Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uz ovih osam savjeta napravite fotografije kao profesionalac!

Uz ovih osam savjeta napravite fotografije kao profesionalac!

Pokušajte koristiti prirodno svjetlo koliko god možete, osobito kada sunce izađe ili neposredno prije zalaska sunca. Osim toga, ako želite fotografirati zalazak sunca ili zvijezde razmislite o ulaganju u stativ

VIDEO

Svi želimo zabilježiti svoje čarobne trenutke na najbolji mogući način slikama koje zapanjuju. Dobra vijest je da za snimanje fotografija visoke kvalitete ne morate imati profesionalni fotoaparat, otmjene objektive i softver za uređivanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Lidija Bačić 01:19

Dovoljno vam je nekoliko trikova kako bi fotke na vašem mobilnom uređaju izgledale fenomenalno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Tražite uzorke pri fotografiranju

Uzorci su ugodni oku i zbog njih možete privući puno pozornosti na vašu sliku. To mogu biti predmeti, cvijeće ili uzorak lišća. I što prirodnije, to bolje. Kada fotografirate telefonom, potražite dobar kut koji će stvoriti lijepu kompoziciju.

2. Koristite što više prirodnog svjetla

Ovo je osnovni fotografski trik: najkvalitetnije fotografije napravljene su na prirodnom svjetlu. Pokušajte koristiti prirodno svjetlo koliko god možete, osobito kada sunce izađe ili neposredno prije zalaska sunca.

Ako vam nedostaje svjetla bljeskalica neće popraviti stvar, a fotografija može izgubiti na kvaliteti. 

3. Sagnite se unatrag kako biste fotografirali visoke zgrade

Prvo postavite kameru telefona u panoramski način rada i podesite je na široki kut. Nakon toga, stanite okrenuti prema zgradi, a zatim se sagnite unatrag dok snimate fotografiju.

Vidjet ćete koliko lijepa slika može ispasti kada na fotografiji vidite cijelu zgradu s pogledom na nebo. 

4. Upotrijebite dugu ekspoziciju za svjetlosne crte

Kako su pejzaži često statični, fotografi pokušavaju dočarati fotografije na način da budu dinamične, promijeniti im kompletan izgled scene, napraviti gotovo pa umjetničko djelo.

Produžavanjem ekspozicije prikazujemo kretanje oblaka, neprestano razbijanje valova u stijenu, kretanje vjetra po livadi ili žitnom polju, kretanje automobila po cesti i slično. Duga ekspozicija je zapravo dočaravanje protoka vremena, a počinje od dvije do tri sekunde na duže.

Pokazala razliku u svom izgledu dok pozira i kada je opuštena
Pokazala razliku u svom izgledu dok pozira i kada je opuštena

Duga ekspozicija veća je brzina zatvarača koja će zabilježiti kretanje i pretvoriti ga u sliku. Svoju fotografiju možete prilagoditi ovom načinu rada ili ovaj način rada možete upotrijebiti kako biste zabilježili zanimljive efekte. Upotrijebite svjetlosne štapiće ili vatromet kako biste upotpunili fotografiju ili uz pomoć štapića nacrtajte srce ili napišite nešto. 

5. Prihvatite negativni prostor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli K Λ . (@kv.riw)

Pozitivni prostor predstavlja subjekt kojeg želimo fotografirati. To je glavni motiv fotografije, ono što se želi istaknuti.

Negativni prostor je sve ono okolo i između subjekta/ata što na kraju krajeva omeđuje i određuje naš subjekt (pozitivni prostor). Negativni prostor, koliko god jednostavno to zvučalo, ali nije, mora služiti tome da istakne pozitivni prostor, da mu da prostora.

Muško vs. žensko fotografiranje - otkrile su sve smiješne razlike
Muško vs. žensko fotografiranje - otkrile su sve smiješne razlike

Ako si fotograf, ovakva vrsta fotografija je dobra ideja jer ih možeš lakše prodati. Jedna od najpopularnijih vrsta stock fotografija su one koje imaju negative space tj. prostor gdje kupci tih fotografija mogu nešto dodati ili napisati.

6. Koristite vodu kao prirodno ogledalo

Nakon kiše, imati ćete priliku snimiti iznenađujuće fotografije koristeći lokve kao ogledala.

Ono što možete učiniti je okrenuti telefon okomito, spustiti se nisko i staviti ga neposredno iznad površine vode. To će stvoriti efekt refleksije i dobiti ćete vrlo zanimljivu fotografiju.

7. Pomoću CD-a stvorite selfije s efektom duge

Da biste stvorili efekt duge na svom selfiju, upotrijebite CD. Pronađite dobro mjesto s prirodnim svjetlom, a CD okrećite kako biste pronašli najbolji kut koji će odražavati boje na vama. 

8. Upotrijebite mobilni stativ

Ako želite fotografirati zalazak sunca, zvijezde ili predmete u pokretu, razmislite o ulaganju u stativ. Na ovaj način ćete izbjeći mutne fotografije, a kompozicija će biti savršena, piše Brightside.

Čarobne fotografije: Nizozemski fotograf oživljava bajkovitu prošlost dvoraca diljem svijeta
Čarobne fotografije: Nizozemski fotograf oživljava bajkovitu prošlost dvoraca diljem svijeta
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru