Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Volite sir, no smeta vam laktoza - ovih 9 sireva slobodno jedite!

Volite sir, no smeta vam laktoza - ovih 9 sireva slobodno jedite!
6

Netolerancija na laktozu je nemogućnost pravilnog probavljanja laktoze. S obzirom da mnogi vole jesti sir, tvrđi i što stariji sirevi imaju nisku razinu laktoze. To su sirevi poput parmezana, cheddara...

VIDEO

Procjenjuje se kako je oko 65% svjetske populacije u većoj ili manjoj mjeri netolerantno na laktozu, što znači da jela na bazi mlijeka poput jogurta, sladoleda i da, sira mogu stvoriti niz nepoželjnih probavnih simptoma. Na svu sreću, sirevi koji imaju niski udio laktoze mogu biti ključ za grickanje 'bez boli'.

POGLEDAJTE VIDEO: Sirevi

Pokretanje videa...

00:49

Što je netolerancija na laktozu?

Netolerancija na laktozu je nemogućnost pravilnog probavljanja laktoze  ili nedovoljna mogućnost da se probavi laktoza, šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. 

Nepodnošenje laktoze uzrokuje nedostatak enzima laktaze, a može rezultirati plinovima, natečenosti ili može doći do proljeva nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. 

Netolerancija na laktozu zapravo ne uključuje imunološki sustav, ona je rezultat nemogućnosti tijela da probavi, apsorbira, metabolizira hranu ili njenu komponentu.

Ljudi ponekad miješaju nepodnošenje laktoze sa alergijom na kravlje mlijeko. Alergija na kravlje mlijeko je reakcija imunološkog sustava na jednu ili više mliječnih bjelančevina i može biti opasna po život kada se konzumira i mala količina mlijeka ili nekog mliječnog proizvoda. 

Alergija na kravlje mlijeko se najčešće pojavljuje u prvoj godini života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj dobi.

Što utječe na količinu laktoze u siru?

Većina sireva prirodno je bez laktoze ili sadrži vrlo nisku razinu laktoze jer postupak stvaranja sira uključuje razdvajanje mlijeka na sirutku i skute. Većina laktoze nalazi se u sirutki, koja se uklanja, a sir se proizvodi od skute. Na razinu laktoze utječe i fermentacija i vrijeme. Preostala laktoza fermentacijom pretvara se u mliječnu kiselinu. Što duže sir ostari (ili fermentira), manje će laktoze imati.

6 alternativa kravljem mlijeku: Od zobi, kokosa, riže ili soje...
6 alternativa kravljem mlijeku: Od zobi, kokosa, riže ili soje...

Način prerade sira i vrsta korištenog mlijeka mogu utjecati na sadržaj laktoze u siru. Sir ima mnogo niže razine laktoze u odnosu na ostale mliječne proizvode jer se velik dio laktoze gubi u sirutki (tekućem dijelu koji nastaje tijekom stvaranja sira). 

Starenje sira može dodatno smanjiti razinu laktoze, jer tijekom procesa fermentacije bakterije pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu. Osim toga, u smislu vrste mlijeka, kozje mlijeko ima nešto niže razine laktoze u odnosu na kravlje mlijeko.

Koji sirevi imaju najmanje laktoze

Ispada da većina sireva, osobito tvrda, ima relativno malo laktoze. 

Filip Brala/Pixsell

Tvrdi sir obično je najniži u laktozi, primjerice parmezan i cheddar sir, no dobar je i kozji sir. Ipak, s obzirom da sir ima mnogo manje laktoze nego čaša mlijeka, male količine bilo koje vrste obično se dobro podnose. 

Ako želite biti oprezni u konzumaciji sira, ovi sirevi imaju nižu razinu laktoze:

1. Cheddar

Postoje razne vrste cheddar sira, uključujući blage, oštre, ekstra oštre, premium i drugi, a najveća razlika među njima je količina starenja. Dok je blagi cheddar star dva do tri mjeseca, premium se stari između dvije i pet godina. Blagi cheddar sadrži oko 0,0 do 2,1% laktoze, dok stariji cheddar sadrži tragove od 2,1%.

2. Parmezan

Ovaj tvrdi talijanski sir star je oko 12 do 36 mjeseci. Ribani parmezan sadrži 2,9 do 3,7% laktoze, a tvrdi parmezan sadrži 0,0 do 3,2%.

3. Švicarski sir

Mnoge vrste sira spadaju u kategoriju 'švicarski'. Dok prave švicarske sorte uključuju Emmentaler i Gruyère, mnogi švicarski sirevi koji se nalaze u trgovinama proizvode se u Sjedinjenim Američkim Državama. Švicarski sir sadrži 0,0 do 3,4% laktoze, a pasterizirani, prerađeni švicarski sadrži 0,0 do 2,1%.

4. Brie

Ovaj mekani, masni kremasti francuski sir tradicionalno se pravi od kravljeg mlijeka, ali može se napraviti i od kozjeg mlijeka. Ovisno o vrsti mlijeka koje se koristi, Brie sadrži 0,0 do 2,0% laktoze.

5. Feta sir

Svježi sirevi poput fete znatno su veći u laktozi nego neki tvrdi. Možda će trebati nekoliko eksperimenata da biste utvrdili možete li ih tolerirati ili ne, zato budite svjesni da feta sadrži otprilike 4,1% laktoze.

6. Camembert

Slično Brie-u, Camembert je kremasti, mekani francuski sir koji ima blago iscrpljenu unutrašnjost, a proizvodi se od kravljeg mlijeka. Sadrži od 0,0 do 1,8% laktoze.

7. Gouda

Ovaj polutvrdi nizozemski sir jedan je od najpopularnijih na svijetu i sadrži 0,0 do 2,2% laktoze.

8. Blue sir

Nije za svakoga, ali oni koji vole plavi sir imaju tendenciju da ga vole. Izrađen je od kultura plijesni Penicillium i definitivno ima izražen miris. Sadrži 0,0 do 2,5% laktoze.

9. Provolone

Ovaj polutvrdi talijanski sir napravljen je od kravljeg mlijeka i ima blagi, dimljeni okus. Sadrži 0,0 do 2,1% laktoze.

Biti netolerantan na laktozu ne mora nužno značiti i odricanje od svih sireva, ali pravilo je sljedeće: Što je tvrđi sir, stariji sir, to manje laktoze sadrži, piše MBG.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku