Lifestyle

Komentari 18

Umrla na 8 minuta pri porodu zbog epiduralne; Anesteziolog: 'To je ekstremno rijedak slučaj'

Umrla na 8 minuta pri porodu zbog epiduralne; Anesteziolog: 'To je ekstremno rijedak slučaj'

Epiduralna je oblik anestezije koji se primjenjuje pri porodu jer umanjuje osjećaj boli koju prouzrokuju trudovi. No Britanka je na nju imala rijetku alergijsku reakciju zbog koje je umrla

Chloe Holbrook (22) je umrla pri porodu nakon što je pretrpjela rijetku reakciju na epiduralnu koja joj je zaustavila srce i ostavila je u induciranoj komi.

POGLEDAJTE VIDEO: Što partner treba raditi na porodu?

Kolabirala je i umrla na osam minuta nakon što su joj liječnici ubrizgali samo malu količinu anestezije. Njezin partner Reece (24) s užasom je gledao kako mu je žena pala u nesvijest, a nakon toga je hitno bila odvedena na carski rez kako bi porodili njihova sina Huga.

Za čudo, mama i beba su se potpuno oporavili od užasne reakcije - a Chloe je odlučila podijeliti s javnosti sve o tome što se dogodilo.

Primljena je u Milton Keynes Central Hospital u 38. tjednu trudnoće, 14. prosinca prošle godine. Sutradan je premještena na porođajni odjel, gdje su joj počele kontrakcije. Sve je bilo u redu dok nije pristala na epiduralnu, injekciju protiv bolova koja se često daje rodiljama.

Chloe je u početku osjetila glavobolju jer joj je krvni tlak pao, a zatim je došlo do zastoja srca. Liječnici su odmah napravili pet minuta kompresije prsnog koša, a zatim napravili carski rez kako bi spasili Hugov život.

Dijete je rođeno beživotno, ali se oporavilo za nekoliko sekundi, dok je Chloe ubrizgan adrenalin. Zatim je stavljena u induciranu komu na 10 sati i pružena joj je pomoć pri disanju - a sina je prvi put vidjela tek kad se probudila.

Ovaj slučaj komentirao je dr.sc. Krešimir Reiner, dr.med., specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja koji tvrdi da se ovakve situacije vrlo rijetko događaju te da postoji više faktora koje ih izazivaju.

- Srčani zastoj za vrijeme ili neposredno nakon aplikacije epiduralne za vaginalni porođaj je ekstremno rijedak događaj, sa tek nekoliko opisanih slučajeva u medicinskoj literaturi - rekao je dr.sc. Krešimir Reiner.

Naime, anesteziolog Reiner tvrdi kako u opisanom slučaju nedostaju određene medicinske informacije na temelju kojih bi se sa sigurnošću moglo utvrditi koja komplikacija je dovela do srčanog zastoja, pa tako ostaju samo nagađanja o tome koje promjene su dovele do takvog incidenta.

- Za pretpostaviti je kako je srčani zastoj nastupio uslijed naglog pada krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja. Oni nastaju kao posljedica utjecaja anestetika na živce koji izlaze iz leđne moždine, točnije na živčana vlakna koja pripadaju tzv. simpatičkom živčanom sustavu, a djelomično mogu biti i kombinacija dvaju refleksa autonomnog živčanog sustava koji dodatno pogoršavaju pad krvnog tlaka. Za naglasiti je kako je kod trudnica, osobito u ležećem položaju na leđima, rizik od pada tlaka nakon epiduralne dodatno povećan jer velika maternica pritišće donju šuplju venu i samim time smanjuje dotok krvi u srce - objasnio je.

Osim toga, Reiner je naglasio kako se nakon epiduralne tijekom porođaja uvijek mogu očekivati promjene krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja, ali je u najmanju ruku bizarno da se takvo nešto dogodi unutar prvih nekoliko minuta nakon epiduralne te u toliko izraženoj mjeri da dovede do srčanog zastoja.

- Jedan od razloga zašto je opisan slučaj vrlo neobičan je i taj što je nastup učinka lijekova apliciranih u epiduralni prostor relativno spor (npr. za maksimalni analgetski učinak, odnosno popuštanje porođajnih bolova, potrebno je čak do 20 minuta, premda treba uzeti u obzir kako su vlakna autonomnog živčanog sustava osjetljivija na djelovanje anestetika u odnosu na živčana vlakna koja prenose impuls boli) - dodao je.  

Po njemu je moguće da je u opisanom slučaju došlo do neprepoznate punkcije dure, odnosno proboja tvrde moždane ovojnice prilikom postupka identifikacije epiduralnog prostora, te su stoga anestetici došli u spinalni prostor umjesto u epiduralni prostor, što je onda i dovelo do tako naglog pada krvnog tlaka.

- U opisanoj situaciji, moguće je i kako je gubitak svijesti nastao zbog utjecaja anestetika na središnji živčani sustav, nakon neprepoznate aplikacije u spinalni prostor, premda je značajno vjerojatnije kako je gubitak svijesti nastupio uslijed naglog hemodinamskog kolapsa i posljedičnog smanjenog dotoka krvi u mozak - nastavio je.

Reiner kaže da je moguć i toksični učinak lokalnog anestetika na mozak i srce, koji može nastupiti ukoliko se lokalni anestetici apliciraju u krvožilni sustav (umjesto u epiduralni prostor), premda je takva vjerojatnost zanemariva. Postoji i mogućnost teške alergijske reakcije (anafilaktični šok) na korištene anestetike, premda je ona rijetka nakon aplikacije anestetika u epiduralni prostor i u opisanom slučaju je takva mogućnost isključena naknadnim alergološkim testiranjem pacijentice na korištene anestetike.

- Za naglasiti je kako je srčani zastoj kod trudnica, neovisno o uzroku, jako rijedak događaj (učestalost srčanog zastoja tijekom trudnoće je otprilike 1:30000), a zastoj srca tijekom ili nakon aplikacije epiduralne analgezije je toliko rijedak da je u literaturi nemogući pronaći podatak o učestalosti, što je i logično s obzirom da se radi o vrlo rijetkim i izoliranim incidentima - kazao je.

Komplikacije svih anestezioloških tehnika koje se primjenjuju tijekom porođaja, vrlo rijetko mogu imati devastirajuće posljedice: prema jednom izvješću iz 2017. godine iz Ujedinjenog Kraljevstva, komplikacije anestezioloških tehnika su odgovorne za gotovo 25 posto svih srčanih zastoja tijekom trudnoće, a najčešće se događaju tijekom samog porođaja, kada se spomenute tehnike (spinalna, epiduralna i kombinirana spinalno-epiduralna anestezija i/ili analgezija te opća anestezija za carski rez) uglavnom primjenjuju. Ipak, većina srčanih zastoja kod trudnica nisu posljedica anestezioloških ili drugih medicinskih tehnika.

- Neupitno je kako je epiduralna za vaginalni porođaj s razlogom zlatni standard liječenja porođajne boli, ali treba imati na umu kako je riječ o invazivnom postupku sa snažnim fiziološkim učincima koji ekstremno rijetko mogu dovesti i do potencijalno životno ugrožavajućih situacija. Stoga je neophodno da trudnice budu pravovremeno i kvalitetno informirane o potencijalnim komplikacijama samog postupka, kako bi samostalno i neovisno donijele odluku o izboru analgezije, kao i o svim drugim postupcima koji se provode tijekom porođaja - zaključio je.

Najčitaniji članci