Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Voljet ću te čitavog života kao što to čine roda, dabar i vuk

Voljet ću te čitavog života  kao što to čine roda, dabar i vuk
4

Vjernost jednom partneru u prirodi je rijetka jer su mužjaci evolucijski “programirani” tako da im je cilj oploditi što više ženki. Monogamija je česta pojava među pticama

VIDEO

Nakon 13.000 prevaljenih kilometara i tko zna kakvih peripetija na putu, prošle subote se na veliko oduševljenje cijele Hrvatske Klepetan vratio svojoj Malenoj u gnijezdo. Time je dokazao kako je vječna odanost, koja je vrlo rijetka i među ljudima, itekako moguća u životinjskom svijetu. Rode poput proslavljenog para iz Brodske Varoši odaberu partnera s kojim provedu cijeli život te se zajednički brinu za mlade. No monogamija je vrlo česta i među drugim ptičjim vrstama, a uglavnom se pojavljuje kad potomci iziskuju mnogo njege obaju roditelja. Tako i veličanstveni albatrosi prelete oceane kako bi se vratili u isto gnijezdo te dijelili roditeljske dužnosti. No prije nego što se odluče za doživotnog partnera, dugotrajnim i neobičnim ritualnim plesom provjeravaju koliko su kompatibilni. Grlice, uobičajene za naše podneblje, također nisu sklone “šaranju” te su isto tako ravnopravni roditelji. Pri gradnji gnijezda mužjak nosi grančice, koje ženka upotrebljava za uređenje njihova doma. Dok je 90 posto vrsta ptica monogamno, među sisavcima doživotno vjernih ima samo oko pet posto. U njih se ubrajaju i vukovi, koji vode pravi obiteljski život, a mužjak najčešće borbom osvoji ženku koju želi za doživotnu partnericu. Potomci s roditeljima ostaju dvije godine te pritom pomažu roditeljima u podizanju sljedeće generacije malih vukova. Kad spolno sazriju, napuštaju roditelje i njihov teritorij te pokušavaju osnovati svoj čopor. 

Baš poput vuka, i prerijska voluharica uživa ugled uzornog partnera i roditelja. Mužjak ovoga glodavca za družicu izabire ženku s kojom je izgubio nevinost, a nakon toga agresivno odbija sve druge koje mu se i samo približe. S odabranom ženkom tada dijeli sve roditeljske i kućne poslove. Pomaže joj u čišćenju brloga i higijeni, a čak uskoči i tijekom okota.

Samo ‘udovci’ počinju iznova

Dabrovi, drugi najveći glodavci, izvrsni su plivači i ronioci, ali i vjerni partneri. Monogamni su jer odgoj mladunaca, izrada brloga i njegova obrana zahtijevaju mnogo truda obaju roditelja. Samo u slučaju smrti nalaze novog partnera. 

Ravnopravni u vezi i veličini

Giboni, majmuni koji žive na drveću te imaju izrazito dugačke prednje udove, najbliži su čovjekovi životinjski srodnici koji žive monogamno. Ne samo da su vjerni nego su i mužjak i ženka podjednake veličine, što je također rijetkost. 

Duga veza, ali ne zauvijek

Labudovi isprepletenih vratova koji formiraju oblik srca postali su univerzalan simbol ljubavi. No to nije slučajnost jer ti ljepotani žive s istim partnerom dugo godina, a katkad i doživotno. Mužjaci pomažu ženkama u gradnji gnijezda. 

Nevjerne svi kažnjavaju

Nekoliko mužjaka crnog lešinara obično se natječe za istu ženku, no kad se oformi par, dobije potporu cijele zajednice. Ako ulove partnera u nevjeri, ne samo da će ih oni napasti nego će im se pritom pridružiti i ostali iz jata. 

Roditelji cijele kolonije

Termiti žive u zajednicama, na čijem su čelu kralj i kraljica. Oni su doživotni partneri koji stvore čitavu koloniju. Ženka snese jajašce svake dvije sekunde, odnosno 30.000 na dan. Kralj je jedini plodni mužjak u zajednici. 

Ribe u paru brane teritorij

Anđeoske ribe žive, putuju i love u paru sve dok ih smrti ne rastavi. Također, zajedno napadaju svakog tko se usudi ugroziti njihov teritorij. Zbog gracioznosti i ljepote ta je riba popularan ljubimac, a u dijelovima Azije ih i jedu. 

Zajedno su sigurniji

Afričku patuljastu antilopu još zovu i dik-dik zbog načina glasanja dok je u opasnosti, a živi u južnoj Africi. Ostaju zajedno cijeli život, uglavnom zbog toga što bi u potrazi za partnerom bile mnogo izloženije grabežljivcima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku