Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vikend će biti idealan za izlet! Prirodni dragulji koje možete posjetiti s društvom ili djecom

Vikend će biti idealan za izlet! Prirodni dragulji koje možete posjetiti s društvom ili djecom

Ovaj vikend bi trebao biti bez kiše i u većini Hrvatske sunčan pa ga iskoristite na najbolji način. Jednodnevni vikend izleti su super način da vrijeme provedete u prirodi i odmorite se od gradskog asfalta

VIDEO

1. Vuglec Breg

Četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi se turističko selo Vuglec Breg. Imanje se prostire na više od 12 hektara površine i nalazi se u selu Škarićevo, na području Krapine. U vlasništvu je obitelji Vuglec koja je stvorila jedinstveni ambijent za neopisiv ugođaj u prirodi. Vuglec breg se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža u kojima možete odsjesti te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran i vinski podrum. Uživat ćete i u prekrasnom pogledu na okolne zagorske brežuljke s vrha od oko 300 metara nadmorske visine. Ako se odlučite za ovu destinaciju nećete požalite, a prije odlaska kontaktirajte imanje.

2. Medvednica i Samoborsko gorje

Ako vam treba odlazak u prirodu, a iz Zagreba ste ili okolice, nepregledna šuma sa svojim dobro utabanim stazama pružit će vam potreban mir. Za posjet Centru za posjetitelje Medvedgrad potrebna je prethodna najava i rezervacija i za pojedince i za grupe. Također, ulaz u park se naplaćuje pa prije odlaska provjerite cijene.

3. Dvorac Veliki Tabor

Veliki Tabor nastao je tijekom 15. i 16. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Izuzetan je upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

Njegovi najpoznatiji vlasnici bili su Ratkajevi i grofovi Celjski, uz koje se povezuje i legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridriha Celjskog. Ako posjetite dvorac, u njegovim hodnicima i kulama saznat ćete još nekoliko zanimljivih legendi.

4. Dvorac Trakošćan

Na manje od sat vremena vožnje od Zagreba maknut ćete se u jedan potpuno drugi svijet. Ono što morate posjetiti je i poučna staza 'Put vila' kojom ćete uz 20 poučnih točaka otkriti prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolice. Za otprilike pet kilometara, trebat će vam dva sata lagane šetnje. Ulaz u dvorac se naplaćuje, dok je šetnja parkom besplatna.

5. Lonjsko polje

Samo 75 kilometara od Zagreba smjestio se Park prirode Lonjsko polje koji je sa svojih 50.650 hektara pravi odabir za sve ljubitelje prirode. Nalazi se tik uz lijevu obalu rijeke Save, a ovih bajkovitih 100 kilometara dužine oduševit će i velike i male. Prije dolaska se najavite i provjerite cijenu ulaznice.

6. Park prirode Učka

Planina Učka najbolje je mjesto za opuštanje u prirodi. Pogled na cijeli istarski poluotok s jedne strane i Kvarnerski otoci s druge strane učinit će ovo putovanje savršenim bijegom iz urbanih sredina. Ako želite kombinirati malo rekreacije u prirodi s kulturnim uzdizanjem i odličnom gastro ponudom u blizini su Rijeka i Opatija.

7. Rastoke

U koje god doba godine posjetili Rastoke, mjesto na kojemu se spajaju Korana i Slunjčica, ostat ćete oduševljeni ljepotama slapova, vodopada, suživota kućica, mlinica i vode. Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera, od kojih su udaljene oko 33 km, pa se zbog toga nazivaju i Male Plitvice. Vikend na Rastokama je odlična kombinacija odmora, istraživanja i uživanja u prekrasnoj prirodi.

8. Plitvička jezera

Plitivička jezera magična su u bilo koje godišnje doba i zato su uvijek super ideja za izlet. Nakon ulaza posjetiteljima se nude četiri programa obilaska, različita po duljini i težini ture te procijenjenom vremenu potrebnom za obilazak. Tako vaš obilazak može trajati 2 do 3 sata, ili čak do 6 sati za 8 kilometara staze. Cijene karte provjerite ovdje.

9. Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik urezao se u masivu Velike Kapele, a okružit će vas najljepšim prizorima prirode u jesen. Cijela Kamačnik staza (6,4 km u oba smjera) praćena je drvenim putićima i mostovima. Izvorište Kamačnika jedno je od 5 najdubljih u Europi. Na šetnici uz potok Kamačnik postavljena je Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija. Cijena ulaznice je 25 kuna.

10. Izvor Cetine

Ovo krško vrelo potopljeni je speleološki objekt, a procjenjuje se da mu je dubina oko 115 metara. Na ovom izvoru, čija se dubina procjenjuje na 115 metara, temperatura vode je cijele godine oko 8 Celzijevih stupnjeva. Neposredno uz izvor nalazi se crkva sv. Spasa.

11. Vransko jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Poznato je kao jedno od važnijih ornitoloških rezervata u Europi. Do sada je na području jezera zabilježeno preko 250 različitih vrsta ptica, od kojih ih se preko 100 ondje gnijezdi.

Posebno je atraktivan vidikovac Kamenjak, s kojeg se pruža impresivan pogled na Jezero, Kornate, otok Murter te cijelu okolicu. Ondje se nalazi i lijepa crkvica sa zvonikom, kao i brojne edukativne ploče s više informacija o Vranskom jezeru.

12. Nacionalni park Krka

Ovaj nacionalni park sa svojih sedam veličanstvenih sedrenih slapova i još brojnim prirodnim ljepotama treba vidjeti jednom u životu. Rijeka Krka je dugačka 72 i pol kilometra. Park obuhvaća najljepši dio toka Krke i donji dio toka rijeke Čikole, a glavna atrakcija su slapovi. Park je smješten u Šibensko-kninskoj županiji s površinom od 109 četvornih kilometara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sanjin (@7sanjin7)

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku