Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Umrla je ikona nijemog filma Charlie Chaplin nakon 75 godina karijere obilježene skandalima

Umrla je ikona nijemog filma Charlie Chaplin nakon 75 godina karijere obilježene skandalima

Dan danas filmovi poput Zlatne groznice, Svjetla grada, Modernih vremena i Velikog diktatora često su rangirani na top listama najvećih filmova svih vremena

VIDEO

Sir Charles Spencer Chaplin Jr. rođen 16. travnja 1889., a umro je 25. prosinca 1977. godine. Bio je legendarni engleski glumac, redatelj i skladatelj koji se proslavio u eri nijemog filma. Postao je svjetska ikona kroz svoj filmski lik, Skitnicu, i smatra se jednom od najvažnijih ličnosti u povijesti filmske industrije. 

Njegova karijera trajala je više od 75 godina, od djetinjstva do godinu dana prije njegove smrti 1977. godine, i obuhvaćala je i dotad neviđene uspjehe, ali i kontroverze.

Chaplin je napisao, režirao, producirao, montirao, glumio i skladao glazbu za većinu svojih filmova. Bio je perfekcionist, a njegova financijska neovisnost omogućila mu je da provede godine u razvoju i proizvodnji filmova. 

Većina njegovih filmova su društvene i političke tematike, a sadrže i autobiografske elemente. Dobio je počasnu nagradu Američke filmske akademije za 'neprocjenjiv učinak koji je imao u pretvaranju filmova u umjetnost ovog stoljeća' 1972. godine. 

Dan danas filmovi poput Zlatne groznice, Svjetla grada, Modernih vremena i Velikog diktatora često su rangirani na top listama najvećih filmova svih vremena.

Chaplinovo djetinjstvo bilo je obilježeno bijedom i siromaštvom, što je njegovu konačni uspon učinilo 'najdramatičnijom od svih priča o stvaranju bogatstva koje su ikada ispričane' napisao je njegov ovlašteni biograf David Robinson. 

Rane godine Chaplin je proveo s majkom i bratom Sydneyjem u londonskoj četvrti Kennington. Majka Hannah nije imala nikakvih prihoda, osim povremenih dojenja i krojenja, a otac Chaplin Sr. nije financijski sudjelovao u odgoju dječaka. Kako je situacija bila sve gora i gora, Chaplin je poslan u živjeti u dom Lambeth Workhouse te je smješten u školu za siromahe Central London District, što je Chaplin zapamtio kao 'jadno postojanje'. 

Za vrijeme školovanja njegova majka je podlegla mentalnoj bolesti, a Chaplin je počeo nastupati na pozornici. Kasnije se prisjetio da je svoj prvi amaterski nastup imao u dobi od pet godina, a taj nastup je potaknuo njegov interes za glumu. 

1913. Chaplin je pozvan da se pridruži filmskoj tvrtki New York Motion Picture, nakon čega je uslijedila i njegova prva uloga u filmu 'Making a Living' koji je izašao 2. veljače 1914. godine.

Za svoje drugo pojavljivanje pred kamerama, Chaplin je odabrao kostim s kojim se poistovjetio. Proces je opisao u svojoj autobiografiji:

'Htio sam da sve bude kontradiktorno: široke hlače, uski kaput, mali šešir, a cipele velike... Dodao sam male brkove, koji će, mislio sam, dodati godine bez skrivanja mog izraza lica. Nisam imao pojma o liku. Ali u trenutku kad sam se obukao, odjeća i šminka su me pretvorili u taj lik. Počeo sam ga poznavati, a kad sam izašao na pozornicu bio je potpuno rođen.'

Sredinom 1940-ih Chaplin je bio uključen u niz suđenja koja su mu zaokupila većinu vremena i značajno utjecala na njegovu sliku u javnosti. Problemi su proizašli iz njegove afere s glumicom Joan Barry, s kojom je povremeno bio u vezi između lipnja 1941. i jeseni 1942. Barry, koja je pokazivala opsesivno ponašanje i dvaput bila uhićena nakon što su se razišli, ponovno se pojavila sljedeće godine i objavila da je trudna s Chaplinovim djetetom. Kako je Chaplin porekao tužbu, Barry je protiv njega podigla tužbu za utvrđivanje očinstva.

Direktor Federalnog istražnog ureda (FBI), J. Edgar Hoover, koji je dugo bio sumnjičav prema Chaplinovim političkim sklonostima, iskoristio je priliku da stvori negativan publicitet o njemu. Kao dio klevetničke kampanje kojom je želio uništiti Chaplinov imidž u javnosti, FBI ga je podigao čak četiri optužnice protiv njega, sve vezane uz slučaj Barry. 

Za tri optužbe se ispostavilo da nema dokaza, ali suđenje prema Mannovom zakonu (zabrana prevoženja žena u seksualne svrhe preko granica saveznih država) počelo je 21. ožujka 1944. godine. Chaplin je oslobođen dva tjedna kasnije, 4. travnja. Slučaj je često bio na naslovnicama novina, a Newsweek ga je nazvao 'najvećim skandalom u odnosima s javnošću od suđenja za ubojstvo Fattyja Arbucklea 1921.'.

Chaplinova kćer Carol Ann rođena je u listopadu 1943. godine, a tužba za utvrđivanje podignuta je na sudu u prosincu 1944.. Nakon dva teška suđenja, u kojima ga je tužitelj optužbe optužio za 'moralnu nepristojnost', Chaplin je sudski utvrđen otac djevojčice Carol Ann. 

Već uništena slika Charlie Chaplina u javnosti se još pogoršala kad je dva tjedna nakon završetka suđenja objavljeno da je oženio svoju najnoviju štićenicu, kćer američkog dramatičara Eugenea O'Neilla, 18-godišnju Oonu O'Neill koja je bila 36 godina mlađa od njega.

U svojoj autobiografiji, Chaplin je opisao susret s Oonom kao 'najsretniji događaj u njegovom životu' i tvrdio je da je pronašao 'savršenu ljubav'. Chaplinov sin, Charles Jr., kasnije je jednom prilikom izjavio da je Oona 'obožavala' njegovog oca. Par je ostao u braku do Chaplinove smrti, a imali su jedanaestero djece.

Više vremeplova pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena