Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Veselite se kao Irci: Top deset recepata za Dan svetog Patrika

Veselite se kao Irci: Top deset recepata za Dan svetog Patrika

Na Dan svetog Patrika sve je u znaku djeteline i zelene boje, koja je simbol Irske. Na ovu svetkovinu, 17. ožujka, Irci prekidaju korizmeni post te jedu tradicionalna jela i piju pivo

VIDEO

Uz usoljenu govedinu ili dimljenu šunku neizostavni su krumpir i zelje. Krumpir je temelj tradicionalne irske kuhinje. Jede se u kori, kao pire, kuhan, pečen, pržen, a od njega se spravljaju kruh i kolači. Colcannon, tradicionalno irsko jelo, priprema se od kelja, pire krumpira i komada svinjetine ili slanine.

Kombinirati možete i slatki kupus, blitvu, raštiku ili kelj pupčar. Osim krvavica, kobasica, slanine ili šunke, jede se i janjetina. Jedan od najpoznatijih irskih specijaliteta za Dan sv. Patrika je irski lonac, odnosno gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka. Krumpir se dodaje tijekom kuhanja kako se ne bi prekuhao, a od mesa se može upotrijebiti i junetina.

Osim što ga piju, Irci crno pivo često stavljaju u gulaš, kao i u druga jela. Gulaš od junetine i crnog Guinness piva Irci često pripremaju i kao pitu, s hrskavim “poklopcem” od dizanog tijesta. 

Tradicionalna juha

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tradicionalnu kremastu irsku juhu od krumpira s porilukom i vlascem pripremite tako da propirjate ploške luka te mu dodate 500 g oguljenog i narezanog krumpira, 40 g nasjeckanog poriluka, tri šalice vode, šalicu mlijeka, malo vrhnja za kuhanje, dvije žličice vlasca i malo majčine dušice. Kad se skuha, juhu malo ohladite i izmiksajte te poslužite uz komadiće prženoga kruha.

Recepti:

Crveno-zeleni muffini 

Sastojci: 60 g maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3-4 žlice šećera, jestiva zelena boja 

Priprema: Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije i dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodavajte brašno i mlaćenicu. Dodajte sol, soda bikarbonu i ocat. Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta na 170°C. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postepeno dodavajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiskali u blenderu sa zelenom bojom.

Irski gulaš

Sastojci: 2 male žlice maslaca, 1 i 1/2 kg janjetine (but), 1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 mrkve, 2 šalice goveđeg temeljca, sol, svježe mljeveni papar, 8 krumpira, peršin, majčina dušica

Priprema: Kockice janjetine popržite na maslacu. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu pa pirjajte pet minuta. Ulijte vodu ili temeljac, začinite i kuhajte 15 minuta. Dodajte narezani krumpir, majčinu dušicu i peršin te kuhajte u poklopljenom loncu najmanje 45 minuta.

Pastirska pita

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1∕2 glavice luka, 2 mrkve, 200 g pelata, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, žlica peršina, 600 g krumpira, 3 žlice mlijeka, bosiljak, sol, papar

Priprema: Krumpire skuhajte. Luk i mrkvu popržite te dodajte meso. Začinite pa umiješajte rajčicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac, te sve dobro zgnječite. Zdjelu za pečenje premažite maslacem i dodajte smjesu od mesa. Prekrijte je krumpirom koji nanesite slastičarskom vrečicom i zapecite na 250 °C oko 15 minuta.

Kruščići s "djetelinom"

Sastojci: 260 g brašna, 3 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode, 1/2 žličice soli, 80 g maslaca, 175 ml mlaćenice, oko 4 žlice omekšalog maslaca, nekoliko listova opranog pa osušenog peršina

Priprema:  Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Umiješajte 80 g maslaca u suhe sastojke, a zatim dodajte mlaćenicu i sve brzo umiješajte. Dobro zamijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Izvaljajte tijesto do debljine od oko jednog centimetra. Čašom izrežite krugove od tijesta te ih stavite u posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite malo omekšalog maslaca na vrh svakog kruga te na svaki stavite list peršina.
Pecite oko 12 minuta na 230°C. Ovi kruščići izvrsno pašu uz razna variva i gulaše.

Pivski gulaš

Sastojci: 500 g junetine, 5 dl tamnog piva, 400 g sjeckanih rajčica, 2 lovorovova lista, celer, 2 luka, 2 mrkve, 400 g krumpira, sol, papar, žlica brašna, ulje, peršin 

Priprema: Meso izrežite na kocke. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu na ploške. Zagrijte ulje i pirjajte narezani luk, mrkvu i celer oko 10 minuta. Dodajte meso narezano na kocke i brašno. Pirjajte te ga zalijte pivom i umiješajte sjeckane rajčice s lovorovim listom. Začinite solju i paprom, pa kad gulaš zavrije, poklopite i kuhajte oko sat i pol. Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine.

Brownie s pivom

Sastojci: 130 g brašna, 30 g kakao praha, 1/2 žličice soli, 100 g čokolade za kuhanje, 8 žlica maslaca, 125 ml tamnog piva, 4 jaja sobne temperature, 130 g šećera, 130 g smeđeg šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 130 g čokoladnih kapljica

Priprema: Prosijte brašno, sol i kakao. Otopite čokoladu za kuhanje na pari. U maloj tavi na srednje visokoj temperaturi otopite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ulijte maslac u čokoladu te dodajte pivo. Mutite jaja i šećer oko dvije minute, dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Nastavite miksati na najmanjoj brzini dok dodajete prethodno pripremljene suhe i mokre sastojke. Na krjau dodajte ekstrakt vanilije. Pazite da ne miksate smjesu predugo. Umiješajte čokoladne kapljice. Ulijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili i pobrašnili. Pecite 40 do 45 minuta na 180°C. Poslužite sa sladoledom od pistacije.

Kolutovi luka u pivskom omotaču

Sastojci: 2 velike glavice luka, 130 g brašna, 2 žličice sitno sjeckanog ružmarina, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica slatke paprike, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenog papra, 375 ml tamnog piva, ulje za prženje umak: 50 g majoneze, 2 žlice dijon senfa, 1 žličica tamnog piva, malo papra

Priprema: Pomiješajte brašno, ružmarin, češnjak, slatku papriku, sol i papar. Dodajte pivo pa mutite pjenjačom dok ne nestanu grudice. Očistite luk i narežite ga na deblje kriške. Kad se ulje dovoljno zagrije, umočite kolutove luka u smjesu i otresite višak. Lagano spustite kolutove luka u vruće ulje. Nemojte ih staviti previše kako se ne bi zalijepili. Pržite ih jednu do dvije minute dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove kolutove luka stavljajte na papirnati ručnik kako biste odstranili višak masnoće. Po želji začinite soli i ružmarinom.

Irska pita od jabuka s vanilijom

Sastojci: za tortu: 390 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 1/4 žličice mljevenih klinčića, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 170 g maslaca, 150 g šećera, 4 zelene jabuke, 2 jaja, 180 ml mlijeka, 2 žlice šećera za posipanje; za kremu od vanilije: 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 375 ml punomasnog mlijeka, 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Namastite i pobrašnite posude za pečenje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, klinčić i muškatni oraščić u veliku zdjelu za miksanje. Povežite maslac sa suhim sastojcima. Dodajte šećer. Ogulite jabuke i narežite ih na jednake dijelove i uvaljajte u suhe sastojke. U odvojenoj posudi umutite jaja i mlijeko. Dodajte ih jabukama i suhim sastojcima te dobro promiješajte pa stavite u posudu za pečenje. Poravnajte vrh smjese pa je pospite šećerom i pecite 45 do 50 minuta na 190°C. Za kremu mutite žumanjke i šećer. Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga polako umiješajte u smjesu od žumanjaka i šećera. Sve sjedinite pa vratite na srednje visoku temperaturu. Stalno miješajte dok se krema ne zgusne, oko četiri minute. Krema je dovoljno gusta kad ostaje na žlici. Umiješajte ekstrakt vanilije i poslužite s tortom.

Irski lonac s ječmom

Sastojci: žlica maslinova ulja, 760 g janjetine (kotleti), šalica ječma, 2 šalice temeljca, 2 mrkve, korijen celera, vezica špinata, sol, papar

Priprema: Namočite ječam u vodi. Popržite janjetinu na ulju pa je izvadite na tanjur. Dodajte luk u tavu i popirjajte ga dod ne omekša. Vratite janjetinu u tavu pa dodajte ječam, temeljac i šalicu i pol hladne vode. Dodajte soli i papra, poklopite tavu i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i pirjajte 40 minuta ili dok ječam ne omekša. Dodajte mrkvu i sjeckani celer te kuhajte poklopljeno još 20 minuta, dok janjetina i ječam ne budu mekani. Umiješajte sjeckani špinat i poslužite.

Colcannon: Irski pire s povrćem

Sastojci: 500 g krumpira, 20 g maslaca, 250 g kelja, 2 mlada luka, dl mlijeka, sol, papar, komadići pečene slanine ili tanko rezanog svinjskog pečenja

Priprema: Oguljene kocke krumpira stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ocijedite ga i stavite sa strane. U istome loncu otopite maslac i prepržite kelj narezan na tanje trake. Pirjajte dok ne ‘uvene’ i pusti vodu. Dodajte sjeckani  mladi luk ili ljutiku, promiješajte, ulijte mlijeko i dodajte krumpir. Smanjite vatru i pasiralicom ili vilicom usitnite krumpir i kelj. Maknite s vatre, umiješajte trake pržene slanine ili svinjetine, posolite i popaprite pa u sredini napravite rupu i dodajte još žlicu maslaca, kako bi krumpir bio kremastiji.

Pročitajte 10 najčudnijih činjenica o Danu svetog Patrika i zašto biste danas trebali obući plavo, a ne zeleno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Evo zašto je važno ostaviti čep na plastičnoj boci prije reciklaže
TKO BI REKAO

Evo zašto je važno ostaviti čep na plastičnoj boci prije reciklaže

Nakon što popijete posljednji gutljaj omiljenog soka iz boce, obavezno vratite čep nazad prije nego što je bacite u kantu za recikliranje. Nemojte vjerovati mitu da se čep baca

Veliki tjedni horoskop: Rak se mora paziti viroza, a Djevice napokon ulaze u bolje razdoblje
od 21. do 27. travnja

Veliki tjedni horoskop: Rak se mora paziti viroza, a Djevice napokon ulaze u bolje razdoblje

Jarci će uspješno otkloniti zdravstvene tegobe, a slobodni Vodenjaci bi nekog zanimljivog mogli upoznati u društvu, na izletu ili kakvom okupljanju te putovanju
Jeste li spremni za novi kviz? Probajte nadmašiti sami sebe i ovaj put riješite sve točno!
NEDJELJNA ZABAVA

Jeste li spremni za novi kviz? Probajte nadmašiti sami sebe i ovaj put riješite sve točno!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...