Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
5 komentara

Utočište kod Metkovića: Villa Danica u selu bez struje i vode

Pokraj povijesnog mjesta Vid, sagrađena je na temeljima drevnoga grada Narone. Vila je primjer ekološke kuće u kojoj će se gostima dočarati nekadašnji način života i rada predaka...

Foto: Anđela Musulin
5 komentara

Za uređenje stare obiteljske kuće u blizini Metkovića, koja se pretvorila u pravu ljepoticu, zaslužna je obitelj Musulin. Idejama i detaljima pridonijela je kako bi kuća, koja ima svoju priču i dušu, dočarala turistima vremena iz davnina, kad se mnogobrojna obitelj okupljala uz ognjište, za velikim obiteljskim stolom i stvarala sretne zajedničke trenutke.

POGLEDAJTE VIDEO (O obitelji koja je štagalj pretvorila u prekrasan dom):

Jer osjećaj za druženje i zajedništvo obitelj Musulin prenosi generacijama s koljena na koljeno ugošćavanjem dragih prijatelja i obitelji uz pjesmu i veselje, pa upravo to žele ponuditi i svima koji svrate do njih. Udaljena od užurbane gradske vreve, pruža gostima odmor za dušu i tijelo zahvaljujući lokaciji u osami ruralnog brdovitog područja.

Foto: Anđela Musulin

Smještena je u ruralnome mjestu Dragovija, na tihom brdovitom području pokraj povijesnog mjesta Vid, sagrađenog na temeljima drevnog rimskoga grada Narone, što ujedno čini i arheološko nalazište na kojemu je sagrađen muzej. 

- Lokacija pruža mogućnosti biciklizma po brdovitom području, trekking, nordijsko hodanje, opuštajuće šetnje uz mirise brdskog bilja poput smilja i kadulje, vožnju lađom uz fotosafari na rijeci Norin, uživanje u domaćim specijalitetima poput žaba, jegulja i pršuta, izlete do Međugorja, Dubrovnika, Splita, Mostara... - govori nam Anđela Musulin, nevjesta Ivice i Nade, a koja je zadužena za promociju vile. 

DVORI MIRKA NOVOSELA Supruga Aja danima čisti naš stan iz snova od 164 kvadrata

Foto: Anđela Musulin

Ideja za uređenje rodila se prilikom obnove zapuštene kuće iz koje se, kao i ostalih kuća, stanovništvo 60-ih godina iselilo u priobalna plodna područja doline Neretve u potrazi za boljim životom. Prilikom obnove kuće uloženo je mnogo truda i napora, prvotno u sanaciji kamenih zidova, kao i krova, te kompletnog uređenja interijera i eksterijera.

Prilikom uređenja želio se postići dojam seoskog dalmatinskog stila ovog brdovitog područja donjeg Poneretavlja. Interijer je prožet detaljima i materijalima starih vremena koji su spojeni s modernim kako bi se osigurali udobnost i komfor.

Foto: Anđela Musulin

- Prilikom opremanja objekta rasvjetom koristili smo se starim petrolejskim svjetiljkama i ribarskim feralima prilagođenim LED izvorima svjetlosti - kaže Anđela.

Kuhinja i kamin spoj su drva, stare cigle i kamena. Blagovaonski stol i stolice također su izrađeni od stoljetnog hrasta, kao i stubište koje vodi na kat na kojemu se nalaze spavaće sobe.

Foto: Anđela Musulin

- U selu Dragovija ne postoji infrastruktura. Međutim, čar kuće je samoodrživost te pruža gostima potpunu udobnost zahvaljujući prirodnim ekološkim izvorima napajanja struje i vode. Naime, kuća ima solarne panele, internet, a u slučaju kišnih dana postoje punjive baterije. Ima i pitku vodu te kišnicu iz čatrnje. Ovu kuću odlikuju i reduktori protoka vode, ekološki proizvodi za čišćenje, te reciklaža više od 80 posto otpada. Eksterijer čine bazen s ležaljkama i tušem, vanjski kamin te dječje igralište - nabraja.

Foto: Anđela Musulin

Od ove turističke sezone kuća će moći pružiti sav potreban komfor za osam osoba. Dolaze im gosti iz europskih gradova od Londona, Pariza, Brisela, ali i Zagreba. Nema sumnje da Villa Danica gostima pruža odmor za dušu i tijelo zahvaljujući svom izgledu i udobnosti te samom lokacijom u ruralnom području u osami brdovitog područja gdje goste budi cvrkut ptica u netaknutoj prirodi uz miris ljekovitog bilja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message