Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
9 komentara

Upute o samoizolaciji: Redovno sve dezinficirati i odvojiti se

Ravnateljstvo civilne zaštite u ponedjeljak je objavilo preporuke za samoizolaciju u kojima stoji da osobe ne smiju izlaziti iz kuće i da trebaju brinuti o svom zdravlju i higijeni prostora

Judie Shape, 81, who has tested positive for coronavirus, visits with her extended family through her window at the Life Care Center in Kirkland
Foto: BRIAN SNYDER
9 komentara

U 10 preporuka na twitteru Ravnateljstva civilne zaštite stoji da osobama kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji nije dozvoljeno izlaziti iz kuće te da svakodnevno moraju kontaktirati nadležnog epidemiologa.

Tjelesnu temperaturu trebaju mjeriti ujutro i navečer, a trebaju i pratiti pojavu simptoma respiratorne infekcije poput temperature, kašlja i otežanog disanja. 

Potrebno je redovito prati ruke sapunom ili koristiti hidroalkoholnu otopinu te redovito čistiti i dezinficirati predmete i površine u prostorijama u kojima borave.  

Prostorije trebaju redovno provjetravati, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, a poželjno je osigurati odvojenu sobu te kupaonicu koristiti odvojeno. 

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osoba se prethodno treba telefonski javiti liječniku obiteljske medicine. Iz MUP-a ističu da se broj nadležnog epidemiologa može dobiti i preko županijskih centara na broj 112. 

ODGOJITELJICI JE UPALILO Vaša djeca ne žele prati ruke? Iskušajte lagani trik s paprom

Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ističe da ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu, a ostanak kod kuće pridonosi i suzbijanju te sprječavanju širenja virusa. 

HZJZ: Bliski kontakt je kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra

Osim ostanka kod kuće, HZJZ ističe da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom tako se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. 

Pogotovo se treba izbjeći kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. 

"Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža", savjetovao je HZJZ.

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja. 

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući. 

VIDEO: ISPOVIJEST AMERIKANKE Zaradila koronu na tulumu: 'Ni kućne zabave nisu bezopasne'

Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač. Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene. 

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru. Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message