Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Vječni klasik: Baloner se nosi uz crnu haljinu i kožne hlače

Vječni klasik: Baloner se nosi uz crnu haljinu i kožne hlače

SVI GA VOLE U PROLJEĆE Prvotno je bio dio vojničke odore, a danas ga obožavaju poznate fashionistice: Alexa Chung nosi ga na malu crnu haljinu, dok ga Kate Moss spaja s kožnim hlačama

VIDEO

Tek mu je jedno stoljeće! Naime, u Prvom svjetskom ratu Thomas Burberry bio je na sto muka – ipak je na kraju uspio britanskim oficirima olakšati dugotrajan boravak na otvorenom. Predložio im je trench kaput, od gabardena, materijala nepromočivog i otpornog na vjetar, koji je osmislio još 1879. godine.

Olivia Palermo at a cafe

Bila je to odlična forma, pametan dizajn, s dvostrukim leđima kao dodatnom zaštitom, imala je duplo kopčanje i remen, ali i epolete te visoku čvrstu kragnu koja je stajala i dodatno štitila lice od hladnoće. Naravno da Burberryju pripisujemo izmišljotinu ovog divnog kaputa, no povijest kaže da se za to “bore” njegovo ime i ime njegova suvremenika Johna Emaryja iz Aquascutuma. Taj brend također postoji danas i nudi divne balonere, među ostalim....

London Fashion Week - Burberry Arrivals

Emary je patentirao sličan izum, vodootporni pamuk, davne 1853. Osim toga, njihov je baloner statement komad: original ima visoku cijenu i na listi je odjevnih predmeta koji se nasljeđuju obiteljski jer im vrijednost s vremenom ne pada. Papreni su i novi baloneri s potpisom Celine, Alexander McQueen, Loewe ili Margiela... Upravo oni poigrali su se formom i otkrili artističko lice klasike boje bijele kave.

#LFW: Street Style Day 3

S druge strane, high-street brendovi donose ove sezone brojne prijedloge – njegova je boja prepoznatljivo bež, no vuče i na konjak, iako ga možemo susresti i u nekim drugim tonovima, primjerice crvenoj ili tamnoplavoj, jer baloner je postao dio street-style formule pa ga nosimo i na tenisice.

People au d?©fil?© de mode pr??t-? -porter Automne-Hiver 2017-2018 "Saint Laurent" ?  Paris

Poznate cure znaju kako ga istaknuti, Alexa Chung voli ga na malu crnu haljinu, dok Kate Moss podiže energiju vrućim kožnim hlačama. Olivia Palermo obožava eklektične kombinacije, dok klasični komadi kod nje imaju posebnu ulogu. Balonerom su se igrali i dizajneri visoke mode, pa se našao i na crvenom tepihu. Ipak, bolji je ovaj običan, dnevni, za sve nas tako pristupačan i stilski praktičan. Nastao kao štit od kiše i vjetra, u vojničkim uvjetima, baloner od početka ima taj borbeni karakter, preživio je sve stilove i trendove – naročito grunge i punk – i sad ležerno gleda kako vrijeme prolazi, a njemu ništa.

Baloner u svim prilikama:

Modni je kameleon osvojio i pariške ulice

Baloner je modni klasik i primarno je muški odjevni predmet. Iako je ovaj artikl od pamučne vodootporne tkanine osmišljen krajem 19. stoljeća, masovnu primjenu doživio je tijekom Prvog svjetskog rata, kad su ga prvi nosili britanski časnici.

Moda u tranziciji: Top komadi uz koje se lakše čeka proljeće
Moda u tranziciji: Top komadi uz koje se lakše čeka proljeće

Vojnici su tijekom ratovanja boravili u blatnim rovovima, a vuneni kaputi su se natopljeni vlagom pokazali teškima i nepraktičnima. Burberry i Aquascotum su bili glavni proizvođači balonera za britansku vojsku, a zbog mjesta na kojima ih nosili, ti lagani kaputi su dobili naziv “Trench Coat”, u prijevodu; kaput za rov. Zahvaljujući bež nijansama, vojnici su se bolje kamuflirali na zemljanom terenu, a ne bi se ni toliko vidjelo ako bi bili blatnjavi.

Ulica kao modna pista: Točkice i trapez ponovno su u trendu
Ulica kao modna pista: Točkice i trapez ponovno su u trendu

Prvi baloneri su, kao i danas, bili vodootporni i prozračni zahvaljujući impregniranoj doradi pamučne tkanine - gabardena. Praktični detalji su osmišljeni kako bi štitili od kiše i hladnoće, a topla podstava se skidala ovisno o godišnjem dobu. Na epolete su se pričvršćivali vojnički činovi, a na pojas vješale bombe i zemljopisne karte. Njegovu dominantnost i mističnost prepoznali su i holivudski producenti, koji su u balonere odijevali filmske detektive, gangstere i fatalne žene. Humprey Bogart, Marlene Dietrich i Audrey Hepburn neke su zvijezde koje su kroz svoje legendarne filmske uloge proslavile baloner koji je postao najbolji izbor za prijelazno vremensko razdoblje. Zadržao je svoj prepoznatljivi izgled i bež tonove, a modni trendovi ga modificiraju kroz detalje i doradu tkanine.

Torbica slavi individualnost, prestala je biti statusni simbol
Torbica slavi individualnost, prestala je biti statusni simbol

Najbolje primjere kombiniranja prikazuju trendseterice na pariškome modnom tjednu i potvrđuju da je bež baloner pravi modni kameleon.

EUGENIE SKVARSKA, Ukrajinska stilistica

Odjenula je baloner s dva lica i kariranim uzorkom naglasila njegovo britansko podrijetlo, a popularnom “baker boy” kapom postigla dominantni dojam.

PERNILLE TEISBAEK, Danska blogerica i stilistica

Odjenula je baloner oversized dekonstruktivističkog stila u kombinaciji s prugastom majicom, trapericama i metalik cipelama.

ELISA TAVITI, Talijanska blogerica

Klasičnom je baloneru naglasila glamuroznost kombinirajući ga sa šljokičastim trapericama i dodacima boje slonovače.

MIROSLAVA DUMA, Ruska ikona stila

Balonerom zmijskog uzorka dokazuje da je uz taj efektan komad sve ostalo suvišno. Pojednostavljenu verziju bež balonera prebačenog preko odijela jednom je prilikom iskombinirala na dva različita načina, promijenivši tek modne dodatke.

 

VIDI OVO: Kako nositi odijelo svaki dan i izgledati ležerno

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam