Želite li imati zdravu i redovitu probavu, što je posebno važno onima koji se pokušavaju riješiti viška kilograma, izuzetno je važno redovito jesti namirnice koje sadrže vlakna. No danas se hranimo na brzinu, pa su obroci često nedovoljno uravnoteženi i ne sadrže dovoljno nutrijenata. I onda jedemo češće i više nego što je potrebno organizmu te imamo sve više zdravstvenih problema, upozorava Goran Purić iz savjetovališta za nutricionizam i dijetetiku eHrana. Dodaje kako većina ljudi u prosjeku pojede najviše 10 grama vlakana kroz dan, dok bi zdrava odrasla osoba trebala svakodnevno konzumirati između 25 i 35 grama vlakana, raspoređeno na sve obroke.
- Nedostatak vlakana u prehrani uzročnik je brojnih poremećaja i bolesti, počev od pretilosti, bolesti kardiovaskularnog sustava, poremećaja razine masnoća u organizmu, problema s probavom i crijevima te dijabetesa. Često nismo svjesni koliko za sebe činimo poboljšanjem kvalitete obroka - kaže Purić.