Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti

Usne kao simptom: Otkrijte na koje bi promjene trebali paziti

Kao i koža, usne mogu biti dobar indikator stanja u organizmu - od ekcema, alergije i anemije pa čak i do depresije. Promotrite boju i kožu svojih usana, a ako uočite neke promjene konzultirajte se s liječnikom

VIDEO

Prirodna boja usana, pojava žvala, herpesa kao i ispucalost kože nisu samo estetski kriteriji, već se povezuju sa zdravstvenim stanjem cijelog organizma. Promotrite se u ogledalu kako bi na vrijeme uočili skrivene signale tijela. Kao zdrava boja usana uzima se ružičasta boja, koja je tek nekoliko tonova ružičastija od boje puti, piše Daily Mail.

Blijede usne

Ovo je znak suženih kapilara, može biti i signal nedostatka hemoglobina u krvi, odnosno anemije, ali može ukazivati i na kronične probleme s plućima ili srce, zbog čega organi ne dobivaju dovoljno kisika.

Žarkocrvene usne

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako su s druge strane usne žarke crvene boje, to upućuje na proširene kapilare. Može biti znak pretjeranog rada štitnjače, povećanog pulsa te povišenog krvnog tlaka.

Svi uzroci radi kojih oko trza
Svi uzroci radi kojih oko trza

Tamne usne

Ako vaše usne djeluju kao da na njima imate ruž, bilo da su crvenkaste ili smeđe boje, tada je to znak problema s probavnim sustavom te netolerancije određenih tvari, poput glutena.

Ljubičasta boja usnica

Ova boja usana definitivno nije ona za poželjeti, jer nastaje kao rezultat poremećaja u zgrušavanju krvi te otkazivanja organa. Pred smrt usne poprimaju upravo ovakvu boju.

Promjene na usnama

Crvena aura oko usana

Ako na koži oko usnica imate crvenkasti krug, to je stanje često rezultat pretjeranog pijenja gaziranih napitaka. Također, crvena aura se može javiti zbog alergije na kalodont, kozmetiku...

Ljuskaste, ispucale usne

Ovakva koža može biti znak neprimijećenog nastanka šećerne bolesti, a to se stanje naziva ekcem usana. Koža na usnama sadrži manje žlijezda pa su one sklonije isušivanju nego koža na drugim dijelovima tijela. Pojavljuje se zbog vjetra, suhog zraka i čestog oblizivanja usana.

Tjeskoba kod mladih gotovo se udvostručila tijekom pandemije
Tjeskoba kod mladih gotovo se udvostručila tijekom pandemije

Natečene usne

Ovo je još jedan simptom problema s probavom ili alergijama na određenu grupu namirnica, kao i probavne bolesti poput Chronove ili celijakije.

Usne koje žare

Žarenje usana može biti znak depresije. U glavi se nalazi velik broj senzornih stanica, koje mogu postati preosjetljive uslijed promijenjene "kemije" u mozgu.

Žvale

Crveni krugovi koji se javljaju u kutovima usana simptom su nedostatka vitamina B u organizmu, a mogu se javiti i kao posljedica "zaraze" zbog pijenja iz tuđih čaša. Mogu biti i znak anemije.

Bijele mrlje na usnama

Ove promjene posljedica su gljivica, koje su se najčešće razmnožile tijelu u prevelikom broju nakon terapije antibioticima.

Stanjene usne

Iako je stanjivanje usnica normalan proces starenja povezan s gubitkom kolagena, ako vaše usne odjednom postanu primjetno tanje, moguće je da se radi o problemima sa slezenom ili pak žuči.

Pogledajte video s još objašnjenja:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom