Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Virtualno otvorenje: ULUPUH-ova izložba Sekcije za fotke

Virtualno otvorenje: ULUPUH-ova izložba Sekcije za fotke
1

Međunarodna tematska bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju pod nazivom "Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema" virtualno se otvara u ponedjeljak 6. travnja

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Da, moguće je da se korona virus vrati ove jeseni

Riječ je o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije. Organizator izložbe je Sekcija za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Kada je sredinom 2019. godine ULUPUH-ova sekcija za fotografiju odlučila promijeniti smjer svoje članske žirirane bijenalne izložbe i krenuti s Vizurom 2020. kao prvom iz niza, "Vrijeme ekstrema" kao tema bila je samo ideja u kojoj se pristup suvremenoj umjetničkoj fotografiji nastojao promijeniti ustaljeni kurs ovog zagrebačkog bijenala, ističu organizatori.

Tema izložbe "Ekstremi / Vrijeme ekstrema" nastala je početkom ljeta 2019., i nije mogla ni zamisliti ekstreme vremena u kojem je nastajala. Zapravo se više referirala na ekstreme u suvremenoj fotografiji, pluralizam i simulakrum u umjetnosti, način na koji živimo dvostruke živote, paralelizam svakodnevnog, a manje na dokumentiranje stvarnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pandemija virusa Covid-19 u trenutku pristizanja radova na natječaj, žiriranja i odabira radova mijenjala je našu stvarnost i planove iz sata u sat, a svakodnevicu dovela u stanje ekstrema. Vizura 2020, igrom slučaja, aktualni je odgovor na stanje stvari -  ističu iz ULUPUH-a. 

Platila 850 kuna za profi slike svoje mačke - i nimalo ne žali
Platila 850 kuna za profi slike svoje mačke - i nimalo ne žali

- U umjetnosti i fotografiji nema odustajanja. Stoga, uz poklik Dolores Ibarurri 'No pasaran!' (Neće proći!) najavljujemo 'Vizuru 2020 // Vrijeme ekstrema', u svijetu virtualne stvarnosti. Objektivna stvarnost izložbe odgođena je za neka bolja vremena - poručuju.

Na izložbi izlažu članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Miroslav Arbutina, Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Ivica Kiš, Damir Klaić, Anto Magzan, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Dag Oršić, Mario Periša, Petra Slobodnjak, Maja Strgar Kurečić, Siniša Sunara, Igor Šeler, Vladimir Šimunić.

Na sudjelovanje je pozvano i deset profesionalnih suvremenih umjetničkih fotografa iz Sjedinjenih Država, što je zamišljeno kao osnova budućeg međunarodnog povezivanja fotografske zajednice. Kao gosti Sekcije svoje radove na izložbi predstavit će tako i pozvani autori američke fotografske platforme Photolucida 2019, Yvette Marie Dostatni, Daniel Gonçalves, Karen Navarro, Barbara Peackok, Lori Pond, Michelle Rogers-Pritzl, Nicolò Sertorio, Aline Smithson, Brandy Trigueros i Rick Wright.

Izložba će biti dostupna na poveznici: http://fotografija.ulupuh.hr. Autor virtualnog postava izložbe je Janko Belaj.

Autorica koncepcije i selektorica je Draženka Jalšić Ernečić, kustosica ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Četveročlani stručni međunarodni žiri izložbe uz nju čine nezavisna kustosica i glavna urednica Portala za kulturu, umjetnost i nove medije Arteist Anita Ruso, likovi kritičar, kustos i urednik Art Magazina Kontura Feđa Gavrilović te direktorica neprofitne fotografske organizacije Photolucida Laura Moya.

- Živimo u vrijeme ekstrema i pritom nastojimo opstati, nastaviti i dovršiti započeto. Ekstremnim, bolesnim i potresnim vremenima usprkos. Zapravo, ekstremne situacije na neki su način učvrstile one nevidljive i neraskidive spone ljudskosti, spojile fotografsko pleme i međusobno nas povezale na nekoj višoj razini - stoji u predgovoru Draženke Jalšić Ernečić.

Ako ne vjerujete u čuda, tu je 10 razloga za predomisliti se
Ako ne vjerujete u čuda, tu je 10 razloga za predomisliti se

Danas su krajnosti dio svakodnevice, skup pravila ponašanja, prilagođavanja novim situacijama, galerije i muzeji su zatvoreni, umjetnici djelovanjem u virtualnom svijetu pomažu očuvati mentalnu snagu svijeta u teškim vremenima, a medijska moć fotografije globalno nas povezuje i ponovno dolazi u prvi plan. Svjedoci smo fotografske slike u vrijeme ekstrema, dodaje Jalšić Ernečić.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...