Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Voće u staklenci: Slastan okus džema, pekmeza ili kompota

Voće u staklenci: Slastan okus džema, pekmeza ili kompota
5

Ljeto je idealno vrijeme da iskoristite svježe i zrelo voće te skuhate ukusne džemove, želee, kompote i voćne sireve za cijelu obitelj, priprema je jednostavna

VIDEO

Da bi voćna zimnica uspjela, voće mora biti svježe - zrelo, ali nikako prezrelo, uvenulo ili očišćeno. Također, treba ga temeljito oprati, a ono osjetljivo, poput malina, pomno probrati. Punite li staklenke kipućim sadržajem, dovoljno ih je prije punjenja temeljito oprati, a u ostalim slučajevima prethodno sterilizirati, odnosno prokuhati oko pet minuta. 

Za pripremu voćnih slastica možete uzeti običan šećer, no tada se voće mora dulje kuhati, zbog čega gubi na okusu.Stoga se može zamijeniti šećerom za želiranje ili receptu dodati pektina u prahu. Od voća prirodno bogatog pektinom, osobito dunja, možete napraviti i voćni sir.

 Dunje nemojte guliti niti im vaditi sredinu jer su ti dijelovi najbogatiji pektinom koji omogućuje zgušnjavanje. Pokrijte ih vodom i kuhajte da se raskuhaju. Ohladite i uklonite tvrde dijelove pa propasirajte voće. Izvažite i dodajte istu količinu šećera te dalje kuhajte. Sir je gotov kad se odljepljuje od kuhače. Ulijte u navlažene kalupe i ostavite da se stvrdne. Osušite na toplom, a zatim iskrenite i pospite šećerom. 

Majčina dušica 

Grančica majčine dušice dopunit će okus malinama, breskvama, nektarinama i marelicama. Nakon kuhanja izvadite i bacite. Male količine su dovoljne. 

Sušenje voća

Voće za sušenje bolje je ne guliti - dovoljno ga je raspoloviti, očistiti od koštica i eventualno narezati. Stavite ga na sunce tijekom dana, a noću unosite u kuću ili pokrivajte krpom.

Zamrzavanje voća

Šljive za okruglice možete zamrznuti čitave. Kupine i maline također se mogu zamrznuti bez dodataka, a breskve, nektarine i marelice zamrzavaju se u šećernom sirupu.

Kadulja 

Listić, dva kadulje (žalfine) dat će novu punoću zimnici od limuna. Izvrstan je dodatak i marmeladi od krušaka. 

Klinčić 

Male količine poboljšat će miris voću koje nije dovoljno aromatično, primjerice, jabukama ili bazginim bobicama. 

Maštovite kombinacije 

Osnovne recepte za zimnicu možete nadopuniti zvjezdastim anisom, đumbirom, cimetom ili majčinom dušicom i tako pripremiti domaće slastice jedinstvene arome. 

Zvjezdasti anis

Iako nije srodnik anisa, ima sličnu, slatkopikantnu aromu. Koristi se kao začin za pire od šljiva i kompot. 

Đumbir 

Odlično se slaže s egzotičnim voćem poput banana i manga, ali i sa šljivama. Svjež ima jači okus od sušenog. 

Pekmez od lubenica s limunovim sokom

SASTOJCI: 2 kg očišćene lubenice, 2 kg šećera, 5 limuna

Narežite lubenicu na kockice, pospite šećerom i natopite limunovim sokom. Dobro opranu limunovu koru naribajte i dodajte smjesi. Neka tako odleži nekoliko sati, kuhajte najmanje sat vremena i podijelite u sterilizirane staklenke.

Pirjane šljive 

SASTOJCI: 5 kg šljiva, kg šećera sa sredstvom za želiranje, 2 dl ruma, mahuna vanilije

Očišćene šljive prepolovite, izvadite koštice te skuhajte prema uputama za pripremanje džema na omotu šećera za želiranje. Šljive neka ostanu čitave. Umiješajte rum i spremite u staklenke.

Cimet

Najbolje pristaje uz voće poput jabuka, krušaka, grožđa, bresaka i nektarina. Odličan je začin i u kombinaciji s klinčićem. 

Metvica 

Slaže se s jabukom, dinjom, ananasom, narančama i limunom, a svježa metvica može se konzervirati i kao sirup.

Žele od borovnica

SASTOJCI: 2 kg borovnica, 1,5 kg šećera

Proberite i operite borovnice pa ih zakuhajte sa šećerom i pola litre vode. Kuhajte ih pola sata na vrlo niskoj temperaturi. Stavite u cjedilo i protisnite. Još jedanput prokuhajte i rasporedite u staklenke. 

Džem od krušaka i limuna

SASTOJCI: 2 kg krušaka, limunov sok, 1/2 kg šećera, limun

Ogulite kruške, narežite ih na osam kriški i očistite. Natopite limunovim sokom. Zalijte šećer s litrom vode pa skuhajte u vrlo gust sirup. Dobro ogulite limun (i donju bijelu kožicu) te narežite na što tanje ploške. U zgusnuti sirup stavite kruške i kuhajte na umjerenoj temperaturi. Kad omekšaju, dodajte limun i dalje kuhajte. Rasporedite u staklenke.

Jednostavni žele od bazginih bobica

SASTOJCI: 1,5 kg bazginih bobica, 75 dag šećera, sredstvo za želiranje

Proberite bobice pazeći da bacite sve zelene. Istisnite sok pomoću multipraktika ili sokovnika. Izvažite dobiveni sok, dodajte šećer i pripravite žele prema uputama na sredstvu za želiranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi