Lifestyle

Komentari 0

Voda od ružmarina dobra je za rast, sjaj i obnavljanje kose

Voda od ružmarina dobra je za rast, sjaj i obnavljanje kose

Ružmarin je prepun antioksidansa koji pomažu u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi. Zato je ispiranje vodom od ružmarina korisno za ljude koji se bore s ispadanjem kose

Bez obzira koje prirodno sredstvo za ispiranje kose odabrali (jabučni ocat, rižina voda ili zeleni čaj), ovaj tretman će vašu kosu obložiti hranjivim sastojcima i oživjeti pramenove kose, što je pogotovo korisno kada nam ljetna vrućina oštećuje vrhove.

POGLEDAJTE VIDEO: Frizer ljudima radi šarenu kosu u dobrotvorne svrhe

Voda od ružmarina izvrsna je za ispiranje kose jer je bogata antioksidansima. Naime, u nedavnom TikTok  videu, korisnica Katya Niomi objasnila je kako ona radi vodu za ispiranje s ružmarinom kako bi potaknula rast kose.

Koristi ružmarina za kosu

Ova biljka ne samo da ima dugu povijest upotrebe u biljnoj medicini (bila je vrlo cijenjena u Egiptu, Grčkoj i Rimu zbog svojih blagodati ljepote), već i današnja istraživanja također potvrđuju njenu djelotvornost. Nasumično usporedno ispitivanje iz 2015. pokazalo je da je esencijalno ulje ružmarina jednako učinkovito kao i minoksidil koji je odličan za poništavanje gubitka kose uzrokovanog androgenima (što je poznato kao ćelavost muškog ili ženskog uzorka). Naravno, sudionici su razrijedili esencijalno ulje u vodi jer se nikada snažna eterična ulja ne smiju nanositi izravno na vlasište.

Thinkstock

- Ipak, to ne znači da ružmarin djeluje svima - tvrdi dermatologinja Cybele Fishman i dodaje kako je ružmarin impresivan antimikotik. Osim toga, ružmarin je prepun polifenola kao što su karnozol, karnozne i ružmarinske kiseline. Pošto ovi antioksidansi mogu pomoći u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi, ispiranje s ružmarinovom vodom može pomoći u jačanju vlasi i održavanju kose bujnom.

Napravite sami vodu od ružmarina

Sve što vam treba je nekoliko grančica ružmarina, voda i staklenka s poklopcem. Zatim slijedite sljedeće korake:

Kad ste spremni za ispiranje, uzmite otprilike 1/4 šalice tekućine i stavite u posudu ili u bočicu za veću spretnost.

- Za razliku od rižine vode, ovu vodu ćete koristiti kao posljednje ispiranje nakon ispiranja vodom - kaže Niomi (obično se rižina voda koristi nakon šamponiranja i prije regeneratora, dok tretman ispiranjem vodom od ružmarina više sliči na ispiranje čajem, jer se antioksidansi trebaju zadržati na kosi).

Otopinu obilno prelijte po vlasištu i kosi, umasirajte je u tjeme i pustite da stoji do 20 minuta. Isperite i stilizirajte kosu kao i obično, piše Mbg.