Lifestyle

Komentari 0

Utjecaj djece na majke i očeve: Tko kaže da je lako, nije probao

Utjecaj djece na majke i očeve: Tko kaže da je lako, nije probao

Prosječno u aktivnostima s djecom roditelji provode 3,5 sati tjedno. Usporedivši težak posao i roditeljstvo, ispitanici su zaključili da ih i jedno i drugo podjednako iscrpljuje

- Znamo da trudnoća i porođaj stavljaju srce pod ogroman pritisak, a podizanje djece može biti vrlo stresno. Svi znamo da je teško brinuti o zdravlju kada imate djecu, ali nadamo se da će ovo istraživanje pomoći pokazati koliko je to važno - kazala je dr. Clare Oliver-Williams.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Ona je bila voditeljica istraživanja grupe znanstvenika sa Sveučilišta Cambridge i North Carolina koji su zaključili da - što žena ima više djece, to je veći rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja srca. Majke s pet ili više djece imale su 40 posto veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan srčani udar u narednih 30 godina života u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje. 

Znanstvenici su istražili podatke više od 8000 žena iz SAD-a, u dobi od 45 do 64 godina. Usporedili su podatke te zaključili još i ovo: Pet ili više djece povećava rizik od srčanih bolesti za 30 posto, od moždanog udara za 25 posto te 17 posto od zatajenja srca - u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje djece, prenosi Daily Mail.

Nakon rođenja djeteta muškarci dobiju pokoji kilogram viška

Nakon prvog djeteta muškarci se, kao uostalom i žene, pomalo opuste. Obiteljski život mijenja im navike, pa tako i one prehrambene. Znanstvenici su pratili 10.253 muškaraca tijekom 20 godina. Proučavali su ih dok su imali 20-ak godina pa 30-tak i otkrili da su oni koji su dobili dijete češće dobili nekoliko kilograma više.

Father with a toddler boy having fun in bedroom at home at bedtime.

- Na primjer, muškarci visoki 180 centimetara udebljali su se prosječno dva kilograma nakon rođenja prvog djeteta. S druge strane, oni bez djece su izgubili na težini prosječno oko pola kilograma. Istraživanje nije pokazalo razloge dobivanja kilograma i roditeljstva, ali promjena načina života vjerojatno ima svoju ulogu u tome - objasnio je dr. Craig Garfield, voditelj istraživanja na Sveučilištu Northwestern u Chicagu.

Dr. Garfield dodaje da je dobivanje djeteta magičan trenutak koji čovjeka mijenja. Obitelj postaje prioritet, a roditelji počinju zanemarivati sebe i svoj izgled, manje vježbaju, češće uz djecu jedu kekse, sladoled itd...

Najteže je s djecom od 10 do 12 godina

Istraživanje tvrtke Soreen obuhvatilo je 2000 roditelja, a skoro 40 posto njih složilo se kako su petogodišnjaci vrlo zabavni, pravilno pričaju i razvijaju kvalitetan smisao za humor. S djecom starom od deset do 12 godina najteže im je bilo provoditi vrijeme. Ocjenjivali su koliko im je bilo zabavno s mališanima tijekom odrastanja, koliko vremena su provodili/provode u igri...

Prosječno u aktivnostima s djecom roditelji provode 3,5 sati tjedno i vjeruju da takva druženja pomažu bliskosti u obitelji. Usporedivši težak posao i roditeljstvo, ispitanici su zaključili da ih i jedno i drugo podjednako iscrpljuje. Stručnjaci su mišljenja da bi djeca trebala biti aktivna i baviti se nekim sportom barem sat vremena na dan.  

Kažu da aktivnija djeca brže i lakše uče te imaju izražen osjećaj pripadnosti. Osim toga, na taj način stvaraju kvalitetne navike u životu. Osim toga, sportom i ostalim fizičkim aktivnostima troše višak energije pa su kod kuće mirniji i manje 'teroriziraju' roditelje.

Najčitaniji članci