Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Vodič kroz nuspojave cjepiva protiv korone: Što očekivati?

Vodič kroz nuspojave cjepiva protiv korone: Što očekivati?

Zbog brzog razvoja cjepiva mnogi imaju strahove i sumnje vezane uz cjepivo koje je dokazano najbolji način sprječavanja širenja bolesti. Evo koje su najčešće nuspojave, u kojoj se mjeri javljaju i kad ne treba brinuti

VIDEO

Zasad ne postoji specifičan lijek protiv bolesti COVID‑19 i teško da će biti pronađen u skorije vrijeme. Stoga su, odmah nakon početka pandemije, brojne države i svjetska znanstvena zajednica uložili velike napore u istraživanje mogućnosti proizvodnje cjepiva protiv te bolesti. Ti su napori brojnih istraživača u izuzetno kratkom roku rezultirali proizvodnjom cjepiva koji se primjenjuju od kraja prosinca.

POGLEDAJTE VIDEO: Neosnovani mitovi oko cjepiva

Pokretanje videa...

Sumnje oko cjepiva 02:04

Cjepiva protiv bolesti COVID-19 se nakon odobrenja prate posebno intenzivno i s tim ciljem su na europskoj razini uvedeni mehanizmi pomoću kojih se regulatornim tijelima omogućuje da prikupe još više podataka o sigurnosti njihove primjene. Na nacionalnoj razini, u Republici Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave cjepiva zaprimaju i prate Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Preko 80 posto prijavljenih nuspojava su blage

Općenito, kod zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave se prema međunarodno utvrđenim znanstvenim kriterijima procjenjuje povezanost između primjene pojedinog lijeka i pojave pojedine nuspojave. Informacije o nuspojavama evidentiraju se u nacionalnim bazama, kao i u europskoj i svjetskoj bazi nuspojava, te se koriste pri kontinuiranom praćenju sigurnosti primijenjenih cjepiva.

HALMED je do danas zaprimio ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj. Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava predstavljaju ne-ozbiljne nuspojave.

FILE PHOTO: A Russian Army service member receives an injection with Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at a clinic in the city of Rostov-On-Don

Očekivane nuspojave

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije:

  • Bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva
  • Glavobolja 
  • Povišena tjelesna temperatura
  • Umor
  • Slabost
  • Zimica/tresavicu
  • Mučnina

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Šostar: Masovnije cijepljenje kroz tri tjedna, tek na jesen se vraćamo 'normalnom' životu
Šostar: Masovnije cijepljenje kroz tri tjedna, tek na jesen se vraćamo 'normalnom' životu

Ozbiljnije nuspojave - najčešće povezane s alergijskom reakcijom

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti (8 prijava) koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Prema analizi prijavljenih nuspojava HALMED-u, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava te one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja. HALMED nije zaprimio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi (1938. i 1939. godište). U jednome je slučaju kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca zbog povećanja srca u cijelosti i vezivno promijenjenog srčanog mišića, dok je u drugome slučaju nakon razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 došlo do zatajenja srca.

Preporuka o cijepljenju protiv COVID-19 nakon preboljenja bolesti

Podaci iz kliničkih istraživanja upućuju da su mRNA cjepiva protiv COVID-19 sigurna za primjenu u osoba s dokazanom prijašnjom infekcijom SARS-CoV-2 virusom. Stoga, cijepljenje treba preporučiti osobama koje su preboljele COVID-19, bez obzira jesu li imali asimptomatsku ili simptomatsku bolest.

Imunosni sustav 'pamti' korona virus najmanje šest mjeseci
Imunosni sustav 'pamti' korona virus najmanje šest mjeseci

Cijepljenje ljudi koje trenutno imaju infekciju SARS-CoV-2 virusom treba odgoditi sve dok se osoba ne oporavi od akutne infekcije, tj. sve dok ne iščeznu simptomi bolesti, odnosno dok se ne steknu uvjeti za prekid izolacije. Preporuka je pričekati najmanje mjesec kako bi imunološki odgovor na cjepivo bio bolji nego ako se cjepivo primijeni ranije.

Trenutno dostupni podaci govore da do reinfekcije rijetko dolazi u razdoblju od 90 dana nakon prve (inicijalne) infekcije. Stoga, ako se želi, cijepljenje osoba s dokazanom akutnom SARS-CoV-2 infekcijom u prethodnih 90 dana može se odgoditi otprilike do isteka tog perioda, piše HZJZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje