Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Upala živca na licu: Kapa glavu čuva, ali i smanjuje ukočenost lica

Upala živca na licu: Kapa glavu čuva, ali i smanjuje ukočenost lica

NE ŽVAKAMA Mišićima lica potrebni su nježni pokreti, pa su kaugume loš izbor jer žvakanje može izazvati ‘tikove’. Nužno je vježbati oštećenu stranu lica funkcionalno, a ne forsirano

VIDEO

Upala ličnog živca (Pareza facialis) najčešće se može prepoznati prema slabosti mišića lica, pogotovo ako jedna strana ne prati pokrete druge strane lica.

No rane simptome ljudi zapravo jako teško prepoznaju, dok uzroci mogu biti širokog spektra - bakterijski (upala srednjeg uha), virusni (herpes), sistemsko oštećenje živca (šećerna bolest, hipertenzija, trudnoća).

Usne od sunca čuva balzam, a sjajnu kosu ulja s faktorom...
Usne od sunca čuva balzam, a sjajnu kosu ulja s faktorom...

- Kakvi god uzroci bili, važno je na pojavu prvih simptoma što prije krenuti s fizioterapijskim tretmanima. Najveća pogreška je da se pacijente šalje doma sa slikom grimasa koje bi trebali oponašati pred ogledalom bez nadzora stručne osobe - upozorava fizioterapeutkinja Jadranka Brozd.

- U tom slučaju, doći će do blokiranja mišića i mekog tkiva lica što prekida prokrvljenost i nakuplja limfu. Može doći i do nehotičnih trzaja usne i oka tijekom govora ili žvakanja - kaže fizioterapeutkinja.

To posebno vrijedi kod perifernog oštećenja živca koje se očituje simptomima slabosti svih mišića lica i asimetrijom prema suprotnoj strani lica, obješenim donjim očnim kapkom i usnom.

Spasite se od natečenih očiju i podočnjaka uz ove top savjete
Spasite se od natečenih očiju i podočnjaka uz ove top savjete

- Javlja se i pojačano suzenje oka, šumovi u uhu, poremećen je osjet okusa, a najvidljivije je ako pacijent pokuša zatvoriti oči - tad se očne jabučice kreću gore dolje i ta pojava je poznata pod nazivom Bellov fenomen - ističe Brozd.

Liječenje se obavlja uz stručno savjetovanje s fizioterapeutom koji će odrediti stupanj oštećenja i zatim odrediti daljinu terapiju. Važno je znati da uzimanje B vitamina može ubrzati oporavak oštećenog živca, a s fizikalnom terapijom treba početi što prije.

- Bitno je savjetovati oboljele kako da zaštite zahvaćenu stranu lica. Pacijenti obavezno trebaju zaštititi glavu kapom od hladnoće, vjetra i jakog sunca. Dakle, šiltericu ljeti, a rusku kapu zimi jer je utopljavanje pozitivno za živac koji je jako zategnut, pa se u toplini može opustiti i ne izazvati dodatne grčeve i grimase lica - savjetuje fizioterapeutkinja. Šešir će stvoriti i sjenu iznad očiju, što znači da se oči neće previše naprezati zbog sunca. Isto vrijedi i za sunčane naočale koje su oboljelima potreban dodatak jer oči štite od svjetlosti, prašine i vjetra.

Mjesto akni na licu otkriva što u vašem tijelu nije kako treba
Mjesto akni na licu otkriva što u vašem tijelu nije kako treba

Ne preporučuje žvakanje žvakaćih guma jer nužno je vježbati oštećenu stranu lica funkcionalno, a ne forsirano.

- Uz sve navedeno, treba vježbati pravilno držanje tijela jer loša postura stvara jaku napetost u predjelu prednje strane lica i vrata pa je to uzrok snažnoj ukočenosti živaca - zaključuje fizioterapeutkinja Brozd.

Bez rehabilitacije dolazi do komplikacija

Moguće je trajno oštećenje ličnog živca, ali i krivo usmjerena struktura živčanih vlakana nakon regeneracije koja uzrokuje nevoljne kontrakcije jednih mišića pri pokušaju da se aktiviraju drugi. Primjer je kad se prilikom smijanja zatvara oko na oštećenoj strani, upozorava fizioterapeutkinja Jadranka Brozd. To, nažalost, na kraju može uzrokovati djelomičnu i potpunu sljepoću oka, koje se ne može zatvoriti - zbog prevelike suhoće i oštećenja rožnice.

TOP 5 najboljih savjeta za brži oporavak oštećenih živaca

1. Ključno je vježbati cijelo lice i oči

Vježbe zatvaranja oka s usmjeravanjem jabučice prema dolje, vježbe za usta - puhanje u vatu, podizanje obrve a da se ne pomiču usta, smijanje bez zatvaranja oka...

2. Ne slušajte internet nego stručnjake

Ne vjerujte vježbama s papira ili savjetima s interneta nego u suradnji s fizioterapeutom pronađite odgovarajuću terapiju.

3. Bez kombiniranja metoda liječenja

Istovremeno nije dobro provoditi alternativne metode liječenja (kao što je akupunktura) s onim medicinskim, upozorava fizioterapeutkinja Jadranka Brozd.

4. Uvijek pokrijte oči i glavu

Naočale i šešir su vrlo dobar saveznik kod oboljenja ličnog živca - štite oči od svjetlosti, prašine i vjetra pa neće doći do velikog naprezanja, koje će samo pogoršati simptome.

5. Bez snažnog stiskanja čeljusti

Inače će se aktivirati ionako prejaki mišići suprotne strane, pa će pritisak na ukočeni živac biti još jači, a oporavak je teži i dulje traje, savjetuje Brozd.

Pročitajte još i ovo: 5 najbizarnijih fobija na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'