Lifestyle

Komentari 4

Vitaminski dodaci djeci - da ili ne? Otkrijte što je za njih bolje

Vitaminski dodaci djeci - da ili ne? Otkrijte što je za njih bolje

Idealan način opskrbe vitaminima je uravnotežena prehrana, no ako dijete iz nekog razloga ne jede zdravo, dobro je posegnuti za suplementima

Najbolji način da obogatite djetetovu prehranu i opće zdravstveno stanje jest da pri uzimanju nadomjesnih vitamina pripazite da im dajete do­ista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani nedostaju i da se svakako savjetujete s liječnikom.

Roditelji su često u dilemi trebaju li djeci davati nadomjestke prehrani kako bi ojačali njihov organizam i osigurali im zdravo odrastanje. Ono oko čega se stručnjaci slažu jest da je najidealniji način opskr­be dječjeg organizma vitaminima - uravnotežena i zdrava prehrana.

Vitamini mogu biti određena nadopuna prehrani, osobito kod djece koja iz obroka potpuno odbacuju neke zdrave namirnice jer ih jednostavno ne vole. Dijete kojemu nedostaje vitamin A često ima viroze, umorno je i gubi kosu. Dobri izvori vitamina A su sir, jaja, jetrica i riba bogata uljem, ali i žuto i narančasto povrće poput mr­kve ili bundeve.

Znakovi koji kod djeteta upućuju na ne­dostatak vitamina B12 uključuju bol u trbuhu, edem, smanjene reflekse i osjetne podražaje, nesanicu, teškoće u hodu i govoru. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima.

Manifestira­nje manjka vitamina B6 kod djece uključuje
proljev, anemiju, slabost i razdražljivost. Znanstvenici također upućuju na to da je manjak ovog vitamina uzrok nepažnje, impulzivnosti, hipe­raktivnosti, izljeva bijesa i drugih neprikladnih ponašanja kod djece.

Nadoknadite nedostatak vitamina B pripremajući djeci piletinu, ribu, orašaste plodove, jaja, mlijeko, sir i grahorice. Lako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na manjak vitamina C, a nakon nekog vremena pojavljuju se bol u zglobovima, suhoća kože i slab apetit. I često krvarenje iz nosa, infekcije i boležljivost mogu se povezati s ovim nedostatkom.

Stav struke za primjenu dodataka

Američke institucije American Dietetic Association i American Academy of Pediatrics smatraju da dodatke prehrani treba primijeniti ako je dijete alergično na neke namirnice, kod povećane učestalosti infekcija i u slučaju pothranjenosti.

Pravilna funkcija imunosustava

Vitamini i minerali vrlo se često povezuju s pravilnim funkcioniranjem imunološkog sustava, a to se posebno odnosi na antioksidanse – vitamine A, C i E te selen i cink.

Pazite na ispravnost proizvoda za djecu
Suplementi za djecu moraju biti namijenjeni mališanima po sastavu i koncentraciji te biti primjereni starosnoj dobi. Na deklaraciji mora biti oznaka i broj odobrenja za maloprodaju i uporabu.


Zatvor kod djece - najvažnije činjenice 

O zatvoru ili opstipaciji kod djece govori se ako dijete nije imalo stolicu četiri ili više dana i osjeća neugodu kada ima stolicu, ako ima suhe, tvrde stolice te ako ima izrazito tekue oskudne stolice koje se povremeno pojave u peleni ili na donjem rublju.

Dogodi li se problem s opstipacijom, izbjegavajte prekomjerno davanje hrane koja zatvara (banane, kuhana mrkva, riža, tamna čokolada) te povećajte unos neprobavljivih prehrambenih vlakana kojih ima u kruhu s cjelovitim žitaricama, šljivama, marelicama i tamnom zelenom lisnatom povrću.

Povećajte količinu tekućine koju dijete unosi tijekom dana, a najbolji odabir je čista izvorska voda, potom stopostotni voćni sokovi i čajevi. Ohrabrujte dijete da se što više kreće, hoda, trči ili puzi kako biste potaknuli dotok krvi u probavni sustav. Pomoći može i nježno masiranje djetetova trbuščića, a nipošto ga ne prisiljavajte na obavljanje stolice.

Najčitaniji članci