Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vrata su vam počela zapinjati? Stolari otkrili kako ih popraviti

Vrata su vam počela zapinjati? Stolari otkrili kako ih popraviti

Vrata bi se trebala otvarati glatko i bez zvukova ili drugih problema, no ponekad se to stanje promijeni i tada valja znati što poduzeti i popraviti kako bi se stvari vratile u normalu

VIDEO

Nije svaka situacija ona koja zahtijeva pomoć stručnjaka, a stolari su za HomesAndGardens otkrili koji su najčešći uzroci zbog kojih vrata zapinju, ali i kako ih popraviti.

POGLEDAJTE VIDEO: Medo sam otvara vrata

Pokretanje videa...

Medvjedi došli na ulazna vrata kuće 00:51

Za početak valja utvrditi na kojem dijelu vrata zapinju i je li to zbog labavih vijaka, neusklađenosti, vlage ili nečeg drugog. Vrata su stalni element u našim domovima o kojem ne razmišljamo sve dok nešto nije u redu, slično kao i kod klima uređaja. Popravljanje vrata koja zapinju načelno je zadatak po principu "uradi sam" za koji vam treba najviše pola sata vremena.

Stolari i stručnjaci za stolariju podijelili su svoje isprobane metode za ponovno neometano funkcioniranje vrata, tako da niti jedan gost ne ostane zaglavljen u kupaonici i da se vrata ormara lako zatvore.

Kako popraviti vrata koja zapinju

Podrumska vrata posebno su osjetljiva jer su izloženija vremenskim nepogodama, ali svaka vrata mogu se zaglaviti te ugroziti privatnost i otežati blokiranje buke s drugih mjesta u kući. Vrlo je mali razmak između gornje i dvije okomite strane vrata i okvira te jednako mali onaj ispod vrata, tako da se tijekom vremena mogu zaglaviti ili početi zapinjati ako se ta ravnoteža samo malo naruši.

1. Pregledajte vrata i okvir

Prije nego što uzmete odvijač u ruke, isplati se provjeriti gdje je točno problem.  

- Pronalaženje razloga zašto se vaša vrata zaglavljuju može uštedjeti mnogo vremena i energije - kaže Jeremy Barltrop, direktor tvrtke Ironmonger G Johns & Sons.

Boja i prljavština mogu se nakupiti oko okvira vrata kao i u bilo kojem drugom području u kući, a to bi moglo pridonijeti problemu. Stoga obrišite površine vlažnom krpom ili krpom od mikrovlakana pazeći da drvene površine ne smočite previše.

Znate li što o vama govori dugo tuširanje, nepospremljen krevet ili boja vaših ulaznih vrata?
Znate li što o vama govori dugo tuširanje, nepospremljen krevet ili boja vaših ulaznih vrata?

Odredite mjesto na kojem vrata dodiruju okvir tako što ćete pregledati površine pazeći na mjesta na kojima su istrošena ili izgrebana, a boja je izblijedjela. Potražite neispravne šarke i labave vijke, jer samo jedan labavi vijak dovoljan je da vrata zapinju o okvir.

2. Zategnite šarke

Ako ste primijetili nekoliko labavih vijaka, svakako ih zategnite i to će možda biti dovoljno da riješite problem. Ako se vijak okreće, ali se ne zateže, pokušajte ga zamijeniti malo većim vijkom kako biste ga učvrstili na mjestu.

Podešavanje položaja zaporne ploče također može pomoći ako vrata zapinju.

3. Izbrusite rub vrata

Ako ste zategnuli šarke, a vrata i dalje zapinju, moguće je da su vlaga ili sezonske promjene temperature uzrokovale bubrenje drva okvira ili vrata. U tom slučaju, vrata će možda trebati malo podrezati, bilo tračnom brusilicom ili električnom ručnom blanjom. Površinu možete brusiti i ručno, ali će vam trebati puno više vremena i truda.

Dizajneri interijera: 'Ovo je šest najgorih boja za ulazna vrata'
Dizajneri interijera: 'Ovo je šest najgorih boja za ulazna vrata'

- Ne zaboravite ravnomjerno brusiti ili blanjati i često provjeravati radite li kako treba kako biste izbjegli uklanjanje previše materijala - kaže Chinmay Daflapurkar iz Express Demo & Waste.

Vlaga može biti problem čak i ako su vrata izrađena od PVC-a, stakloplastike ili metala. Naime, ako je okvir od drveta, još postoji mogućnost da ono upije vlagu i prouzroči probleme sa zatvaranjem vrata.

Kontrolirajte razine vlage u zraku pomoću odvlaživača i spriječite buduće probleme nanošenjem poliuretanske završne obrade na drvo, koja će stvoriti barijeru protiv vlage i smanjiti trenje.

Ako nijedan od ovih koraka ne uspije, možda je vrijeme da se obratite stručnjaku ili da kupite nova vrata. Stručnjak za željeznu robu Jeremy Barltrop ističe da se u hladnijim godišnjim dobima vrata mogu skupiti, pa pripazite da ne režete previše materijala na rubovima ili biste mogli završiti s problemom popravljanja vrata zbog propuha.

Koje su boje vaša ulazna vrata? One puno toga otkrivaju o vama
Koje su boje vaša ulazna vrata? One puno toga otkrivaju o vama

Zašto mi vrata odjedanput zapinju?

- Drvena vrata mogu se širiti i skupljati s promjenama vlažnosti i temperature. Vrata mogu zapinjati tijekom posebno vlažne sezone ili nakon značajne promjene temperature, no drugi čimbenici za unutarnja drvena vrata su žbukanje prostorije koje uzrokuje visoku vlažnost. Drvo prirodno upija svu vlagu u zraku, uzrokujući bubrenje te potencijalno rezultira zapinjanjem - objašnjava Justin Brown, stolar i vlasnik tvrtke Timber Shelves.

Kako popraviti vrata koja zapinju pri dnu?

- Ako vrata zapinju s donje strane, to može biti zbog neravnog poda, pa provjerite je li pod ravan. Ako jest, tada možete prilagoditi graničnik vrata ili vodootpornu traku kako biste ublažili i zaštitili vrata - predlaže Raf Michalowski iz tvrtke Meble Furniture.

- S druge strane, možete pokušati postaviti prag koji će pomoći kao potpora za dno vrata, a valja provjeriti i jesu li vrata iskrivljena. Ako je tako, možda ćete morati jednostavno zamijeniti ih novima - savjetuje Michalowski.

Uljepšajte ulazna vrata i tako povećajte vrijednost svog doma
Uljepšajte ulazna vrata i tako povećajte vrijednost svog doma
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač
'Oprostila sam bivšem prevaru, a tek onda me do kraja ponizio'
NEOBIČNA PRIČA

'Oprostila sam bivšem prevaru, a tek onda me do kraja ponizio'

Odluka o ponovnom braku s bivšim supružnikom nije uobičajena, a oni koji to učine obično imaju jak razlog vjerovati da je to pravi izbor. Tako je bilo i u ovom slučaju...