Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Veza mame i kćeri: Evo što sve djevojke najbolje uče od mame

Odrastanje u današnje vrijeme može biti brutalno, a društveni mediji otvaraju cijeli novi svijet lažnih vrijednosti, očekivanja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni

Foto: Dreamstime
11 komentara

Ako imate više od jednog djeteta, znate da svako dijete ima drugačije i jedinstvene potrebe. Ponukana drugačijim potrebama ženske i muške djece, majka, psihoterapeutkinja i blogerica Jaimee Troyer napisala je na svom blogu o roditeljstvu kako često čuje o 'posebnosti veze između očeva i kćeri'. No veza majki i kćeri također ima svoje lijepe strane i izazove, a kako kaže Troyer, neke će stvari djevojke ipak najbolje naučiti od svoje mame.

Evo što ona misli da svaka djevojka treba od svoje mame:

1. Da vjeruje u nju

Kćerima treba ulijevati samopouzdanje i važno je da se, pogotovo dok su mlade, osjećaju kao da mogu osvojiti cijeli svijet jer inače neće dovoljno vjerovati u sebe.

Što prije kćeri usadite samopouzdanje i date joj do znanja da vi u nju imate povjerenja, to će prije ona naučiti vjerovati u sebe.

happy family bake christmas cookies | Autor: Evgeny Atamanenko Foto: Evgeny Atamanenko

2. Da joj potvrdi da njezina vrijednost dolazi iznutra

Odrastanje u današnje vrijeme može biti brutalno, a društveni mediji otvaraju cijeli novi svijet lažnih vrijednosti, očekivanja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni. Vaša kći mora znati da ste ponosni na nju kao osobu, da je lijepa i da je vaša ljubav doista bezuvjetna.

Vjerojatno će napraviti puno pogrešaka tijekom djetinjstva, no važno ju je naučiti da je bez obzira na to koliko griješi, itekako vrijedna ljubavi i opraštanja.

3. Da ju nauči kako da bude samosvjesna i da brine o sebi

Young mother and two daughters playing outdoors | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

To će je naučiti da bude zdrava, i mentalno i emocionalno - a način da joj oblikujete samosvijest je da govorite o svojim emocijama.

Možete reći npr. "Danas sam pod stresom jer imam previše posla“ ili "Danas sam tužna jer...“ - po tome će i ona učiti kako izraziti svoje emocije na zdrav način i protumačiti zašto se osjeća dobro ili loše.

soup vegetable NOVI PRIJEDLOG: Juha za doručak, zašto ne? Uz nju se nećete vratiti žitaricama

4. Da joj primjerom pokaže kako ​​sebe poštovati 

Možda nećete to primijetiti, ali vaša vas kći promatra: kako se ponašate, kako postupate prema drugima i kako se odnosite prema sebi. Ona po vama mora vidjeti kako izgleda kad žena sebe poštuje i kad ima samopouzdanje - ako se tako osjećate, to će sigurno primijetiti i usvojiti.

 mature woman and  daughter  talking   | Autor: Iakov Filimonov Foto: Iakov Filimonov

5. Da provodi vrijeme s njom

Vrijeme je dragocjeno i zato vodite kćer na zajedničke izlaske i što više vremena provodite s njom. Postavljajte joj pitanja, slušajte je i dajte joj do znanja da je čujete.

Provedite vrijeme podučavajući ju vještinama poput kuhanja, šivanja, čišćenja, pranja rublja itd. ... sve to može biti vrijeme da se vas dvije dublje povežete. 

Sa kćeri gradite tradicije koje su specifične za vas i za nju - tradicije su sjajni načini za stvaranje sjećanja i slave stvari koje cijenite.

Happy woman and her little daughters in the park with ballons | Autor: Dasha Petrenko Foto: Dasha Petrenko

6.  Da joj da prostora za greške

Ovo je možda jedan od najizazovnijih zadataka jer niti jedna majka ne voli svoje dijete gledati kako hoda opasnim putem i kako griješi. Ipak, ne možemo kontrolirati život svoje kćeri i ne možemo ju spriječiti da griješi, niti bi trebali.

Trebamo ih naučiti da donose dobre odluke i žive odgovorno, a najbolje što možemo je biti tu za njih i podržati ih u svim usponima i padovima, i kad nisu 'savršene'.

NEVJEROJATNO Oblik pupka može otkriti puno o vašoj osobnosti - evo kako...

7. Da o sebi govori pozitivno i da ju nauči da radi isto

Kad god vaša kći kaže nešto negativno o sebi, natjerajte je da kaže i tri pozitivne stvari o sebi. To pomaže u prijelazu njezinog razmišljanja i pomaže vama da pojačate važnost pozitivnog pričanja o sebi.

Kad kažemo nešto poput "Izgledam debelo u ovome" ili "Osjećam se ružno" ili "nitko me ne voli", učimo svoje kćeri da je to u redu, a nije.

Like mother like daughter. Beautiful blond hair mother and daughter embracing and smiling while standing against grey background | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

8. Da joj kaže da je u redu reći i "Ne"

Ovo je drugačije od toga da djetetu dopustite neposluh ili nepoštivanje. Ako učimo naše kćeri da brinu o sebi, one trebaju naučiti reći "Ne" i znati da je njihovo "Ne" važno i da ono postavlja granice i razvija vještine za samozaštitu.

Ako osjeća da je roditelji ne poštuju, djevojka neće imati samopouzdanja da kaže "Ne" izvan kuće. Zato kćeri trebaju razviti i neovisnost, a najgore što možemo učiniti je da im ne pružimo tu slobodu. 

.POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message