Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Uštedite novac mijenjajući 'loše' stambene navike

Malom promjenom navika u domaćinstvu moguće je na računima za struju, vodu i grijanje uštedjeti i do pet tisuća kuna na godinu, tvrde stručnjaci.

shutterstock
Foto: shutterstock
2 komentara

S obzirom na porast cijena energenata, plaćanje troškova prosječnog kućanstva postaje sve teže. Malom promjenom navika moguće je na računima za struju, vodu i grijanje uštedjeti i do pet tisuća kuna na godinu. Najveći potrošač energije u kućanstvu je grijanje, a smanjenjem temperature za samo 1stupanj, iznos računa za grijanje bit će manji za 20 posto. Isto vrijedi i za klimatizacijske uređaje na kojima se uštedi oko 10 posto.
Tuširanjem trošimo pet puta manje vode pa i toplinske energije u odnosu na kupanje u kadi. I rasvjeta bitno utječe na potrošnju energije pa je gasite ako ne boravite u prostoriji. Uštedjet ćete do pet posto na računu za struju. Rukovanjem kućanskim aparatima također je moguće štedjeti.
Pravilno postavljen hladnjak udaljen je od izvora topline koji potiče na jače hlađenje. Štednjak na zemni plin smanjit će troškove, a uštedu na električnom omogućit će korištenje posuđa koje promjerom odgovara veličini ploče štednjaka.
>>>Televizor ili stereo uređaj ostavljeni na opciji “standby” koriste i do 60 posto energije koja bi se upotrijebila da su aparati u funkciji
>>>Odlaganje tople hrane u hladnjak, kao i naslage leda u njemu, dovodi do pregrijavanja, a time i do povećane potrošnje električne energije
>>>Ako perete rublje na 40 stupnjeva umjesto na 60, perilica će smanjiti potrošnju struje za 35 posto, a odjeća će biti jednako čista jer su današnja sredstva za pranje jednako učinkovita i na nižim temperaturama. Napunite li bubanj perilice do kraja, ostvarit ćete dodatnu uštedu jer ćete izbjeći prečestu uporabu perilice.
>>>Spužvaste vrpce spriječit će curenje topline kroz sitne otvore na prozorima i vratima te uštedjeti do 250 kn na godinu. Postupak postavljanja vrpci nije kompliciran ni skup. A osim što će grijani prostor biti topliji, one su i dobar zvučni izolator. Još jedan način uštede je i spuštanje roleta čim padne mrak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message