Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Važno je redovito očistiti i ispušni ventilator u kupaonici

Važno je redovito očistiti i ispušni ventilator u kupaonici

Osim što uklanjaju neugodan miris, ispušni ventilatori također uklanjaju paru iz vrućih tuševa i kupki te svaku drugu suvišnu vlagu iz prostorije, te tako sprječavaju (ili barem smanjuju) rast plijesni

VIDEO

Čišćenje kupaonice mnogima nije omiljeni kućanski posao, ali je barem prilično jednostavan. Vrlo vjerojatno već imate nekakvu rutinu čišćenja s kojom sve vrlo brzo završite, a opet i temeljito očistite.

Ne zaboravite čistiti blender, u njemu se može nakupiti plijesan
Ne zaboravite čistiti blender, u njemu se može nakupiti plijesan

POGLEDAJTE VIDEO: Efikasna četka za WC

Pokretanje videa...

Četka za WC 01:24

Ipak, nužno je i povremeno dubinsko čišćenje kupaonice gdje ćete rješavati problematična mjesta u kadi ili tušu i ući u male kutke i pukotine koje skupljaju prašinu i prljavštinu. Pravi primjer za to je ispušni ventilator. U nastavku saznajte kako ga očistiti.

Zašto trebate očistiti ispušni ventilator u kupaonici?

Budući da je njegov posao cirkuliranje zraka, može se činiti da se ventilator može sam očistiti, ali to nažalost nije tako. Osim što uklanjaju neugodan miris, ispušni ventilatori također uklanjaju paru iz vrućih tuševa i kupki te svaku drugu suvišnu vlagu iz prostorije, sprječavajući (ili barem smanjujući) rast plijesni.

Trikovi kako očistiti kuhinju od poda do stropa bez puno muke
Trikovi kako očistiti kuhinju od poda do stropa bez puno muke

No, kao i ostatak vašeg doma, ispušni ventilatori kupaonice s vremenom se zapraše i zaprljaju, što može blokirati rešetke u poklopcu i spriječiti ventilator da obavlja svoj posao. Čišćenje ispušnog ventilatora u kupaonici zahtijeva malo truda, ali dobra vijest je da to obično trebate učiniti samo jednom ili dvaput godišnje (ovisno o razini prašine u vašem domu).

Kako očistiti ispušni ventilator u kupaonici

Cijeli postupak ne bi trebao trajati više od 20 minuta. Evo što učiniti:

  1. Prije nego što učinite bilo što drugo, isključite napajanje ventilatora na strujnoj kutiji. Zatim uključite ventilator kada se vratite u kupaonicu kako biste bili sigurni da se ne uključuje.
  2. Provjerite imate li dovoljno svjetla. Ako vaša kupaonica ima prozor, ovo je posao koji treba obaviti tijekom dana. Ako vaša kupaonica nema prozor, ponesite svjetiljku ili drugi uređaj za rasvjetu na baterije kako biste mogli vidjeti što radite.
  3. Koristite čvrstu stepenicu ili ljestve koje vam omogućuju da sigurno dođete do ventilatora i skinite njegov poklopac. Ako se radi o relativno novom modelu, vjerojatno postoje zatezne kopče koje ga drže na mjestu, koje jednostavno pritisnete da biste ih uklonili. Stariji ventilatori obično imaju vijke, pa će vam trebati odvijač da biste ga uklonili.
  4. Upotrijebite suhu krpu ili usisavač kako biste uklonili svu prljavštinu ili nakupine prašine s poklopca ventilatora, a zatim ga stavite u kantu s toplom vodom i sapunom za suđe, pustite da se natopi dok se bavite ostatkom ventilatora.
  5. Vratite se na ljestve i upotrijebite manji nastavak za usisavač kako biste uklonili što je moguće više prljavštine i prašine s unutarnje strane ventilatora, uključujući i lopatice. Ako je ostalo nešto što ne možete očistiti s nastavkom za usisavanje, obrišite to mekom krpom.
  6. Provjerite poklopac ventilatora. Upotrijebite meku krpu (i malo odmašćivača ako je potrebno) da uklonite zalijepljenu prljavštinu, zatim isperite poklopac i ostavite gs da se potpuno osuši.
  7. Na kraju, gurnite (ili zašarafite) poklopac ventilatora i ponovno uključite prekidač.
Brisanje prašine je neophodno: Evo koliko često to treba raditi
Brisanje prašine je neophodno: Evo koliko često to treba raditi

Sada kada je vaš ispušni ventilator u kupaonici čist, nemojte ga zaboraviti koristiti svaki put kad se tuširate ili kupate pod vrućom vodom, a zatim otprilike 20 minuta nakon toga - ili dok u prostoriji više ne bude pare, piše Lifehacker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...