Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Uvijek vas kritizira ili skriva emocije? U toksičnoj ste vezi

Uvijek vas kritizira ili skriva emocije? U toksičnoj ste vezi
1

Toksičnost se predstavlja u mnogim oblicima - najgori oblici dolaze od pojedinaca koji se izvana čine sjajnim i ugodnim. Ovo je samo iluzija, jer stvari nisu uvijek onakve kakve se pojavljuju

VIDEO

Iako ste često svjesni da je netko u vašoj blizini toksičan, počinjete ga ignorirati i rijetko mu se suprotstavite. Kada ste u vezi s takvim čovjekom, bojite se prekida jer ne znate što vas očekuje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Toksičnost se predstavlja u mnogim oblicima - najgori oblici dolaze od pojedinaca koji se izvana čine sjajnim i ugodnim. Ovo je samo iluzija, jer stvari nisu uvijek onakve kakve se pojavljuju, a posebno ljudi. Zbog toga ih nije uvijek tako jednostavno uočiti.

Bilo da prekidate odnos s prijateljem. partnerom, članom obitelji ili suradnikom, većina će to teško podnijeti.

Postoji više od pet vrsta toksičnih ljudi, ali one opisane u nastavku su među najčešćim. Mogu se i preklapati. Ako ste u vezi s nekim tko ima jednu od ovih osobina, bilo bi pametnije da razmislite trebate li ga maknuti iz svoje blizine.

1. Kritičar

Jeste li ikada bili u vezi u kojoj vas se kritizira i osuđuje bez obzira na to što radite? Kritika je drugačija od savjeta i važno je razumjeti razliku.

Razmislite o kašnjenju -  to može biti problem za vaše profesionalne i osobne odnose te većina smatra da je to negativna osobina. Međutim, svi radimo pogreške. Zamislite da dođete 15 minuta kasnije na večeru, a da ste to najavili. Vaš partner vidno je ljut i umjesto da vas pita zašto ste zakasnili ili što se dogodilo, automatski vas počinje vrijeđati: 'Uvijek kasniš i nikad nemaš obzira prema nikome osim sebi. Sjedim ovdje 15 minuta i čekam te, i bez obzira na sve, ne možeš se pojaviti na vrijeme'.

Maštarija broj 1: Ljubavna veza s više partnera u isto vrijeme
Maštarija broj 1: Ljubavna veza s više partnera u isto vrijeme

Kritičar može unijeti puno toksičnosti u vezu. Ne moraju vas nazivati ​​uvredljivim imenima, ali mogu vas stalno vrijeđati jer i oni često imaju nisko samopoštovanje i žele imati kontrolu.

2. Pasivno-agresivno ponašanje

Pasivna agresija je pasivni izraz bijesa. Svi znamo barem jednog čovjeka koji je pasivno-agresivan. S njima se često osjećate kao da hodate po ljuskama jajeta. Poricanje osjećaja, sarkazam i manjak komplimenata sigurni su znakovi da je netko pasivno-agresivan.

Kada se osjećate kao da ste učinili nešto što ga uznemirava, ali niste sigurni što je to točno, pitate ga u čemu je problem. Međutim, on vam odgovara kako nije ljut.

Ako ne može izravno komunicirati, koristi sarkazam kao obrambeni mehanizam, šalje čudne poruke ili se ponaša kao da ništa nije u redu - vjerojatno se radi o pasivno agresivnom čovjeku.

3. Narcis

Narcisoidan čovjek ponaša se kao da je on Božji dar svemiru, sve zna, najbolji je u svemu - i ne boji se to reći. Bez obzira koliko ste pametni ili iskusni, nikad se ne možete mjeriti s njim.

Kao i pasivna agresivnost, narcizam se smatra poremećajem ličnosti i toksičan je. Možda ćete se osjećati i kao da se natječete s njim u svakoj situaciji.

Najčešće ne žele kompromis, nemaju empatiju i žele biti u središtu pozornosti. Oni vam mogu upropastiti slavlja jer stalno trebaju biti najvažniji. Narcisi su spremni uništiti sve oko sebe kad se osjećaju povrijeđeno ili odbačeno.

4. Bezosjećajni i hladni

Oni često odbijaju komunikaciju kako bi se izbjegla važna pitanja i iznošenje osjećaja. Isto tako, ne žele priznati da postoji problem pa je jako teško biti s njima u vezi. Vi se zbog njih osjećate ogorčeno i krivo.

Ako partner radi ove stvari, to pokazuje da je on 'lud za vama'
Ako partner radi ove stvari, to pokazuje da je on 'lud za vama'

Ako pokušavate komunicirati s nekime koga dobro poznajete, a on ili ona odbija biti iskren i otvoren s vama, prvo preispitajte zašto ste u toj vezi. To samo nakuplja vaše frustracije, a veza ne može napredovati.

5. Antisocijalni ljudi

Antisocijalni poremećaj ličnosti (ASPD), prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja (DSM-5), uključuje osobine sociopatije (za koju se smatra da proizlazi iz socijalnih uvjeta kao što je zlostavljanje u djetinjstvu te ga karakterizira eksplozivno i ponekad nasilno ponašanje, ali za koju se pretpostavlja da ima sposobnost za empatiju i kajanje) i psihopatiju (ne osjećaju kajanje ili empatiju, iskorištava druge i često su uključeni u prijevare ili druge zločine, s različitim motivima, uključujući pohlepu i osvetu).

Mnogi se mogu pronaći u tom opisu, ali to ih ne čini nužno psihopatima. To su ljudi koji koriste emocije kako bi manipulirali svakom situacijom i interakcijom radi novca, seksa, moći i svog ega. Često su toliko vješti da njihove žrtve nisu svjesne što se događa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu