Deklaracija ne laže: Potražite cejlonski cimet jer kineski može sadržavati kumarin, koji u većim količinama šteti jetrima i bubrezima. Dodajte ga frapeima ili kavi
Uz prstohvat cimeta u čaju ili frapeu puno lakše se mršavi
U kombinaciji s medom cimet se koristi kao lijek i mirisan začin slatkim jelima, ali i frapeima, mlijeku te napicima s kavom. Smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa te pomaže u mršavljenju. Kako biste pripremili mirisni zimski napitak, zavrelu vodu s dodatkom štapića cimeta i đumbirom ostavite neka odstoji oko deset minuta pa dodajte limunov sok i med. Čarobni zimski napitak bit će gotov u trenu.
Za podizanje imuniteta sameljite bademe s lanenim i sezamovim sjemenkama, dodajte jabuku, med, mlijeko i cimet pa izmiksajte u frape. Vruću čokoladu pomiješanu s mlijekom i slatkim vrhnjem začinite aromom cimeta i čilija. Osim punoće okusa i mirisa, začini će potaknuti cirkulaciju te vas ugrijati.
Jabučno vino ili sok poslužite u izdubljenim polovicama jabuka kako bi bilo efektnije. Iako je kineski cimet (kasija) jeftiniji, cejlonski je zdraviji jer nema opasnosti od kumarina, tvari koja u većim količinama šteti jetrima i bubrezima.
Topli napitak s rumom i cimetom
Sastojci: 5 jabuka, 5 dl jabučnog soka, 2 dl crnog čaja, 2 dl svježe ocijeđenog narančina soka, 3 žlice meda, 2 žlice smeđeg šećera, 1 i 1/2 dl narančina soka, 4 komadića kore cimeta, 2 dl ruma, klinčići, zvjezdani anis
Priprema: Jabukama odrežite vrh i izdubite ih nožem. Pripremljene “čaše” nakapajte iznutra limunovim sokom. Skuhajte crni čaj pa ga pomiješajte s medom, sokom od jabuke, naranče i preostalim limunovim sokom. Stavite neka sve provrije, a prije kraja ubacite cimet, klinčiće i zvjezdani anis. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte rum. Izlijte napitak u pripremljene jabuke.
Začinjena vruća čokolada
Sastojci: 1,24 dl mlijeka, 6 dl slatkog vrhnja, 2 žličice šećera u prahu, prstohvat cimeta u prahu, prstohvat muškatnog oraščića, 250-300 g čokolade za kuhanje, prstohvat čilija u prahu
Priprema: Mlijeko i slatko vrhnje zagrijte do vrenja neprestano miješajući dok se ne zapjeni. Kad zavrije, dodajte šećer u prahu, cimet, muškatni oraščić i čokoladu. Miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Mješavinu još malo lupajte pjenjačom kako bi nastalo više pjene. Zatim napitak prelijte u ugrijane šalice, pospite čilijem i poslužite.