Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Veliki vodič za proljetne radove u vrtu - cvijeće, začini, povrće...

Veliki vodič za proljetne radove u vrtu - cvijeće, začini, povrće...
7

Proljeće je idealno vrijeme za sadnju vrta po vlastitom ukusu i željama. Ako ste oduvijek sanjali o uzgoju malo začina, povrća i cvijeća samo za sebe, ostvarite svoje snove i - krenite u akciju

VIDEO

Ako ste početnik u sadnji i općenito vrtlarenju, ne trebate se pretjerano brinuti jer uzgoj ponekih biljaka nije tako kompliciran kao što se čini. Kako je vrijeme za uzgoj sada najbolje - odvažite se i savladajte tehnike koje su vrlo jednostavne i za potpune početnike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

U vlastitom vrtu je moguće posaditi sve što zamislite, pa tako možete napokon ostvariti omiljenu kombinaciju povrća, cvijeća i začina koji, osim što izgledaju lijepo, donose  i puno zdravih i jeftinih plodova za vas i vašu obitelj. Mnogi su od nas u zabluda koja kaže da za vrtlarstvo treba imati posebno znanje ili puno zemlje. 

5 koraka za pravilnu njegu vrtnog alata
5 koraka za pravilnu njegu vrtnog alata

Ako ste dovoljno kreativni, i vrijedni, čak i na balkonu možete imati svoj mini vrt. A ako imate veći komad zemlje ili veliko dvorište, itekako ćete biti zadovoljni jeftinim, ukusnim i zdravim namirnicama koje ste sami zasadili.

Također, zdrav način života zahtijeva zdravu prehranu pa vaše jestivo bilje pokušajte uzgojiti na ekološki način, bez korištenja umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida. Na taj način ćete izbjeći i udisanje štetnih kemikalija, ujedno je i povoljniji i jednostavniji, uz nekoliko trikova.

Mali vrtni trikovi

Nekoliko trikova bi svaki vrtlar trebao naučiti i primjenjivati su, između ostalog i onaj o tome da je mrkvu dobro saditi kraj luka jer luk odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu pa su obje vrste međusobno zaštićene od nametnika. Sa sjemenom mrkve primjerice možete pomiješati i pokoje sjeme rotkvice - one će brzo narasti, a kad ih uberete, napravit ćete više 'mjesta' za mrkvu. 

Rikola

Rikolu može uzgojiti svatko. Ona brzo niče i brzo raste, nije zahtjevna te lako uspijeva u posudi na balkonu, stoga je idealna biljka za vrtlare početnike, kao i za one koji žive u stanovima. Rikolu nemojte 'čupati' nego 'šišajte' njezine listove pa ćete gotovo cijele godine imati svježe listove za salatu.

Sobne biljke

Sobne biljke sada postaju zahtjevnije. Lončanice kojima je zimi trebalo vrlo malo vode i hranjivosti, sada postaju 'gladnije'. Zbog njihovog povećanog apetita, redovito ih zalijevajte i pognojite, a ako želite da to bude ekološki, birajte pripravke na bazi algi i sitno mljevenoga prirodnoga kamena, a ne umjetna gnojiva i kemikalije.

Vrijeme je za van

Ružmarin i limun sad mogu na otvoreno. Uzgajate li agrume, lovor, ružmarin ili oleandar u posudama, sad je vrijeme kada ih možete iznijeti na balkon ili terasu te pritom birajte mjesta koja su zaklonjena od vjetra i s mnogo sunca. Ako ih odlučite zadržati u zatvorenom prostoru, redovito prozračujte prostoriju.

Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući
Ove godine biste voljeli vidjeti više leptira u svojem vrtu? Posadite biljke koje će ih privući

Mini vrt

Napravite mini vrt. Želite li uzgojiti ruže i želite ih zaštititi od lisnih ušiju, uz njih posadite nekoliko češnjeva češnjaka, koji također može izgledati vrlo dekorativno. Češnjak možete saditi u ožujku - dovoljno je uzeti glavicu domaćeg ili sjemenskog češnjaka, rastaviti ga na češnjeve i svaki upiknuti u zemlju na nekoliko centimetara dubine, tako da šiljati kraj bude okrenut prema gore. Nije pametno saditi kineski češnjak jer on u našim klimatskim uvjetima neće ni proklijati. Uz ruže je dobro saditi i lavandu, koju na ljeto možete brati i koristiti za pripremu ljekovitih čajeva ili kao prirodni osvježivač zraka.

Začinsko bilje

Ako na raspolaganju imate samo maleni prostor, najbolje je početi s uzgojem začinskog bilja. Bosiljak, mažuran, vlasac, origano i majčina dušica sasvim će se dobro snaći u posudama na balkonu ili osunčanoj prozorskoj dasci. Na balkonu također mogu uspijevati i minirajčice - pored kojih je dobro saditi bosiljak, feferoni pa čak i tikvice ako u blizini imaju ogradu po kojoj se mogu penjati.

Grašak i bob

Imate li malo više mjesta u svom dvorištu, vrijeme je za grašak i bob koji obogaćuju zemlju dušikom. Bob treba sijati što ranije, u redove, kako biste izbjegli napade crnih ušiju. Vrtlarskim početnicima dovoljno je slijediti upute na vrećicama sa sjemenom i rezultati neće izostati.

Pripremite potporanj za visoki grašak jer vitice visokoga graška moraju se za nešto uhvatiti - pripremite im mreže, grane s mnogo sitnih grančica ili postavite tri kolca u oblik šatora. Niski grašak snaći će se i bez 'potpore'.

Kišne gliste

Kišne gliste daju najbolju zemlju za cvijeće i povrće. Glistinac, odnosno humus koji je dobiven pomoću kalifornijskih gujavica, ima ugodan miris šumske zemlje i rastresitu strukturu. Dobro je gnojivo čak i za najosjetljivije bilje, a za ono zahtjevnije, poput rajčica, dodajte i malo peletiranoga kokošjega gnoja. 

Vrećice sjemena

Posadite povrće, povoljno, za cijelu godinu. Vrećice sjemena nisu previše skupe, a iz jedne možete dobiti mnoštvo biljaka. Sada je vrijeme da u čašice posijete sjeme rajčice, paprike, krastavaca, dinje... Uzgajate li vaše bilje ekološki, nećete trošiti novce na gnojiva i pesticide.

Bobičasto voće posadite u vrtu i na balkonu, sad je vrijeme za to
Bobičasto voće posadite u vrtu i na balkonu, sad je vrijeme za to

Kupka za sjeme

Cvijeće poput nevena i kadifica nisu samo ukrasne biljke nego i prirodna zaštita drugih biljaka od štetnika. A kupkom za sjeme, spravljenoj od kamilice, potaknuti ćete brže klijanje biljaka. Pripremite kupku pomoću pune žlice suhih cvjetova kamilice koje ćete preliti litrom kipuće vode, ostaviti pokriveno dva-tri sata te procijedite. U takvoj otopini sitnije sjeme močite nekoliko sati, a krupnije kao što su grašak i bob, ostavite preko noći. Posušite ih dva do četiri sata na papirnatom ručniku i posijte. Tako će brže proklijati i biti otpornije na štetnike.

Obrezivanje

Sada je i vrijeme za obrezivanje grmova, a krajem mjeseca ruža jer tada možemo vidjeti gdje će 'potjerati' izdanke - reže se tik nad pupoljkom koji gleda iz grma . U ukrasnom vrtu možete orezati žive ograde i većinu ukrasnih grmova, osim onih koji cvjetaju u proljeće.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'