Lifestyle

Komentari 5

Juha za doručak, zašto ne? Uz nju se nećete vratiti žitaricama

Juha za doručak, zašto ne? Uz nju se nećete vratiti žitaricama

Ako želite dan započeti na pravi način, savjetuje gastro novinar HuffingtonPosta Jeremy Paige, pripremite slasnu juhu od kostiju. Kaže kako i sam jede juhe tijekom jutra

Juha za doručak može biti od namirnica koje god želite, kojeg god povrća želite, okusa kojeg god želite, piše HuffingtonPost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jeremy Paige smatra kako je za svaku juhu najvažniji temeljac od kostiju koji je nutritivni izvor s nizom benefita za zdravlje probave, zglobova, kose i noktiju, a čak poboljšava i san. Iako se u mnogim trgovinama mogu kupiti gotove juhe, on savjetuje da ipak napravite svoju.

Fotolia

U nju možete uključiti niz vrsta povrća, od mrkve do tikvica i špinata te dodati začine koji imaju dokazani učinak na zdravlje poput đumbira, kurkume i češnjaka.

- Moj tajni sastojak je miso pasta koja će svaku juhu od dosadne i obične pretvoriti u fantastičnu. I na kraju uz svaku juhu poslužim jaje, a jelo začinim svježim biljem te kapljicom ulja od sezama, savjetuje Paige pojašnjavajući kako se nakon ovakvog doručka više nikad nećete vratiti pahuljicama ni zobenoj kaši.

Recept za juhu za doručak

2 serviranja

Sastojci:

- 2 jaja
- žličica maslinova ulja
- manji luk, sitno nasjeckan
- 2 mrkve, nasjeckane na kockice
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica svježeg ribanog đumbira
- 1 žličica kurkume u prahu


- 4 šalice temeljca od kostiju
- 2 čajne žličice miso paste
- 1 tikvica nasjeckana na kockice
- 2 šalice svježeg špinata
- sol i papar
- svježi peršin za dekoraciju
- par kapljica sezamova ulja

Priprema:

1. U kipućoj vodi 6 i pol minuta kuhajte jaja, izvadite ih i odmah ubacite u hladnu kupku te odložite dok ne završite juhu

2. Zagrijte ulje u loncu na srednjoj vatri

3. Dodajte luk, mrkvu, češnjak i đumbir te pirjajte 5 minuta dok luk ne postane staklast. Začinite solju i paprom

4. Dodajte kurkumu i nastavite kuhati sljedeće dvije minute

5. Dodajte temeljac od kostiju, miso pastu i tikvice. Sve sastojke dobro promiješajte i nastavite kuhati još 15 minuta dok tikvice ne omekšaju. Kušajte i provjerite treba li dodati još soli i papra.

6. Ubacite špinat i kuhajte još minutu.

7. Ulijte juhu u zdjelice. Jaje očistite i prerežite na pola, a zatim dodajte u juhu. Na kraju začinite uljem od sezama i peršinom.

Dobar tek!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci