Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Velika ljetna prognoza: Godišnji u srpnju za ljubitelje vrućina, a kolovoz će biti nešto umjereniji

Velika ljetna prognoza: Godišnji u srpnju za ljubitelje vrućina, a kolovoz će biti nešto umjereniji
1

Meterolozi su složni - čeka nas vrlo suho ljeto, s temperaturama koje će već sredinom lipnja biti oko 30 Celzijusa, dok će se u srpnju penjati prema 40. S druge strane, kolovoz će biti nešto hladniji nego 2019.

VIDEO

Ljeto u našim krajevima obično donosi dulji period toplog i stabilnog vremena te uživanja na suncu, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda to će nas vrijeme ipak dočekati.

Iako nas je svibanjsko nestabilno, promjenjivo i vjetrovito vrijeme podsjetilo kako smo još u proljeću te naznačilo da ljeto ove godine kasnije stiže, veliki su izgledi kako će od sredine lipnja, tijekom srpnja, kolovoza pa i početkom rujna vremenske prilike biti iznadprosječno tople. To pozitivno odstupanje od prosjeka bit će još izraženije na kopnu nego na moru, osobito u istočnim krajevima Hrvatske. Velike su šanse i za pojavu toplinskih valova, odnosno niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje - ističu meteorolozi DHMZ-a. 

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka

Suša i povremene nestabilnosti

Oni sa sobom donose i vjerojatnost suše, iako se točna razdoblja tih toplinskih valova ne mogu dati mjesecima unaprijed - već najviše koji tjedan prije nego se jave. Ipak, unatoč vrućinama ljeto će nam donijeti i svoje nestabilnosti - uz kratke prodore hladnijeg zraka kad bi temperatura mogla pasti na prosjek ili čak nešto niže.

- Ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manja od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u lipnju lokalno moguća i količina oborina bliža mjesečnom prosjeku, dok je u srpnju i kolovozu moguć i izraženiji manjak. Kako su tijekom ljeta pljuskovi uobičajena pojava, njihova rasprostranjenost i intenzitet uvelike će određivati raspodjelu i količinu oborine. Stoga, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno grmljavinskog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenu, što ide u prilog nejednolikoj raspodjeli kiše na području Hrvatske - navode iz DHMZ-a.

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL ističe kako su prognoze za ljeto vrlo slične bez obzira na izvore, a svi modeli potvrđuju kako Europu čeka vrlo suho i toplo ljeto.

Najveća suša u srpnju - osobito u Slavoniji

Prema analizi AccuWeathera suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica zbog suše su upitni. 

Ovo ljeto bi tako trebalo biti među pet najtoplijih ljeta otkako se mjeri temperatura, a vrhunac bi toplinski valovi trebali dostići tijekom srpnja. U kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajviše u Slavoniji, očekuje se sušno razdoblje u razmjerima kakvi nisu viđeni već deset godina, a posljednja takva velika suša koja je smanjila urod žitarica i voća u Slavoniji bila je 2007. godine. 

Young smiling agriculture woman worker

Sustavi za navodnjavanje tako će ovog ljeta vjerojatno biti u punom pogonu, a imate li vlastiti vrt te uzgajate li povrće, na  vrijeme osmislite alternative navodnjavanju.

Već sredinom lipnja 30-ak Celzijusa, a u srpnju se živa penje do 40

Pretpostavlja se kako će ljetne vrućine početi već tijekom sredine lipnja, kada će biti i ugodno za kupanje na moru, dok bi već u srpnju temperature mogle biti nadomak 40 stupnjeva Celzijusa. U tom razdoblju i noći će biti poprilično tople, s procijenjenom temperaturom od 24 Celzijusa. To bi moglo izazvati probleme kroničnim bolesnicima, a vrućine će teško biti izdržati bez klima uređaja.

Zagreb: Graðani spas od vruæina pronašli u fontanama

Temperature u kolovozu bi trebale biti nešto niže nego prošlogodišnje, premda i dalje tople, pa je ljubiteljima umjerenijeg ljeta ovo najpogodnije razdoblje za planiranje godišnjeg odmora, kad će i noći biti nešto lakše.

Suho u većini Europe

Znanstvenici Kopernika predviđaju s više od 50% vjerojatnosti da će temperature u Španjolskoj, Francuskoj i dijelovima Italije u srpnju biti znatno iznad prosjeka, piše Bloomberg.

Pula: Kupači na plaži potražili osvježenje od sparina

Njihov model uzima i kombinira podatke znanstvenika iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD-a. Program EU koristi milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta za svoje mjesečne i sezonske prognoze te je zaključio da je 2019. godina bila rekordno najtoplija godina na kontinentu. Sada znanstvenici predviđaju sušna razdoblja s više od 40 posto vjerojatnosti, kao i nastavak trenda iznadprosječnih vrućina posljednjih godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'