Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2
ZABAVITE SE I FINO NAJEDITE

Uz sv. Patrika se vežu brojne legende, a slavi se uz fina jela: Top 15 odličnih irskih recepata

Gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka je tradicionalno irsko jelo koje se nekad smatralo sirotinjskim, a danas je specijalitet. Uz to odlično ide crno Guinness pivo u koje znaju staviti mrvicu soka od brusnice

Dan svetog Patrika je tradicionalno smatran religioznom svetkovinom pa je sve do 1970. zakon zabranjivao pubovima rad na taj dan. Tek u posljednjih 20 godina, odlukom irske vlade, postao je sredstvo za reklamiranje turizma i promociju Irske. Dublin na taj dan posjeti više od milijun ljudi.

Zahvaljujući upravo svom zaštitniku, Irska je jedna od rijetkih zemalja koja je prihvatila kršćanstvo bez prolivene krvi. Patrik je u zemlju uveo i redovništvo, a upravo su irski redovnici oni koji su kasnije odigrali veliku ulogu u Irskoj i u cijeloj Europi.

Obucite nešto zeleno, spremite si zeleno jelo i slavite s Ircima
Obucite nešto zeleno, spremite si zeleno jelo i slavite s Ircima

Da je bio čudotvorac, dokazao je svojom sposobnošću proricanja budućih događaja. Drevna predaja kaže kako je Sv. Patrik potjerao iz Irske sve zmije i otrovne životinje. A poznato nam je da ih ni danas tamo nema... 

Nije bio Irac, već je u Irsku došao kao rob

Dan zaštitnika Irske, sv. Patrika, slavi se danas, 17.ožujka, njegov život prate razne legende i mitovi, a proslavio se i kao čudotvorac. Omiljeni irski svetac uopće nije bio Irac. Rođen je u Walesu, od oca đakona, a kada je napunio 16 godina oteli su ga irski gusari i prodali ga u Irsku kao roba. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Njegovo pravo ime je Magonus Sucatus Patricius, rođen je 385. godine u Walesu, koji je tada bio pod rimskom vlašću. Njegovi roditelji bili su kršćani, a otac mu je bio đakon koji je poslije postao svećenik. To je bilo vrijeme kada su svećenici još mogli biti u braku.  

Patrik je imao dobar i ugodan život. Nije puno mario za vjeru, ali ni za znanost, vodio je život kao što su ga tada vodili pripadnici povlaštenih društvenih slojeva. Život mu se 'razbuktao' kada su ga u 16. godini zajedno sa tisućama drugih oteli irski gusari i prodali kao roba u Irsku. Tadašnji gospodar i njegov vlasnik odlučio je da Patrik mora postati pastir, što ga je boraveći u brdima u samoći sa svojim stadom ovaca, nagnalo da počne moliti i činiti pokoru. 

Nakon šest godina ropstva začuo je glas koji mu je rekao da će uskoro biti oslobođen. Glas ga je vodio na obalu prema lađi. Patrik je vjerujući tajanstvenom glasu, pobjegao od svog vlasnika i na obali doista ugledao lađu.

Kapetan ga je na njegovu zamolbu ukrcao i nakon tri dana vožnje pristali su negdje u sjevernoj Galiji. Tamo je sa svojim suputnicima gladovao, ali mu je, moleći se, Bog poslao krdo svinja. Nije poznato kada i kako se na kraju vratio u domovinu, ali je uspio vratiti se svojoj obitelji.

Patrik je doživio 'viđenje' koje ga je ohrabrilo

Jedne je noći usnuo neobičan san, u kojem je vidio kako ga Irci, koji su u većini bili pogani, zovu k sebi da ih pouči kršćanskoj vjeriPatrik je o snu ozbiljno razmišljao, molio se i došao do uvjerenja da ga sam Bog zove natrag u Irsku da mu povjeri veliku apostolsku misiju. Odlučio se za misiju dobro pripremiti. 

Otputovao je u Galiju gdje je u gradu Auxerreu pod vodstvom tamošnjeg biskupa sv. Germana studirao pripremajući se da postane svećenik. Kad je bio zaređen za đakona htio se vratiti u Irsku. Samo mu je to bilo na pameti, o tome je stalno razmišljao, međutim njegovi nadređeni nisu bili sigurni da je prikladno da on ode tamo.

No Patrik je tada doživio 'viđenje' u kojem biva ohrabren na svom putu. Poručeno mu je da se ne boji i da će postati apostol Irske. I zaista, uskoro biva poslan u Irsku. Patrik je dobro poznavao irski jezik kao i društveno-političku situaciju na otoku, i tamo ga postavljaju za biskupa.

Sve je radio za 'ljubav Kristovu'

Irska je tada bila podijeljena u velik broj plemena i svako je imalo svoju nezavisnu državu i vladara. Svetac se obraćao pojedinim vladarima i tražio dopuštenje za evangelizaciju.

Irish coffee u samo par minuta, a radi se od svega 4 sastojka
Irish coffee u samo par minuta,  a radi se od svega 4 sastojka

Vladarima i njihovim savjetnicima neumorno je dijelio darove, ali je s druge strane sam odbijao sve darove od svojih vjernika - kako bi izbjegao svaki prigovor zbog lakomosti. Patrik bi obraćanje najprije postigao s kraljevima i plemićima, a njihov prijelaz na kršćanstvo slijedio bi onda i sam puk. 

Vrlo brzo je uveo redovništvo kakvo je vidio da se razvija u Galiji. U to vrijeme došlo je do prave eksplozije duhovnih zvanja, i upravo će ti irski redovnici, kasnije odigrati veliku ulogu ne samo u Irskoj već i po Europi - oni postaju vjerovjesnici novih europskih naroda. 

Patrikovo naviještanje i rad bili su jako uspješni. Kršćanstvo je dopiralo i onamo gdje ga prije njega nije bilo. No nailazio bi i na probleme, i to kod druida - starih keltskih poganskih svećenika, te jednom biva 15 dana zatvoren sa svojim suradnicima i tek je nakon intervencije utjecajnih prijatelja oslobođen. Osnivao je biskupije, a oko biskupijskih sjedišta uz katedralne crkve bivali su organizirani i kaptoli.

Apostol Irske osjećao se uvijek 'rimskim', iako je zaživio među onima koji su mu bili tuđi po mentalitetu, ali dragi srcu. Sve je radio za 'ljubav Kristovu'. Prije smrti je još jednom želio vidjeti svoju domovinu Britaniju i svoju duhovnu kolijevku Galiju. Ta mu se želja nažalost nije ispunila. Božji duh nije mu dopustio da napusti Crkvu, koju je vlastitim radom osnovao 'u zemlji svog ropstva'.

Uz njega su vezane mnoge legende

Umro je 17. ožujka kod grada Downa, u Irskoj 461. godine. Uz njega su vezane mnoge legende. Jedna od najpoznatijih je da je istjerao sve zmije iz Irske. I da, istina je da i danas u Irskoj gotovo da nema guštera, zmija, gmazova, pa čak ni šišmiša. Pokušaji da se u Irskoj nastane te životinje su više puta propali.

Znanstvenici pak smatraju kako u Irskoj nema zmija jer se otok od kontinenta odvojio za vrijeme ledenog doba kada su nestale sve zmije i gmazovi sa otoka. Uz Svetog Patrika se vezuje i djetelina s tri lista, pomoću koje je poganim Ircima objašnjavao Presveto Trojstvo.

Top 15 recepata za fina irska jela, pića i deserte

Foto: 123RF

Gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka je tradicionalno irsko jelo koje se nekad smatralo sirotinjskim. Danas je to specijalitet koji turisti i domaći rado jedu, posebno kad slave svetog Patrika. Uz to odlično ide crno Guinness pivo u koje znaju staviti mrvicu soka od brusnice.

Donosimo vam zgodne irske recepte uz koje i vi možete proslaviti ovaj dan i dobro se zabaviti:

Tradicionalna juha

Izrežite luk pa ga pirjajte nekoliko minuta. Dodajte pola kilograma narezanog krumpira, 50 g nasjeckanog poriluka, tri šalice vode (od 240 ml), šalicu mlijeka, malo vrhnja za kuhanje, dvije žličice vlasca, malo majčine dušice, sol i papar. Kuhajte da sve omekša.

Na kraju izblendajte sve kako biste dobili finu krem juhu. Poslužite uz komadiće prženoga kruha i malo maslaca koji mažete na kruh dok jedete juhu.

Kuhano vino u sedam varijanti: Skandinavsko, s rakijom, kardamomom ili čokoladom...
Kuhano vino u sedam varijanti: Skandinavsko, s rakijom, kardamomom ili čokoladom...

Sv. Patrik muffini 

Sastojci: 60 g maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3-4 žlice šećera, jestiva zelena boja 

Priprema: Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije i dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodajte brašno i mlaćenicu. Dodajte sol, soda bikarbonu i ocat.

Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta na 170°C. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postepeno dodajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.

Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiksali u blenderu sa zelenom bojom.

Tradicionalni irski gulaš

Sastojci: 2 male žlice maslaca, 1 i 1/2 kg janjetine (but), 1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 mrkve, 2 šalice goveđeg temeljca, sol, svježe mljeveni papar, 8 krumpira, peršin, majčina dušica

Priprema: Kockice janjetine popržite na maslacu. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu pa pirjajte pet minuta. Ulijte vodu ili temeljac, začinite i kuhajte 15 minuta. Dodajte narezani krumpir, majčinu dušicu i peršin te kuhajte u poklopljenom loncu najmanje 45 minuta.

Blagdanska peciva

Sastojci: 260 g brašna, 3 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode, 1/2 žličice soli, 80 g maslaca, 175 ml mlaćenice, oko 4 žlice omekšalog maslaca, nekoliko listova opranog pa osušenog peršina

Priprema:  Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Umiješajte 80 g maslaca u suhe sastojke, a zatim dodajte mlaćenicu i sve brzo umiješajte. Dobro zamijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Izvaljajte tijesto do debljine od oko jednog centimetra.

Čašom izrežite krugove od tijesta te ih stavite u posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite malo omekšalog maslaca na vrh svakog kruga te na svaki stavite list peršina. Pecite oko 12 minuta na 230°C. Ova peciva izvrsno pašu uz razna variva i gulaše.

Pastirska pita

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1∕2 glavice luka, 2 mrkve, 200 g pelata, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, žlica peršina, 600 g krumpira, 3 žlice mlijeka, bosiljak, sol, papar

Priprema: Krumpire skuhajte. Luk i mrkvu popržite te dodajte meso. Začinite pa umiješajte rajčicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac, te sve dobro zgnječite.

Zdjelu za pečenje premažite maslacem i dodajte smjesu od mesa. Prekrijte je krumpirom koji nanesite slastičarskom vrećicom i zapecite na 250 °C oko 15 minuta.

Pivski gulaš

Sastojci: 500 g junetine, 5 dl tamnog piva, 400 g sjeckanih rajčica, 2 lista lovora, celer, 2 luka, 2 mrkve, 400 g krumpira, sol, papar, žlica brašna, ulje, peršin 

Priprema: Meso izrežite na kocke. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu na ploške. Zagrijte ulje i pirjajte narezani luk, mrkvu i celer oko 10 minuta. Dodajte meso narezano na kocke i brašno.

Pirjajte te ga zalijte pivom i umiješajte sjeckane rajčice s lovorovim listom. Začinite solju i paprom, pa kad gulaš zavrije, poklopite i kuhajte oko sat i pol. Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine.

Brownie s tamnim pivom

Sastojci: 130 g brašna, 30 g kakao praha, 1/2 žličice soli, 100 g čokolade za kuhanje, 8 žlica maslaca, 125 ml tamnog piva, 4 jaja sobne temperature, 130 g šećera, 130 g smeđeg šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 130 g čokoladnih kapljica

Priprema: Prosijte brašno, sol i kakao. Otopite čokoladu za kuhanje na pari. U maloj tavi na srednje visokoj temperaturi otopite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ulijte maslac u čokoladu te dodajte pivo.

Mutite jaja i šećer oko dvije minute, dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Nastavite miksati na najmanjoj brzini dok dodajete prethodno pripremljene suhe i mokre sastojke. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije.

Pazite da ne miksate smjesu predugo. Umiješajte čokoladne kapljice. Ulijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili i pobrašnili. Pecite 40 do 45 minuta na 180°C. Poslužite sa sladoledom od pistacije.

Kolutići luka u pivskom omotaču

Sastojci: 2 velike glavice luka, 130 g brašna, 2 žličice sitno sjeckanog ružmarina, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica slatke paprike, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenog papra, 375 ml tamnog piva, ulje za prženje umak: 50 g majoneze, 2 žlice Dijon senfa, 1 žličica tamnog piva, malo papra

Priprema: Pomiješajte brašno, ružmarin, češnjak, slatku papriku, sol i papar. Dodajte pivo pa mutite pjenjačom dok ne nestanu grudice. Očistite luk i narežite ga na deblje kriške. Kad se ulje dovoljno zagrije, umočite kolutove luka u smjesu i otresite višak.

Lagano spustite kolutove luka u vruće ulje. Nemojte ih staviti previše kako se ne bi zalijepili. Pržite ih jednu do dvije minute dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove kolutove luka stavljajte na papirnati ručnik kako biste odstranili višak masnoće. Po želji začinite soli i ružmarinom.

Irska pita od jabuka 

Sastojci: za tortu: 390 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 1/4 žličice mljevenih klinčića, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 170 g maslaca, 150 g šećera, 4 zelene jabuke, 2 jaja, 180 ml mlijeka, 2 žlice šećera za posipanje; za kremu od vanilije: 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 375 ml punomasnog mlijeka, 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Namastite i pobrašnite posude za pečenje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, klinčić i muškatni oraščić u veliku zdjelu za miksanje. Povežite maslac sa suhim sastojcima. Dodajte šećer.

Ogulite jabuke i narežite ih na jednake dijelove i uvaljajte u suhe sastojke. U odvojenoj posudi umutite jaja i mlijeko. Dodajte ih jabukama i suhim sastojcima te dobro promiješajte pa stavite u posudu za pečenje. Poravnajte vrh smjese pa je pospite šećerom i pecite 45 do 50 minuta na 190°C. Za kremu mutite žumanjke i šećer.

Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga polako umiješajte u smjesu od žumanjaka i šećera. Sve sjedinite pa vratite na srednje visoku temperaturu. Stalno miješajte dok se krema ne zgusne, oko četiri minute. Krema je dovoljno gusta kad ostaje na žlici. Umiješajte ekstrakt vanilije i poslužite s tortom.

Irski lonac s ječmom

Sastojci: žlica maslinova ulja, 760 g janjetine (kotleti), šalica ječma, 2 šalice temeljca, 2 mrkve, korijen celera, vezica špinata, sol, papar

Priprema: Namočite ječam u vodi. Popržite janjetinu na ulju pa je izvadite na tanjur. Dodajte luk u tavu i popirjajte ga dok ne omekša. Vratite janjetinu u tavu pa dodajte ječam, temeljac i šalicu i pol hladne vode.

Dodajte soli i papra, poklopite tavu i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i pirjajte 40 minuta ili dok ječam ne omekša. Dodajte mrkvu i sjeckani celer te kuhajte poklopljeno još 20 minuta, dok janjetina i ječam ne budu mekani. Umiješajte sjeckani špinat i poslužite.

Colcannon

Sastojci: 500 g krumpira, 20 g maslaca, 250 g kelja, 2 mlada luka, dl mlijeka, sol, papar, komadići pečene slanine ili tanko rezanog svinjskog pečenja

Priprema: Oguljene kocke krumpira stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ocijedite ga i stavite sa strane. U istome loncu otopite maslac i prepržite kelj narezan na tanje trake. Pirjajte dok ne ‘uvene’ i pusti vodu.

Dodajte sjeckani  mladi luk ili ljutiku, promiješajte, ulijte mlijeko i dodajte krumpir. Smanjite vatru i pasirkom ili vilicom usitnite krumpir i kelj. Maknite s vatre, umiješajte trake pržene slanine ili svinjetine, posolite i popaprite pa u sredini napravite rupu i dodajte još žlicu maslaca, kako bi krumpir bio kremastiji.

Zeleno pivo

Zapravo je vrlo jednostavno, u obično svijetlo pivo stavi se malo prehrambene zelene boje i dobro se promiješa. Ovako nečim ćete oduševiti i ukućane i goste.

Koktel 'irsko oko'

Sastojci: 1 čašica irskog viskija, 1/4 čašica likera od mente, 2 čašice vrhnja, višnja za ukras

Priprema: Stavite sve sastojke osim višnje i shaker za koktele i dobro promućkajte. Izlijte u čašu s ledom i na vrh stavite višnju.

Irski koktel 'skakavac'

Ovo je tradicionalan koktel koji Irci pripremaju za proslavu sv. Patrika. Pomiješajte tri čašice likera od mente, jednu čašicu irskog viskija, čašicu likera od kave i malo sladoleda od vanilije. 

Sveti Patrik limunada

Napravite klasičnu limunadu pa u nju stavite malo zelene prehrambene boje i kockice kivija. Poslužite uz komadiće leda.

POGLEDAJTE INTERVJU S CHEFOM MANDARIĆEM: NAJTEŽI PLESOVI SU SALSA I SAMBA

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam