Lifestyle

Komentari 4

Veliki vodič: Počnite već sada planirati svoj vrt za 2022. pa u njega posadite ukrasnu koprivu

Veliki vodič: Počnite već sada planirati svoj vrt za 2022. pa u njega posadite ukrasnu koprivu

Coleus ili ukrasna kopriva je biljka predivnih listova koja se u vrtu lako uzgaja. Nakon što prođe posljednji mraz i temperature se ustabile na iznad 15 stupnjeva, tad je pravo vrijeme za sadnju

Ako već polako razmišljate o tome što biste mogli posaditi u vrt, razmislite o ukrasnoj koprivi (Coleus) koja će vašoj okućnici dati dozu šarenila za kojom žudite. Radi se o ukrasnoj biljci koja dolazi iz vrućih dijelova svijeta, brzo raste i lako se razmnožava sjemenom ili rezanjem. Sve dok dobiva dovoljno topline, svjetla i vode, njezini listovi rastu u raznim bojama i uzorcima.

POGLEDAJTE VIDEO Zaštitite svoj vrt bez kemikalija:

- Coleus pripada obitelji metvice i dijele neke značajke kao metvica, poput prepoznatljivih četvrtastih stabljika i sposobnosti da uspijevaju bilo gdje - kaže Lindsay Pangborn, stručnjakinja za vrtlarstvo u Bloomscapeu.

Neke karakteristike ove biljke:

- Coleus je dugi niz godina bio u posebnom fokusu kod uzgajivača biljaka, tako da na tržište stalno dolaze nove i poboljšane sorte. Danas dolaze u raznolikim bojama u rasponu od crvene do ružičaste, bakrene, neonsko zelene, tamnozelene, ljubičaste, žute i ostalih - objašnjava Chris Satch, stručnjak za uzgoj biljaka iz SAD-a.

- Različite sorte Coleusa imaju različite potrebe za svjetlom. Izvorne biljke Starog svijeta najbolje uspijevaju u djelomičnoj sjeni dok su novije sorte uzgojene tako da podnose više sunca. Svakako provjerite oznaku kod kupovine kako biste vidjeli voli li vrsta koju kupujete sjenu ili je prilagodljiva i suncu - pojasnio je.

Nakon što prođe posljednji mraz i temperature se ustabile na iznad 15 stupnjeva, tad je pravo vrijeme za stavljanje sadnica Coleusa u vrt. Ukoliko ste se odlučili za sorte koje vole puno sunca, svakako ih smjestite tamo gdje će ga izravno imati najmanje šest sati dnevno. Sorte koje vole djelomično biti u sjeni, mogu podnijeti tri do šest sati izravnog sunca na dan. Također, ako je moguće, biljke posadite na mjesta zaštićena od vjetra.

Nekoliko tjedna nakon sadnje obrežite biljke kako biste potaknuli puniji rast.

Pogledajte u videu kako se to radi:

Ukrasnu koprivu možete uzgajati i u tegli, unutar doma, ali pripazite na nekoliko stvari. Pobrinite se da dobiva dva do šest sati izravnog svjetla na dan i održavajte temperaturu okoline na između 18 i 23 stupnja. Ne držite je blizu ventilacijskog otvora niti na mjestima gdje je propuh. I svakako imajte na umu da ova biljka doista ne podnosi hladnoću.

Pravilna briga o Coleusu

Da vam je biljka sretna i zdrava znat ćete po listovima koji su lijepi, a boje na njima jake. 

Zalijevanje: Kao i većina tropskih biljaka, i ova voli vlagu, ali ne pretjeranu. Pravo vrijeme za zalijevanje je kad se zemlja osuši do dubine od 5 do 7 centimetara. Napravite test prstom - gurnite ga u zemlju i procijenite. Također, imajte na umu da je treba češće zalijevati ako je vani jako toplo i sunčano.

Tlo: Što se toga tiče, Coleus nije pretjerano izbirljiv. Uspijevat će na bilo kakvom tlu koje omogućuje malo drenaže.

- Okopajte malo zemlju i dodajte komposta prije sadnje. Kompost, bilo da je domaći ili kupovni, pomaže uravnotežiti tlo i osigurati biljci isporuku dovoljne količine vode, zraka i hranjivih tvari - savjetuje Lindsay Pangborn.

Temperatura: Kako što smo spomenuli, ne voli hladnoću pa nije dobro da je temperatura niža od 15 stupnjeva.

Gnojivo: Tijekom vegetacijske sezone ovu biljku možete gnojiti jednom mjesečno pomoću tekućinu za balansiranje ili gnojivom sa sporim otpuštanjem. 

- Iako biste mogli otkriti da vaša biljka raste sama od sebe tijekom vrućih ljetnih mjeseci, gnojidba pomaže da joj listovi ostanu svijetli i živopisni - kaže Pangborn.

Obrezivanje: Nakon nekoliko tjedana vidjet ćete da na biljci počinju rasti sitni, često plavo-bijeli cvjetovi. Njih treba ukloniti (osim ako ne želite iz njih dobiti sjeme). 

- Čim vidite da se cvjetni pupoljci razvijaju, otkinite pupoljke zajedno s gornjim dijelom ili dva lista. Cvjetovi Coleusa nisu osobito privlačni, a čim biljka pusti pupoljke, svu energiju će uložiti u cvjetanje i razvoj sjemena. To znači da će imati manje energije za razvoj šarenih listova koji će potom brzo izblijedjeli i izgledati umorno - pojasnila je Pangborn. 

Uobičajeni problemi i kako ih riješiti

Opušteno lišće i stabljika: Mlitavo, opušteno lišće obično je znak da je vaš Coleus žedan. To je uobičajeno, osobito u ljetnim mjesecima. 

- Ako vaše biljke izgledaju mlohavo i tužno, obično se mogu odmah vratiti u život. Ukoliko je tlo suho, samo ga dobro natopite vodom i češće ga provjeravajte - savjetuje ova stručnjakinja.

Izgleda otrcano: Ako biljka izgleda pomalo otrcano, s velikim površinama na stabljici koje su bez listova, trebate ju podrezati.

- Odrežite ili otkinite gornji dio na svakoj stabljici. To će prisiliti biljku da se grana, odnosno izbacit će po nekoliko novih izdanaka na svakom području rezanja i u konačnici će biti punija i ljepša - kaže Pangborn i dodaje kako su reznice koje ste upravo uklonili s biljke kako bi bila bujnija - odlične za razmnožavanje. 

Biljka je blijeda: Ako lišće Coleusa gubi boju i postaje sve svjetlije i blijedo, moguće je da mu treba više svjetla i/ili gnojiva što će potaknuti zdrav rast.

Razmnožavanje iz sjemena i reznica

Iz sjemena

Pustite biljku neka procvjeta pa pričekajte dok se mahune sa sjemenjem osuše i postanu smeđe. Potom ih nježno odrežite i stavite u papirnatu vrećicu, protresite i iz njih će ispasti sitne sjemenke.

Sjemenke ostavite da se suše u papirnatoj vrećici najmanje dva tjedna pa ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu dok ne dođe vrijeme za klijanje, a to je najmanje četiri do šest tjedana prije posljednjeg mraza u godini. Tada sjemenke stavite na navlaženu mješavinu za klijanje, nježno ih utisnite u zemlju i nemojte ih prekrivati. Naime, ako sjemenke prekrijete zemljom, neće dobivati svjetlost potrebnu za klijanje. Osim toga, potrebna mu je i toplina.

- Razmislite o korištenju toplinske prostirke kako biste ubrzali klijanje i svakako ih stavite ispod svjetla ili blizu vrlo osunčanog prozora. Često prskajte sjemenke vodom kako biste ih održali vlažnima ili upotrijebite prozirni plastični poklopac koji može zadržati vlagu. Sjeme obično proklija za dva do tri tjedna - kaže Pangborn. 

- Do vremena za sadnju sadnice održavajte tako da ih dovoljno zalijevate i držite na mjestu gdje ima puno svjetla, do 16 sati dnevno bi bilo idealno - dodala je.

Od reznica

Reznice odrežite čistim škarama, neka to bude dio zdrave stabljike u visini 10 do 15 centimetara koji ima nekoliko listova. Potom najniže listove uklonite i stavite u čašu napunjenu sa nekoliko centimetara vode. Pripazite da preostali listovi ne dodiruju vodu. 

Potom reznicu u čaši smjestite na mjesto sa jakim, neizravnim svjetlom i pričekajte da se formira korijenje. To bi se trebalo dogoditi za oko dva do tri tjedna. Potom je posadite u tlo sa dobrom drenažom, prenosi mindbodygreen.com.

 

Najčitaniji članci