Lifestyle

Komentari 0

Veliki koraljni greben doživio je dosad najraširenije izbjeljivanje

Veliki koraljni greben doživio je dosad najraširenije izbjeljivanje

Ako se ne suočimo s klimatskim promjenama ubrzo, izbjeljivanja će biti češća i veća, a može doći i do gubitka koraljnih grebena u velikom dijelu svijeta

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanstvenik: Otkrivena je prva ozonska rupa iznad Arktika

Australski Veliki koraljni greben vjerojatno je doživio najveće, odnosno najraširenije izbjeljivanje, izjavio je znanstvenik američke vlade koji prati svjetske grebene u svijetu.

Ovo je već treće intenzivno izbjeljivanje na grebenu u posljednjih pet godina. Glavni krivac za to su klimatske promijene odnosno toplinski udar.

Više od 1000 od ukupno 2300 km Velikog koraljnog grebena u potpunosti je uništeno od posljedica zagrijavanja oceana tijekom 2016. i 2017. godine, a znanstvenici se boje da bi ovo novo izbjeljivanje moglo biti razorni udarac.

- Ako se ne suočimo s klimatskim promjenama ubrzo, izbjeljivanja će biti češća i veća, a može doći i do gubitka koraljnih grebena u velikom dijelu svijeta - rekao je dr. C. Mark Eakin, koordinator Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Masovno izbjeljivanje primijetili su iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, 'Coral Reef Watch', koje koristi daljinsko istraživanje i modeliranje za predviđanje i praćenje znakova izbjeljivanja.

Eakin kaže da je izbjeljivanje 2016. i 2017. godine bilo izuzetno intenzivno, ali da je ozbiljna šteta koncentrirana u nekoliko žarišta na sjevernom i središnjem dijelu grebena.

Uzrok prethodnih izbjeljivanja su kombinacija klimatskih promjena i El Niña. El Niño karakteriziraju toplije vode u Tihom oceanu, što čini izbjeljivanje vjerojatnijim. Ali, trenutno ne postoji El Niño, što izbjeljivanje čini mnogo više iznenađujućim i zastrašujućim, kaže Eakin.

Koraljni grebeni jedan su od najživljih morskih ekosustava na planeti - između četvrtine i jedne trećine svih morskih vrsta oslanja se na njih u nekom trenutku svog životnog ciklusa. Dom je mnogim vrstama riba, mekušaca, morskih zvijezda, kornjača, dupina i morskih pasa.

Veliki koralni greben proteže se uz obalu Queenslanda na sjeveroistoku Australije i najveći je koraljni sustav na svijetu. Dug je 2300 kilometara i sastoji se od tisuća grebena i stotina otoka od preko 600 vrsta tvrdog i mekog koralja.

Iako početna izvješća govore da ovogodišnje izbjeljivanje možda nije tako ozbiljno kao u 2016. ili 2017., Eakin kaže kako se čini da su rijetki dijelovi grebena ostali pošteđeni.

- Ovaj put nije toliko intenzivno izbjeljivanje, ali je mnogo raširenije, pa ga primjećujemo širom Velikog koraljnog grebena - rekao je Eakin.

Topla temperatura oceana glavni je uzrok izbjeljivanja koralja. Koralji postaju bijeli kao reakcija na temperature tople vode izbacujući alge koje rastu u njima, što je njihov glavni izvor energije i daje im boju.

Izbjeljivanje ne ubija koralj odmah. Ali, ako temperature ostanu visoke, na kraju će koralj umrijeti i prestati biti prirodno stanište za mnoge morske vrste.

Da bi se Veliki koraljni greben u potpunosti oporavio od izbjeljivanja, trajalo bi to desetljećima, kaže Eakin. Ali, zbog ogromne količine topline koju su svjetski oceani već apsorbirali, greben vjerojatno neće imati priliku oporaviti se prije nego što izbijeli ponovo.

- Moramo se pozabaviti klimatskim promjenama ako želimo imati koraljne grebene u budućnosti - zaključio je Eakin, a prenosi CNN.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Ivanom Đikićem:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bizarni lijekovi iz prošlosti: Cigarete protiv astme i zadaha

Najčitaniji članci