Virtualna noć knjige sada uz poruku: S knjigom nisi izoliran! | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Virtualna noć knjige sada uz poruku: S knjigom nisi izoliran!

Virtualna noć knjige sada uz poruku: S knjigom nisi izoliran!
1

Deveta Noć knjige održat će se 23. travnja po prvi puta u virtualnom svijetu, s oko 200 programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, uz prijenos na HTV-u i na društvenim mrežama

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

DOSTUPNA ONLINE: POGLEDAJTE VELIČANSTVENU IZLOŽBU C. DIORA

Manifestaciju u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:12

Ove godine, prvi put, Noć knjige seli se u virtualni svijet, a bit će posvećena aktualnoj temi - promjene. Slogan manifestacije je "S knjigom nisi izoliran!", poruka koju prenosi ovogodišnje njezino zaštitno lice, knjiški patuljak Čituljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda.

"Čituljak je podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka", stoji u najavi.

Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima može se pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige.

U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina i Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Od virtualnih slikovnica do priča na daljinu

Noć knjige obilježit će i gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova "prijatelja knjige" iz svih dijelova Hrvatske.

Tako primjerice Teatar Poco Loco za Noć knjige priprema "Cvrčka i mrava" – priču na daljinu, Zagrebačko kazalište mladih na svojoj Facebook stranici ugostit će pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka, a glumice ZKM-a čitat će ulomke iz romana "Črna mati zemla". Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu priprema virtualnu izložbu razglednica i knjiga s posvetom Jakše Fiamenga iz privatne zbirke Ingrid Poljanić, a Knjižnica i čitaonica Slunj foto i video natječaj "S knjigom nisi izoliran".

Zajednica Makedonaca u RH na svojoj Facebook stranici upoznat će sve zainteresirane s likom i djelom Slavka Janevskog – oca suvremene makedonske književnosti, Udruga Mlada pera iz Čakovca objavljivat će radove mladih autora nastalih u okviru natječaja "Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!", Centar za kulturu Trešnjevka donosi online intervju s književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja fotografsku i video priču o knjigama koje mijenjaju odnos prema prirodi i moru.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca Noć knjige obilježit će s već tradicionalnim programom "Prevoditeljsko-pjesnička večer Stihom na stih", a Društvo hrvatskih pisaca virtualnom participativnom izvedbom "Ježenja". Književnica za djecu Jelena Pervan i ilustratorica Nikolina Manojlović Vračar zajedno s klaunovimadoktorima uvest će djecu u čaroban svijet Doktora Crvenoga nosa.

Osnovna škola Donja Dubrava predstavit će virtualnu slikovnicu za djecu, a Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica s online potragom za blagom otkriti zašto ih lektira "ne sekira". Prigodnim sadržajem u Noć knjige uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi. 

Posebni popusti, nagradni natječaj i slavlje knjige u svijetu

Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, promocije knjiga, čitanje poezije i razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji.

Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni natječaj Posadi priču! za učenike osnovnih i srednjih škola u RH. Njih se poziva da u proznoj formi do sto riječi ispričaju svoje priče o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi i preobrazbi. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. 

Svjetski dan knjige i autorskih prava zasniva se upravo na ovom običaju, i obilježava u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.

Na moć knjige u vrijeme izolacije ukazao je u svojoj poruci i UNESCO, uz poruku da je čitanje sada važnije nego ikada. Čitatelje diljem svijeta pozvao je da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje.

Hrvatska Noć knjige 2020. održava se uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

DJECA IZVAN UČIONICE ĆE BOLJE RAZVIJATI OVIH ŠEST SPOSOBNOSTI 

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za petak 12. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje