Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Veličanstveni prizori zalaska Sunca s Mosora: Nebo je bilo toliko čisto da se vidjela Italija

Veličanstveni prizori zalaska Sunca s Mosora: Nebo je bilo toliko čisto da se vidjela Italija

S naše obale tek se nekoliko puta godišnje može vidjeti Italija, obično nakon jače bure, a ovakvi prizori vide se jednom u nekoliko godina, piše fotograf Rade Popadić u opisu fotografija snimljenih s Mosora

VIDEO

Vremenske prilike kakve su vladale tijekom subote nisu samo obradovale sve one koji su tjednima, pa i mjesecima čekali buru i temperature zraka koje su konačno primjerene dijelu godine, nego su zaslužne za "čišćenje" atmosfere što je uvjetovalo izvrsnu vidljivost, piše kolega Rade Popadić, fotograf i glavni urednik portala DalmacijaDanas, u opisu veličanstvenih prizora zalaska Sunca koje je snimio s Mosora. 

Kaže kako se s naše obale Italija može vidjeti samo nekoliko puta godišnje, nakon što zapše jača bura, koja očisti atmosferu, no subotnji prizori bili su oni koji se dogode jednom u nekoliko godina. 

Sunce je danas zašlo točno iza masiva Gran Sasso, nešto istočnije od najvišeg, 2912 metara visokog Corno Grandea. Ispred masiva lijepo se vidi hrid Jabuka. Nešto istočnije na horizontu vidi se Monte Amaro, a još istočnije početak poluotoka Gargano, napisao je u opisu nevjerojatnih fotografija. 

Za one koji se amaterski bave fotografijom, bit će vrijedna i informacija da je sve snimljeno 500 mm objektivom. 

Bura se u odnosu na prethodnu noć značajno stišala, a sve je to, uz optički fenomen gornji miraž, stvorilo savršene uvjete za spektakl koji se odvio u vrijeme zalaska Sunca i rane večeri. Radi se o tome da je nad horizontom točno u vrijeme zalaska Sunca "izronila" Italija. Točnije, nekoliko masiva Apenina. Pojava se najbolje vidjela s vanjskih otoka Dalmacije, ali i obalnih planina, osobito iznad 500 metara nadmorske visine, opisao je.

Najveći apeninski masiv, Gran Sasso, gledajući sa Zvjezdanog sela Mosor nalazi se na horizontu iza Šolte, a ispred samog masiva jasno se može vidjeti otočić - hrid Jabuka. Sunce je "uronilo" u istočno dio masiva, a nešto zapadnije uzdiže se 2912 metara najviši vrh Apenina, Corno Grande. Ovaj vrh nalazi se nešto više od 270 kilometara od mosorske zvjezdarnice, piše Popadić. 

No, ovoga puta vidljivost je bila tako dobra da se nije vidio samo središnji apeninski masiv, nego i oni niži. Tako se iznad otoka Sveti Andrija uzdizao Monte Amaro, dodaje. 

Više fotografija možete pogledati i OVDJE. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš
SUDBINA U ZVIJEZDAMA

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš

Svaki dan u mjesecu ima svoje karakteristike koje utječu na formiranje osobnosti, životne izbore, želje, sumnje i strahove. Giordano Bruno objasnio ih je još u 15. stoljeću

Evo kako saditi rajčice da vam daju bogate plodove mjesecima
MALE VRTLARSKE TAJNE

Evo kako saditi rajčice da vam daju bogate plodove mjesecima

Što dublje zakopate sadnicu rajčice, ona će razviti veći i jači korijen. Što više korijena ima, ona će moći apsorbirati više hranljivih tvari i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra
Evo koliko možete voziti nakon što se upali lampica za gorivo
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko možete voziti nakon što se upali lampica za gorivo

Naziv ‘rezerva’ odnosi se na kapacitet goriva koji ima sigurnosnu ulogu te se ne nalazi u nikakvom posebnom spremniku. Saznajte koliko dugo još možete voziti nakon što se upali lampica za 'rezervu'