Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uz ovaj trik možete promijeniti boju prekrasnim hortenzijama

Uz ovaj trik možete promijeniti boju prekrasnim hortenzijama
4

Jeste li se ikada zapitali kako su vaši omiljeni cvjetovi u vrtovima i dvorištima vaših baka jedne godine ljubičaste, druge godine plave, a one treće ružičaste boje

VIDEO

Hortenzije su predivan cvijet koji krasi mnoga dvorišta, a pamtimo ga i iz vrtova naših baka. Ako ne želite da vam svake godine bude iste boje, uz jedan trik možete mu lako promijeniti izgled. Isprobajte, uspjet će vam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

vojnikinja 01:32

Hortenzija, višegodišnja cijenjena ukrasna biljka koja raste u obliku grma, prepoznatljiva je po velikim cvjetovima koji izgledaju poput lopti, pronalazimo je u tonovima od tamno ljubičaste do svijetlo ružičaste boje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Od uvenulih latica i eteričnih ulja napravite mirisni purpuri
Od uvenulih latica i eteričnih ulja napravite mirisni purpuri

Boja ovih predivnih cvjetova je ono što odaje njihovu posebnost, a uvjetovana je s pH vrijednošću tla pa tako plave cvjetove hortenzije pronalazimo na kiselom tlu dok su bijeli i ružičasti karakteristični za alkalno ili neutralno tlo.

Plave hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu, odnosno ona tla čiji je pH niži od 5.5 obojit će cvjetove u plavo dok će tla s višom vrijednošću obojiti cvjetove u prekrasno ružičaste, a ponekad i crvene tonove. 

Neutralno ili alkalno tlo pak daje kombinacije plavih i ružičastih cvjetova. Kada imamo bijele cvjetove, pH tu ne dolazi do izražaja pa će bijeli cvjetovi ostati takvi kakvi jesu, bez promjena.

 

Kako promijeniti boju hortenzijama?

Odnos boje i tla ovisi o dostupnosti iona aluminija. Ako želite da vaš cvijet ima plavo-ljubičaste tonove, tlo oko biljke mora biti više kiselo, a kada je zemljište kiselo ono će pomoći da se aluminij prenese u cvijet što će vašim hortenzijama dati plavu boju. Plavi cvijet može se dobiti i ako biljku svakih sedam do 14 dana zalijevate već spomenutim aluminij sulfatom. Isto možete postići dodavanjem tlu borovih iglica, taloga od kave i slično.

Vrijeme je sadnje cvijeća: Najbolji savjeti i trikovi za znati
Vrijeme je sadnje cvijeća: Najbolji savjeti i trikovi za znati

Ako ćete biljke uzgajati u posudama brže ćete im promijeniti boju jer se u njima jednostavnije prilagođava pH u odnosu na tlo. Odnos boje i pH tla ne daje brze rezultate, za promjenu nijansi potrebno je nekoliko mjeseci pa čak i cijela vegetacijska sezona. 

Prije nego se upustite u ovaj proces, pobrinite se da su vaši cvjetovi minimalno dvije godine stari. Lakše je promijeniti plave cvjetove u primjerice ružičaste tonove, nego obrnuto. Nakon provjere starosti biljke, povedite računa o tlu i testirajte njegov pH. Ako niste suviše iskusni, posavjetujte se sa stručnjakom. 

Plavi tonovi

Ako ste se odlučili za plavu boju, nakon provjere tla, u područje biljke dodaje se aluminijev sulfat pomiješan s vodom kako biste snizili pH, zatim dodajte gnojivo s visokom razinom kalija i niskim fosforom, čime ćete održavati plavu nijansu. Pripazite na promjenu reakcije tla, jer ono može negativno utjecati na biljke koje se nalaze u blizini, prema Agroklubu.

Ružičasti tonovi

Ružičaste nijanse mogu se postići tek kada u tlu pak vlada nedostatak aluminija, što možete postići i dodavanjem dolomita, ali pritom treba pripaziti da zemljište ne postane isuviše alkalno. Iza koristite gnojivo s visokim udjelom fosfora kako bi hortenziji spriječili pristup alumnija.

Lijepu Katu posadite na sunce: Lako se uzgaja i vrlo je otporna
Lijepu Katu posadite na sunce: Lako se uzgaja i vrlo je otporna

Organsko gnojivo će vam također pomoći da dodatno zakiselite zemlju. Ovo gnojivo možete napraviti od ostataka iz vaše kuhinje poput, već spomenutog, taloga od kave, kora od banane, ljuski jaja, kora agruma i sličnog otpada. Zemljištu možete dodati pepeo ili posebna gnojiva namijenjena tome, a na bazi fosfora, piše Atma. Na tržištu postoje i posebna gnojiva za promjenu boje cvjetova hortenzije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'