majstorica bucolaja, Irena Bernobić-Šimonović iz Vižinade najbolja je u spravljanju paština, a najslađe cukerančiće rade ruke Vere Mešinović iz Pazina.


 
Jedna od poznatijih slastica istarskog podneblja je već spomenuti bucolaj, jednostavni mekani kolač od dizanog tijesta, pa su posjetitelji na radionici mogli iz prve ruke vidjeti i naučiti kako ga napraviti. Svrha manifestacije u Vižinadi je njegovati tradiciju i stare običaje, ali i obogatiti turističku ponudu u unutrašnjosti Istre. Tako su brojni posjetitelji uživali i u vrsnim vinima lokalnih vinara, ali i u maslinovim uljima te brojnim drugim domaćim proizvodima. No najvažnije je da u zaborav ne padnu neki davni običaji te da se prenose s generacije na generaciju, a vrijedne istarske domaćice svake se godine pobrinu da mirisima i okusima slasnih kolača ožive prošlost.

Najčitaniji članci