Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vječna ljubav je zapisana u bijelom kamenu Taj Mahala

Vječna ljubav je zapisana u bijelom kamenu Taj Mahala
4

Treba li grešnik poći do ovog zdanja, njegovi grijesi bit će zaboravljeni - te stihove zapisao je šah Jahan kako bi objasnio značenje veličanstvenog Taj Mahala

VIDEO

Treba li krivnja tražiti utočište ovdje, kao isprika, postaje čista od grijeha. Treba li grešnik poći do ovog zdanja, njegovi grijesi bit će zaboravljeni - te stihove zapisao je šah Jahan kako bi objasnio značenje Taj Mahala. Tu veličanstvenu građevinu podigao je nakon prerane smrti svoje druge žene Mumtaz Mahal koju je obožavao. Ona je umrla dok je rađala njihovo 14. dijete. Cijeli mauzolej za njegovu voljenu, čije ime u prijevodu znači “ukras dvora“, izgrađen je od bijelog mramora, a unutrašnjost je ukrašena dragim i poludragim kamenjem. Gradnja je počela 1632. u Agri. Navodno ga je gradilo 20 000 ljudi, zajedno s 1000 slonova. Smatra se draguljem islamske umjetnosti u Indiji. 

Počast jednoj prekrasnoj ženi zapisana je u bijelom mramoru

Indijski pjesnik Rabindranath Tagore opisao je Taj Mahal riječima: “on je suza na licu vremena“, a engleski pjesnik sir Edwin Arnold: “to nije djelo arhitekture, to je ponosna strast vladareve ljubavi zapisana u kamenu“.

Hod po ‘rubu svijeta’ u Irskoj

Klifovi Mohera surovo su prekrasan prizor u inače pitomom pejzažu Irske. Ove tamne litice protežu se 8 km uz obalu i čuvaju je od siline valova Atlanskog oceana. Čovjeku koji stoji na njima čini se kao da korača po rubu svijeta dok pogled puca na daleki horizont oceana.

Safirni koraljni greben vidljiv je čak i s Mjeseca

Veliki koraljni greben jedan je od najljepših prizora na planeti. Njegova ljepota modre, indigo, safirne i bijele boje vidi se čak i s Mjeseca. Proteže se 2030 km duž ruba sjeveroistočne Australije, i to je najveća živa cjelina na svijetu. Njegova raznolikost potječe od 3000 koraljnih grebena gdje buja morski život.

Divne građevine uklesane u stijeni

Petra (Stijena) je napušteni grad u Jordanu. Njene građevine uklesane u stijene UNESCO je 1985. uvrstio na popis lokacija koje se smatraju svjetskom kulturnom baštinom. Bila je važno sjecište karavana.

Svjetla Pariza su romansa na dlanu

Pariz noću jedan je od najspektakularnijih prizora koji postoje. Simol grada je Eiffelov toranj, izgrađen 1889. godine. To je najviša građevina u Parizu, vidljiva iz skoro svakog kutka grada. Živopisna avenija Champs Elysees idealna je za šetnju, a na Monmartru se pije kava i promatraju umjetnici koji s ponosom ističu da su tim bulevarima nekad koračali Claude Monet, Pablo Picasso i Vincent van Gogh.

Roosevelt je volio kanjon

Nacionalni park Grand Canyon specifičan je po strmim liticama koje je milijunima godina dubila rijeka Colorado. Jedan od obožavatelja kanjona bio je i američki predsjednik Roosevelt koji je puno puta uživao u krajoliku i lovu na pume.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...