Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Veličanstvena tuna: 'Odresci se režu na debljinu 2 ženska prsta'

Veličanstvena tuna: 'Odresci se režu na debljinu 2 ženska prsta'
6

Bez obzira na to kako je spremate, tuna uvijek mora biti svježa. Za odrezak se biraju nasočniji, srednji dijelovi, a režu se na debljinu dva ženska prsta, kaže nam u šali chef Vladimir Šajnović

VIDEO

Tuna voli što manje začina i što manje termičke obrade, kaže Vladimir Šajnović iz zagrebačkog restorana Cheflja. Upravo je odrezak od tune, koji se zapravo vrlo jednostavno sprema, jedan od najvećih gastro izazova. 

- Za odrezak je najbolje uzeti svježi, srednji dio i to naše, žutorepe, autohtone tune. Odresci se režu  kontra vlakana, baš kao i meso, na debljinu dva ženska prsta - dodaje u šali te kaže da je prije stavljanja na zagrijanu rešetku odreske dovoljno malo nauljiti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tajne sočne tune Davida Skoke

Pokretanje videa...

02:16

- Nije ih potrebno marinirati. Tuna ima svoj specifičan okus i jake marinade od primjerice sojina umaka samo će ga ‘ubiti’. Bacite odreske na rešetku i pecite ih po dvije minute sa svake strane. Možete probati sve popularniji tataki način kod kojeg se odrezak na jakoj temperaturi kratko peče, tek toliko da se zatvore pore s obje strane, a ona iznutra ostane fino crvena - savjetuje chef. 

Nakon pečenja odreske možete narezati i staviti na podlogu od povrća koje ste također kratko kuhali, ili na salatu. Uz njega možete servirati i neki slatko-ljuti umak u koji ćete umakati steak. Od tune, nastavlja, možete raditi ražnjiće, ragu, sote, gulaš... može se spremati i kao pašticada. 

Tajne roštilj-majstora: Slasni ražnjić, pljeskavica, tuna steak
Tajne roštilj-majstora: Slasni ražnjić, pljeskavica, tuna steak

- Napravite umak od povrća, a odreske tune lagano prepržite i ubacite u umak. Servirajte uz njoke, palentu, zelene rezance - kaže te dodaje da se tuna sjajno spaja s ljutim umacima, poput recimo malo pikantnije šalše.

tuna with salad

Sočni odresci
Narežite tunu na odreske od oko 3 cm debljine. Zagrijte roštilj i pecite ribu po dvije minute sa svake strane. Na kraju lagano začinite solju i paprom. Servirajte uz zelenu salatu ili špinat na pari. 

Klasični carpaccio

Sastojci: 200 g svježe tune, 100 g rikole, cherry rajčice, pola limuna, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Komad svježe tune od srednjeg dijela zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač da se stisne, ali ne zaledi. Složite podlogu od povrća i napravite emulziju od maslinova ulja, limuna, soli i papra. Tunu režite na tanke kriške i slažite na povrće. Prelijte emulzijom i odmah poslužite. 

Bruschette s komadima tune

Sastojci: 1-2 odreska od tune ili 85 grama konzervirane, šaka očišćenih, narezanih crnih maslina, šaka cherry rajčica, sok pola limuna, integralni kruh, 1 češanj češnjaka, bosiljak

Priprema: Ispecite odreske pa ih usitnite na manje komade ili konzerviranu tunu pomiješajte s maslinama, prerezanim rajčicama i limunovim sokom u zdjeli. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Tostirajte kruh pa svaku stranu natrljajte češnjakom. Na kruh stavite miks od ribe i povrća te ukrasite bosiljkom ili timijanom. 

Close up Spicy Bluefin Tuna Tartare with sour and spicy sauce. Served with toast and salad on black stone plate.

Jednostavni tartar 

Sastojci: 200 g svježe tune, maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok, integralni francuski kruh

Priprema: Tartar možete napraviti od ostataka koji su vam ostali tijekom pripreme odreska. Važno je da je tuna, bez obzira na koji je način spremali - svježa. Ribu narežite na što sitnije kockice. Ubacite u teglicu i zalijte emulzijom od maslinova ulja, soli, papra i limunova sok. Dobro promućkajte. Poslužite uz tostirani integralni kruh koji možete tanko premazati maslacem. 

tuna skewers with mushrooms

Šareni ražnjići

Sastojci: 500 g tune, 2 mlade tikvice, paprika, 2 ljubičasta luka, 250 g gljiva, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Tunu izrežite na jednake kockice, tikvice na kriške, luk na četvrtine pa ih razdvojite, gljive na manje komade. Na ražnjiće nižite tunu i povrće. Posolite ih i popaprite te premažite tanko maslinovim uljem. Pecite na roštilju, na srednje jakoj vatri, najviše pet minuta s obje strane. Kad pozlati, skinite s vatre. Poslužite uz tostirani kruh koji ste natrljali češnjakom. 

Pasta salad with tuna

Lubenica i tuna ‘za van’

Sastojci: 1 krastavac, 1 luk, 1/4 šalice svijetlog balzamičnog octa, 2 manje konzerve tune, 2 žičice maslinova ulja, 280 g lubenice na kockice, nekoliko listova bosiljka, 1/4 šalice crnih maslina, 1/2 šalice razmrvljenog feta sira, 1 limun, nekoliko listova zelene salate

Priprema: Narežite krastavac i luk na polumjesece pa ih pomiješajte s octom. Začinite solju i paprom. Ostavite 10 minuta. Tunu ocijedite, razmrvite i pomiješajte s 1 i 1/2 žlicom maslinova ulja te popaprite. Sve spojite i dodajte kockice lubenice, masline te listove bosiljka i sir. Dodajte limunov sok i preostalo ulje. Zatvorite staklenku i sve dobro promiješajte. Prema potrebi još začinite. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje