Uvečer zahvalite na tri lijepe stvari i osjećat ćete se bolje! | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Uvečer zahvalite na tri lijepe stvari i osjećat ćete se bolje!

Uvečer zahvalite na tri lijepe stvari i osjećat ćete se bolje!
1

Izolacija i smanjivanje socijalnih kontakata koje je donijela korona, dobro je iskoristiti za sebe, promisliti o smislu svog života, početi više zahvaljivati, činiti mala dobra djela...

VIDEO

Kad imamo neki problem često se osjećamo usamljeno. Nekada vidimo da se pojedinci, primjerice kad obole, povezuju s drugima s istim problemom pa je osjećaj bespomoćnosti možda manji. Pandemija je prvi put povezala sve ljude s istom problemom što je posebno zanimljiv fenomen psiholozima, pa tako i magistri primijenjene pozitivne psihologije Ivani Štulić koja iznosi vrlo koristan model PERMA-H kao prvu pomoć za mentalno zdravlje i podizanja razine sreće.

P u nazivu stoji za pozitivne emocije koje se u ovim vremenima izolacije mogu potaknuti na mnogo načina – kreativnim radom (crtanjem, stvaranjem vlastitog projekta), potom učenjem novih vještina (plesni tečaj preko YouTubea, heklanje, učenje sviranja klavira online...), humorom (i na račun korone!), čitanjem knjiga...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Mnogi će iskoristiti ovo vrijeme za angažiranost (E kao engl. 'engagement') u aktivnostima koje su im bitne i koje ih stavljaju u flow (stanje u kojem smo potpuno uronjeni), bilo u nekom od već spomenutih aktivnosti, bilo sudjelovanjem u nekoj inicijativi npr. kad šire poruke #OSTANIDOMA ili savjetuju kako učiti s djecom kod kuće. No, Ivana Štulić primjećuje kako se u ovo korona vrijeme stvorila potreba da se povezujemo s ljudima (R kao relationships) na drugačije načine, pa i preko balkona.

- Pjevanje i pljeskanje na balkonu je odraz te potrebe za povezivanjem. Slično rade i studenti, koji su se povezali te 3D printaju vizire za zdravstvene djelatnike. Mnogi su primijetili inicijativu Glas poduzetnika čiji je glas 'eksplodirao' u javnosti kad su se javili nezadovoljni donesenim mjerama kao pomoć gospodarstvu. Puno je primjera povezivanja, ali zanimljivo je promatrati da smo zapravo prvi put svi u istoj situaciju, svi smo pogođeni koronom – kaže naša sugovornica. 

Upravo pozitivna psihologija, kao novija grana psihologije, uči nas da se povežemo i svjesno poduzimamo akcije, koje će nas vezati zbližiti s drugima. Od jednostavnih stvari, kao što je kupovina namirnica za starije, do donošenja potrepština onima koji su u karanteni. Takva mala dobra djela dokazano pomažu da se bolje osjećamo.

Naša sugovornica potiče: “Učinimo nešto dobro za druge pa ćemo se i sami dobro osjećati”. Time svakako pomažemo i sebi jer pažnju usmjeravamo sa sebe i svojih strahova na nešto drugo. Jednostavno pogledati oko sebe i pomoći drugima, to je recept!

Besplatni zagrljaji na Trgu

Naša sugovornica ga je i sama ranije iskusila.

- Prije dvije godine pokrenula sam izazov, te sam krenula u svoj projekt Pozitivni prosinac s 12 dobrih djela. Tako sam, između ostalog, dijelila besplatne zagrljaje na Trgu bana Jelačića, očistila neznancu snijeg s auta, platila drugom nepoznatome kavu. Nije bitno da primatelj uvijek tome svjedoči, samo osjećaj da si napravio nešto lijepo stvara dobre emocije – rekla je. Jedan od njenih vrlo uspješnih poteza je bilo i pisanje pisma zahvalnosti svojim učiteljima u školi u Rijeci koje odavno nije vidjela. Pismo je oborilo s nogu sve u zbornici, zazvonili su telefoni, obnovila je svoj kontakt s profesorima, čak otpočela projekt uvođenja pozitivne psihologije u školu. I osjećaj zahvalnosti može pomoći da se bolje osjećamo.

Tri zahvale na kraju dana

Evo malog trika kako pokrenuti osjećaj zahvalnosti u sebi – uvečer je dobro prisjetiti se tri dobre stvari u tom danu, te im na njima zahvaliti, bolje ćemo se osjećati!

Za 70. rođendan poželjela mali buketić: Zasuli su me cvijećem
Za 70. rođendan poželjela mali buketić: Zasuli su me cvijećem

- Uvijek ima dobrih stvari oko nas, čak i sad. Mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo – internet, pitku vodu, a možda bismo mogli biti zahvalni i na tome, kao i na dobrom ručku, zar ne – pita naša sugovornica. Kaže, u životu ništa nije zajamčeno te je dobro osvijestiti u sebi što već imamo, uživati u osjećaju zahvalnosti. Tada se pomalo javlja i dobar osjećaj skromnosti. A jednom kad počnemo primjećivati stvari na kojima smo zahvalni, dokazano je da se naša perspektiva širi te da onda primjećujemo sve više lijepih stvari oko sebe. A to nam sad treba više nego ikad. 

Promislite o svom životu

Zbog korone mnogi su primorani raditi od kuće, biti više doma. Iskoristimo to za vlastito promišljanje svog smisla, savjetuje magistra Štulić.

- Neki shvaćaju napokon da moraju biti više s djecom te da im zapravo to nedostaje dok inače rade, da trebaju bolji balans privatnog i poslovnog. Ovo je svakako prilika i za vlastite projekte, popravke u kući, stvaranje novih ideja... - govori nam. 

Korona je mnoge primorala da se okrenu digitalnom svijetu, rad od kuće ionako se shvaća u svijetu kao novo normalno. Sada možda uviđamo da se mnogo stvari može odraditi i ovako, brže je, jednostavnije, a i na posao ne moramo ići i gubiti vrijeme na putovanje. Prisilna digitalizacija možda otvori nove vidike. Sve te novine otvaraju nove perspektive na smisao svakog od nas.

Psiholozi otkrili kako umanjiti strah od maski kod male djece
Psiholozi otkrili kako umanjiti strah od maski kod male djece

Vrijeme za promjenu?

Ivana Štulić otkriva da su u razgovorima s njom mnogi otkrili kako su shvatili da ne rade svoj posao iz snova, da je vrijeme za promjenu i nove životne odluke.

- Zanimljivo je kako je u Kini već sad više razvoda jer su mnogi ostali doma te shvatili da nisu jedno za drugo. Tko je pametan, može iskoristiti ovo vrijeme za preispitivanje, kao priliku da nešto promijeni. Iz ovoga može proizaći nešto dobro – kaže.

Definitivno, je vrijeme za duhovnost

Svakako je da se mnogi sada okreću više duhovnosti te je dokazano da je to jedna od stvari koja nas čini otpornijima.
- Kada se dogode stvari za koja nemamo objašnjenja, nepravde koje se ne mogu ispraviti, duhovnost daje dozu utjehe i smisla – kaže nam Ivana.

Duhovnost je za nekoga religija, druge meditacijska praksa, treće promišljanje o sebi samome. Kada smo u normalnom modu kuća-posao-kuća, često ne stignemo razmišljati o sebi, sada imamo to vrijeme. Za jedne je zastrašujuće susresti se sa samim sobom, ali to je nužno i dobro jer tako sagledavamo perspektivu i vidimo širinu svog života.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Mnogi veliku nuždu obavljaju pogrešno - evo kako je pravilno i što ne smijete raditi na WC-u
PREMA LIJEČNICIMA

Mnogi veliku nuždu obavljaju pogrešno - evo kako je pravilno i što ne smijete raditi na WC-u

Navika zapadnjaka da sjede na WC školjci rezultira brojnim zdravstvenim problemima - od hemeroida do zatvora. Jednostavna prevencija toga je čučanje, što je najprirodniji položaj za crijeva

Ova 4 horoskopska znaka su najbolji ljubavnici: Daju sve od sebe da se osjećate posebno
BLAGO NJIHOVIM PARTNERIMA

Ova 4 horoskopska znaka su najbolji ljubavnici: Daju sve od sebe da se osjećate posebno

Pronaći srodnu dušu koja vas razumije i bezuvjetno voli može biti izazov. Donosimo četiri horoskopska znaka poznata po svojoj dubokoj ljubavi i strastvenosti
Uz ovaj fenomenalan trik ćete sve muhe istjerati van iz kuće
STVARNO DJELUJE

Uz ovaj fenomenalan trik ćete sve muhe istjerati van iz kuće

Ono što trebate napraviti je napuniti plastičnu vrećicu s vodom i unutra staviti nekoliko sjajnih kovanica. Idealno je da prozirna vreća s vodom visi negdje u blizini prozora