Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Djeca izvan učionice će bolje razvijati ovih šest sposobnosti

Djeca izvan učionice će bolje razvijati ovih šest sposobnosti
1

U trenucima kada većina djece propušta nastavu u školi roditelji brinu hoće li to i kako utjecati na njih, a dječji psiholozi kažu da to može imati čak i dobrobiti za njih

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Roditelji nastavnicima: Djeca su slomljena, dajte im odmor!

Howard Gardner bio je pobornik onoga što se naziva 'višestruka inteligencija' kod djece. Školski rad obično naglašava jezične (određene vrste) i logičko-matematičke vještine, razvijene čitanjem i matematikom. No postoji barem šest drugih vrsta sposobnosti koje su Gardner i drugi preslikali, koristeći stroge kriterije, koje se mogu čak i bolje razvijati izvan učionice nego u njoj, piše Psychology Today. 

1. Tjelesne sposobnosti

Kinestetičke sposobnosti opisuju kako se čovjek kreće svojim tijelom u prostoru. Kod sportaša one su iznimne, no nažalost kod djece današnjih generacija nikad gore, jer se oni sve manje igraju te su pasivniji. 

Djeca uče kretati svoje tijelo interaktivnom igrom s drugima, plesanjem ili sportskim vježbama. Također, jačaju ih prelazeći prepreke (primjerice igračke u stanu), pomičući namještaj, penjući se ili pak u jednostavnim zadacima - primjerice u izazovu nošenja čaše vode bez prolijevanja.

2. Glazbene sposobnosti

Djeca kod kuće

Uključuju učenje melodija, njihovo oponašanje, sviranje instrumenata i pjevanje. Djeca mogu pjevati, izmišljajući ili oponašajući pjesme koje su čuli. Mogu stvoriti plesnu rutinu ili napraviti vlastitu koreografiju. Ali, u ovo vrijeme više nego ikad mogu naučiti cijeniti glazbu i prepoznati bolje i lošije izvedbe. Obitelj ili čak zajednice mogu pjevati zajedno, što ima terapeutski učinak.

Djeca i ekrani u izolaciji: Jesu li sad svi postali 'loši' roditelji?
Djeca i ekrani u izolaciji: Jesu li sad svi postali 'loši' roditelji?

3. Snalaženje u prostoru

Kad djeca grade stvari, njeguju prostorne vještine, bilo da je u pitanju kreativna Lego gradnja ili izgradnja utvrda ili strojeva. Ono što je najbolje, ne postoji dobna granica kad gradnja prestaje biti zanimljiva i djecu treba ohrabrivati da se kroz takvu igru razvijaju, stoga im ne branite korištenje kućanskih predmeta koji nisu opasni za njih samo jer se bojite nereda. Sjetite se, nered potiče kreativnost, a poslije se mogu zabavljati pospremanjem.

Djeca kod kuće

4. Međuljudske vještine

Odnose se na umješnost slaganja s drugim pojedincima. Relativna povezanost je sposobnost fleksibilnog reagiranja na drugoga u trenutku, bez dnevnog reda ili manipulacija. Sposobnost razumijevanja drugih, strpljivost i osjetljivost u radu čak i kroz sukobe s drugima vrlo su važni za život. Priče s igranjem uloga s drugima grade ove sposobnosti.  

5. Intrapersonalne vještine

Povezane su sa spoznajom sebe, svojih sklonosti, svoje intuicije, svojih potreba. To osobito dolazi do izražaja ovih dana, kad nema distrakcija poput školskih prijatelja i aktivnosti, pa je to i prava prilika da djeca spoznaju sami sebe više, kao i da se nauče 'samoregulaciji'. 

Na ovaj način dijete otkriva da je pod stresom zbog izolacije
Na ovaj način dijete otkriva da je pod stresom zbog izolacije

Djeca su još uvijek u fazi izgradnje i potrebno im je puno različitih iskustava da bi odrastali. Ipak, najbolji način da im pomognete u izgradnji intrapersonalne sposobnosti jest omogućiti im da slijede svoje nagone za rastom. 

6. Naturalističke vještine

Djeca kod kuće

Ove su generacije više nego ikad udaljene od života u prirodi i s prirodom. Naturalizam uključuje svijest o prirodnim entitetima i sustavima. Igranje s blatom, promatranje kiše, trganje lišća, gledanje kukaca, bacanje kamenčića, sve to potiče dublja shvaćanja o funkcioniranju prirode i nas kao njenog dijela. Čak i ako nemate dvorište, djeca se ovih dana mogu više okrenuti prirodi - pustite im dokumentarce o njoj i gledajte kako u njima raste interes i spoznaja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljudi širom svijeta igraju bingo s balkona sa svojim susjedima

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku