Radost očekivanja | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Simptomi koji ukazuju da uskoro stiže beba: Vaginalni iscjedak, tupa bol u leđima ...

Simptomi koji ukazuju da uskoro stiže beba: Vaginalni iscjedak, tupa bol u leđima ...

Svakako obratite pozornost ako se pojačao vaginalni iscjedak koji može biti smećkaste ili ružičaste boje. Možete osjetiti da lakše dišete jer se beba spušta niže u zdjeličnu šupljinu

VIDEO

Čak i žene koje su već rađale mogu potvrditi kako se sa svakom novom trudnoćom razlikuju rani znakovi poroda i lako ih je pogrešno protumačiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Žene u Hrvatskoj se kasno odlučuju na trudnoću

Pokretanje videa...

Dan obitelji 01:37

Signaliziraju li ti tupi grčevi u trbuhu da se beba pomiče u položaj za rađanje ili ipak osjećate posljedice onog burrita koji ste smazali noć prije? Je li vlaga na gaćicama znak da je puknuo vodenjak ili ipak samo curi mokraća jer vam beba leži na punom mjehuru? Kako biste lakše shvatili kada se zaista bližite terminu, Parents navodi koje simptome valja prepoznati kao početak poroda.

1. Nekoliko dana prije poroda

Simptomi se ne moraju nužno pojavljivati određenim redoslijedom niti će se pojaviti kod svih trudnica, a neke od njih možete doživjeti i više puta u istom danu ili s nekoliko dana razmaka. Svakako obratite pozornost ako se pojačao vaginalni iscjedak koji može biti smećkaste ili ružičaste boje. Možete osjetiti da lakše dišete jer se beba spušta niže u zdjeličnu šupljinu i na taj način više ne pritišće dijafragmu. Možda ste izgubili koji kilogram ili osjećate tupu bol u leđima koja nikako ne prolazi. Također, neke će žene iskusiti češće pražnjenje crijeva praćeno grčevima.

Ovi znakovi otkrivaju da imate trudove, iako toga niste svjesni
Ovi znakovi otkrivaju da imate trudove, iako toga niste svjesni

- To je način na koji tijelo prazni crijeva kako bi se maternica dobro pripremila. Također su moguće probavne smetnje i povraćanje prije poroda - objasnila je Rachel Lieberman, medicinska sestra i primalja iz Brooklyna u New Yorku.

Kod nekih će se žena javiti osjećaj pritiska ili grčeva u području zdjelice i rektuma, a mogu se javiti i Braxton Hicks kontrakcije tj. stezanje mišića maternice s mogućim blagim grčevima. Pojedine žene osjećaju nalet energije i nemir, dok se druge žale na izraženi osjećaj umora. Također, mnoge žene se susreću s osjećajem da prije odlaska u rodilište valja završiti sve poslove kod kuće.

- Ako osjetite poriv koji često nazivamo instinktom "gniježđenja", nemojte pretjerivati u poslu i obvezama. Energija će vam trebati za rađanje - savjetuje kaže Barbara Moran, medicinska sestra babica u Dunn Loringu u Virginiji.

2. Znakovi da ćete uskoro roditi

Sljedeći simptomi ukazuju na to da se porod bliži svakog trenutka, a može ga signalizirati puknuće vodenjaka. Ipak, prema jednoj studiji, samo je osam posto žena izjavilo da im je puknuo vodenjak prije nego što su počele redovite kontrakcije. Čak i u toj situaciji velika je vjerojatnost da ćete osjetiti samo malo curenje vode, a ne potop kako se obično prikazuje u filmovima. Naime, bebina glavica često sprječava istjecanje previše tekućine.

Mama troje djece nije znala da je trudna: Probudili me trudovi
Mama troje djece nije znala da je trudna: Probudili me trudovi

- Kada vodenjak pukne, to obično znači da je porod vrlo blizu. Čak 80 posto trudnica spontano se porodi u roku od 12 sati nakon pucanja vodenjaka, a ako se nakon toga nisu pojavili trudovi, liječnici će ih inducirati. Naime, rizik od infekcije se povećava nakon pucanja vodenjaka - kaže dr. Carol J. Grabowski, šefica ginekologije u Long Beach Memorial Medical Centru u Kaliforniji.

3. Primijetili ste iscjedak ili sluz

Tijekom trudnoće, cerviks ostaje zatvoren i začepljen sluzi. To je prirodni način zaštite bebe od infekcije. Kako napredujete prema porodu, cerviks se počinje širiti i omekšavati u pripremi za porođaj te sluz pomiče. Količina sluzi koja može biti oko jedne čajne žličice, raspršuje se.

- Ovaj sluzavi iscjedak može izgledati smeđe jer je nastao iz stare krvi ili ružičasto jer se cerviks i dalje otvara uzrokujući pucanje sićušnih krvnih žila duž površine. Nakon što to primijetite, trudovi bi mogli biti udaljeni satima, danima ili čak tjednima - kaže dr. Grabowski.

4. Bolovi u leđima

Mnoge će se trudnice požaliti kako ih mjesecima bole leđa. No kada bol postane izuzetno jaka, to može biti znak trudova svojstven jednoj trećini trudnoća.

Plesom protiv trudova: Njišu kukovima kako bi lakše rodile
Plesom protiv trudova: Njišu kukovima kako bi lakše rodile

- Uobičajeno, beba se spušta niz porođajni kanal licem pritisnutim uz vašu kralježnicu. Ali u nekim slučajevima, beba se spušta tako da joj lubanja udara u kralježnicu. Rezultat je stalna bol koja može isijavati u trbuh, ali je najčešće koncentrirana u leđima - kaže Kay Johnson, certificirana medicinska sestra i babica iz Atlante.

Bez obzira na to imate li pravi trud ili ne, nesnosna bol u leđima siguran je prvi znak približavanja trudova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Sva sretna pokazala zaručnički prsten pa se šokirala kada je vidjela što pišu u komentarima
ŠTO VI MISLITE?

Sva sretna pokazala zaručnički prsten pa se šokirala kada je vidjela što pišu u komentarima

Djevojka je na svom TikTok profilu podijelila video svog zaručničkog prstena s kojim je ona jako zadovoljna, ali mnogi nisu podijelili njeno mišljenje

Mnogi ne znaju: Evo što znače latinske kratice AM i PM na satu
SEŽE U POVIJEST

Mnogi ne znaju: Evo što znače latinske kratice AM i PM na satu

Podaci o 12-satnim satovima mogu se pratiti unazad do 1500. godine. Takav je sat pronađen u grobnici faraona Amenhotepa u starom Egiptu. Rimljani su također koristili 12-satni sat
Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!
NISU OD POVJERENJA...

Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!

Jeste li ikada podijelili tajnu s nekim i ubrzo saznali da to više nije tajna? Moguće je da je to do zvijezda jer neki horoskopski znakovi vole dijeliti sve informacije s drugima bez obzira na posljedice