Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Voćni deserti u čašicama su laki za pripremiti, a fini za pojesti

Voćni deserti u čašicama su laki za pripremiti, a fini za pojesti

Deserti u čašicama su jako popularni, najviše stoga što ne zahtijevaju pečenje, ali i zbog zanimljivog šarenog izgleda. Donosimo četiri recepta ta deserte u čašicama koji će se svima svidjeti

Voće s čokoladnim keksima

Sastojci: 

  • 4 žumanjka
  • 4 žlice šećera
  • 2 nektarine
  • 4 žlice neslanoga kremastog sira
  • 250 g malina
  • 100 g šećera u prahu
  • listić želatine
  • 150 g čokoladnih keksa
  • listići metvice za ukrašavanje

Priprema

  1. Nektarine ogulite i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
  2. Protisnite kroz sito kašu i sok ocijedite u čašu.
  3. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom u svijetlu smjesu.
  4. Kuhajte na pari, stalno miješajući metlicom uz dodavanje malo ocijeđena soka od nektarine.
  5. Kremu kuhajte dok se ne zgusne. Maknite je s vatre i, kad se ohladi, dodajte sir te pire od nektarine.
  6. Miksajte dok krema ne postane pjenasta. 
  7. Izmiksajte maline sa šećerom i ostavite ih sa strane.
  8. Želatinu namočite, otopite i polako u nju dodajte smjesu od malina i šećera.
  9. Kekse izmrvite.
  10. Pripremite desertne čaše pa u njih rasporedite u slojevima obje kreme, kekse te ukrasite listićima metvice.

Krema sa sirom i borovnicama

Sastojci: 

  • 300 g kremastog svježeg sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 2 lista želatine
  • 2 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • krema od limuna
  • 125 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 listića želatine
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 165 ml limunova soka
  • 100 g borovnica za ukrašavanje
Isprobajte ovaj slatki recept za smokve iz pećnice - prefino je!
Isprobajte ovaj slatki recept za smokve iz pećnice - prefino je!

Priprema: 

  1. Izmiksajte sir s vrhnjem. Istucite snijeg od bjelanjaka do 2/3 čvrstoće.
  2. Kuhajte šećer i 2 i 1/2 dl vode dok ne dobijete sirup.
  3. Dodajte namočenu želatinu.
  4. Ulijevajte smjesu u snijeg.
  5. Miksajte dok se ne ohladi pa dodajte smjesu od sira i vrhnja.
  6. Posudu s debljim dnom navlažite vodom. Stavite mlijeko i vaniliju te zakuhajte. 
  7. Pjenjačom umutite žumanjke i šećer. Dodajte miješajući trećinu mlijeka, a zatim ostatak.
  8. Miješajte kremu na laganoj vatri drvenom kuhačom oko pet minuta. Maknite je s vatre.
  9. Namočite želatinu pa je rastopite u kremi. Kad se malo ohladi, dodajte limunov sok. 
  10. Pustite neka se lagano učvrsti, a zatim dodajte tučeno vrhnje.
  11. Izlijte u čaše bijelu kremu od sira, zatim preko nje red kreme od limuna te opet do vrha čaše bijelu kremu.
  12. Stavite u hladnjak da se kreme stisnu. Ukrasite desert borovnicama.

Osvježenje od malina i piškota

Sastojci: 

  • 170 g malina i dodatne za ukras
  • 170 g crvenih ribizla
  • 170 ml vode
  • 90 g šećera
  • 140 ml soka od brusnice
  • 2 bjelanjka
Desert za pet: Pržene banane punjene čokoladnim namazom
Desert za pet: Pržene banane punjene čokoladnim namazom

Priprema: 

  1. Očistite ribizl i stavite u lonac s debljim dnom s malinama.
  2. Dodajte malo vode i pirjajte na umjerenoj vatri, oko deset minuta, dok voće ne omekša.
  3. Protisnite ga kroz cjedilo u zdjelu kako biste dobili pire.
  4. Stavite šećer i ostatak vode u čisti lonac. 
  5. Lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite neka zavrije, a zatim kuhajte uz povremeno miješanje oko deset minuta dok ne dobijete sirup.
  6. Maknite ga s vatre, pustite da se ohladi, umiješajte voćni pire i sok od brusnica u sirup. 
  7. Rabite li aparat za sladoled, umiješajte smjesu u aparatu prema uputama.
  8. Kad se smjesa počne zamrzavati, izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim dodajte smjesi i temeljito promiješajte.
  9. Poslužite sorbet s malinama i piškotama.

Desert s rižom, čokoladom i tučenim vrhnjem

Sastojci: 

  • 180 g riže
  • 6 dl mlijeka
  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice maslaca
  • 60 g šećera
  • 4 žlice slatkog vrhnja
  • prstohvat cimeta
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • kompot od višanja
  • žličica likera višnjevca
Ovaj desert nazivaju i Titovom tortom - otkrivamo vam recept
Ovaj desert nazivaju i Titovom tortom - otkrivamo vam recept

Priprema: 

  1. Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje.
  2. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Maknite s vatre.
  3. Dodajte vrhnje i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta. 
  4. Rižu rasporedite po čašama i stavite u hladnjak. 
  5. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag.
  6. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera. 

POGLEDAJTE NOVI SKEČ IZ SERIJALA 'TKO JE TU LUD?!': Kopao jamu za susjeda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču