Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Vjenčani prsten: Na kojoj se ruci nosi gdje u Europi - ali i zašto

Vjenčani prsten: Na kojoj se ruci nosi gdje u Europi - ali i zašto

Prema ovoj karti, Europa je prilično ravnomjerno podijeljena između zemalja u kojima se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci (zelena boja) i onih u kojima se nosi na desnoj (crvena boja)

VIDEO

Europljani ljubav obilježavaju brakom. Davne 1965. stopa brakova u 27 zemalja koje danas čine EU iznosila je 7,8 (na 1.000 stanovnika). Prema najnovijim dostupnim podacima za sve države članice EU-a, 2019. je sklopljeno oko 1,9 milijuna brakova i 0,8 milijuna razvoda.

Ove brojke se mogu izraziti kao 4,3 braka na svakih 1000 osoba i 1,8 razvoda na svakih 1000 osoba. Ipak, 2019. godine se vjenčalo 1,9 milijuna Europljana. Što nas dovodi do pitanja na koje odgovara ova karta: na kojoj ruci Europljani nose vjenčani prsten?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kome pripada prsten nakon razvoda? 00:57

U SAD-u je dogovoreno da to bude na lijevoj ruci. Međutim, kako pokazuje ova karta, postoje nevjerojatne razlike u tradicijama nošenja prstena u cijeloj Europi.

Prema ovoj karti, Europa je prilično ravnomjerno podijeljena između zemalja u kojima se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci lijevo (zelena boja) i onih u kojima se nosi na desnoj (crvena boja).

na kojoj se ruci nosi vjenčani prsten

Najveće zemlje u Europi u kojima se prsten nosi na lijevoj ruci su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija, a najveće u kojima se nosi na desnoj su Rusija, Njemačka, Poljska i Ukrajina.

Španjolska i Nizozemska nemaju jedinstvenu tradiciju, prsten se u tim državama nosi ovisno o regiji ili vjeri.

Zašto se nosi vjenčani prsten? 

Nošenje prstena kao vidljivog znaka bračnog statusa tradicija je koja seže još od starih Egipćana, a to znamo jer su arheolozi  u hijeroglifima pronašli dokaze da mladenke nose prsten. Oni su i prvi počeli nositi vjenčane "trake" kao simbol vječnosti.

Također, vjerovali su i da 'vena ljubavi' prolazi kroz četvrti prst na ruci i da vodi direktno do srca. To su vjerovanje preuzeli Grci i Rimljani (koji su tu venu nazivali vena amoris). Otuda i tradicija nošenja vjenčanog prstena na 'prstenjaku'.

Pitali smo vas koliko na svadbi dajete mladencima, evo što ste odgovorili: 'Ja praznu kuvertu'
Pitali smo vas koliko na svadbi dajete mladencima, evo što ste odgovorili: 'Ja praznu kuvertu'

Ta tradicija ipak nije bila jednolična: neki rani keltski narodi nosili su vjenčani prsten na srednjem prstu, dok se u Engleskoj u 17. stoljeću nosio i na palcu.

U mnogim kulturama vjenčane prstene prije su nosile samo žene. One su ih morale stavljati na lijevu ruku kao znak pokornosti svom mužu. Tako je u Njemačkoj običaj da i muškarci nose prsten postao prihvaćen tek u drugoj polovici 19. stoljeća. Muški vjenčani prstenovi postali su prihvaćeni i u Velikoj Britaniji i drugim zemljama engleskog govornog područja tijekom (i zbog) Prvog i Drugog svjetskog rata. Muškarci koji su bili na vojnoj dužnosti počeli su nositi prstenje kako bi ih podsjećali na supruge.

Također, prije su se prstenovi izrađivali od kože, kostiju ili slonovače. Naime, što je bio skuplji materijal, to je ljubav prema voljenom smatrala većom, a to je također i pokazivalo bogatstvo mladoženje.

Na kojoj ruci se nosi vjenčani prsten?

Ne postoji jedan, jedinstven odgovor. Točno je i jedno i drugo, ovisno od različitih kultura i tradicija prisutnih na određenim područjima. Nošenje prstena s lijeve strane znači da je bliže srcu. Također, ima male prednosti u pogledu sigurnosti i praktičnosti ako je nosilac dešnjak.

vjenčani prsten

Nošenje prstena s desne strane relevantno je jer se radi o strani s kojom se rukujete, tako da ljudi mogu znati jeste li oženjeni.

U nekim europskim tradicijama, uključujući mnoge pravoslavne, vjenčani prsten nosi se na lijevoj ruci prije braka, a zatim se prebacuje na desnu tijekom ceremonije. U Turskoj je uglavnom obrnuto.

Nijemci otkrili koliko novca stave mladencima u kuvertu i zašto. A koliko vi darujete?
Nijemci otkrili koliko novca stave mladencima u kuvertu i zašto. A koliko vi darujete?

U Španjolskoj se vjenčani prstenovi obično nose s desne strane, osim u Kataloniji i susjednim regijama, poput Valencije i Balearskih otoka. U Nizozemskoj protestanti nose vjenčani prsten s desne strane, dok ga katolici nose s lijeve strane.

U Poljskoj se nosi s desne strane, osim ako ste udovica, u tom slučaju svoj prsten nosit s lijeve strane da biste označili svoj ožalošćeni status, piše Big Think

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu
Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše
5 ČAROBNIH MJESTA

Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše

Obala s mnoštvom otoka i karakterističnom strukturom ima niz ljepota koje kao da su iz bajke, donosimo pet plaža koje djeluju uistinu kao da su na nekom egzotičnom mjestu