Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Veza imuniteta i hrane: Kako to što jedemo utječe na zdravlje

Veza imuniteta i hrane: Kako to što jedemo utječe na zdravlje
1

Metabolizam je način na koji proizvodimo energiju, a povezan je s imunitetom. Znanost nam pokazuje da različite imunološke stanice traže različite hranjive sastojke

VIDEO

Jeste li ikad čuli za riječ imunometabolizam? Stručnjaci tvrde kako različiti dijelovi vašeg imunološkog sustava žele različitu prehranu. A ako ih hranite na odgovarajući način, zdravlje će vam biti zahvalno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Kako točno djeluje imunometabolizam?

Imunometabolizam je jedan od aspekata šire priče koja se odvija oko imuniteta. Imunitet je puno više od sezonske brige oko prehlade i gripe. Znanstvenici tvrde kako se imunitet u širem smislu odnosi na pomlađivanje, ravnotežu i otpornost. Imunitet nije samo da ga brzo ojačate za vrijeme gripe ili prehlade, on je puno više od toga.

Metabolizam je način na koji proizvodimo energiju, a povezan je s imunitetom. Znanost nam pokazuje da različite imunološke stanice traže različite hranjive sastojke.

Neke se stanice aktiviraju kada je u pitanju neposredna opasnost, bilo to od uganutog gležnja ili smrtonosnog virusa. Takve stanice traže šećer kao brzo gorivo. Ova pretvorba glukoze u gorivo je proces koji se naziva glikoliza. To je bitno u tom trenutku, ali nije dobro za duže staze. Kada takav proces aktiviraju pogrešne imunološke stanice, to bio u principu značilo da ćete prije dobiti određenu upalu.

Fotolia

S druge strane, pogledajte masnoće. Oksidacija masnih kiselina osigurava gorivo imunološkim stanicama osmišljenim da smire vaš imunološki sustav i smanje upalu.

Budući da imunometabolizam govori da različite imunološke stanice preferiraju različite hranjive sastojke za gorivo, što znači da vaša prehrana putem metabolizma može utjecati na vaš imunološki sustav. 

Ako neke od vaših imunoloških stanica preferiraju masnoću, a druge šećer, tada je prehrana važna. Hrana koju jedete igra značajnu ulogu u sposobnosti vašeg imunološkog sustava da se bori protiv infekcije.

Pretvaranje nutrijenata u energiju za vaše imunološke stanice događa se u mitohondrijima, a opet, različiti nutrijenti utječu drugačije. Ako svoje mitohondrije hranite pravim fitonutrijentima, to će vam pomoći u rebalansu imuniteta.

Potražite ključne flavonoide, poput rutina, kvercetina, diosmina, luteolina i hesperidina koji u imunološkom sustavu igraju važnu ulogu, piše Mind body green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku