Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Vrebaju! U Hrvatskoj krpelji mogu prenijeti 5 teških bolesti

Vrebaju! U Hrvatskoj krpelji mogu prenijeti 5 teških bolesti
2

Najviše ih ima u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj između Save i Drave. Krpelje nemojte dirati golim rukama, a nakon što ste ga odstranili, kožu premažite antiseptikom

VIDEO

Aktivnost krpelja ovisi o nekoliko čimbenika, ponajviše o temperaturi i vlažnosti. Najaktivniji i najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, posebno tijekom svibnja i lipnja. No može se očekivati da će postati aktivni već s prvim toplijim danima, pa je već od ožujka dobro primjenjivati mjere zaštite od uboda krpelja kad boravimo u prirodi, upozorava epidemiologinja, dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

- Krpelji pripadaju paučnjacima, a od kukaca se razlikuju oblikom i drugim biološkim svojstvima. Važni su jer se hrane krvlju životinja i čovjeka te mogu prenositi zarazne bolesti, uključujući i one koje su zajedničke ljudima i životinjama - kaže epidemiologinja. 

U Hrvatskoj se, dodaje, ugrizom krpelja mogu prenijeti Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis (KME), a iznimno tularemija, Q groznica, erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Bolesti se javljaju na određenim područjima zemlje pa govorimo o “prirodnim žarištima” – područjima gdje ima zaraženih krpelja.

Krpelje zaražene virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalazimo u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelji zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu mogu se naći na čitavom području grada Zagreba, ističe epidemiologinja.

Najčešće ih nalazimo skrivene na listovima i granama grmova niskog raslinja (do visine jednog metra) i šikarama, u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima i slično, pa je dobro imati na umu i to da bismo u prirodi uvijek trebali koristiti odgovarajuću odjeću i obuću.

To znači da treba nositi hlače dugih nogavica i majice ili košulje dugih rukava te zatvorenu obuću. Preporučuje se nogavice hlača uvući u čarape, a majice ili košulje u hlače kako bi se spriječio ulazak krpelja pod odjeću. Također, bolja je svijetla odjeća na kojoj se lakše može uočiti krpelj, ističe epidemiologinja. No čak i kad smo tako opremljeni, krpelj se može uvući u odjeću i zadržati na njoj dok ne “ulovi” priliku za ubod. 

- Građom svojih nogu krpelji su prilagođeni da se prihvate za krzno životinja ili na dlačice odjeće. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda nekoliko sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilom. Probadanje kože traje desetak minuta i ne osjećamo ga, zbog tvari u slini krpelja koje, među ostalim, imaju djelovanje poput anestetika - pojašnjava dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina. 

Zbog toga je tijekom boravka u prirodi, svaka dva do tri sata, te obavezno nakon povratka iz prirode potrebno pregledati tijelo kako bismo provjerili da nemamo krpelja na koži, i to posebno rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i područje iza koljena i pupak. Po dolasku kući iz šetnje u prirodi obavezno svucite odjeću i pregledajte cijelo tijelo. Ako primijetite krpelja, odmah ga treba izvaditi pomoću pincete za čupanje dlačica.

 

- Krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja. Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti povećalo jer trganjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju treba potražiti pomoć liječnika - savjetuje naša sugovornica. 

Krpelje nipošto nemojte dirati golim rukama, a nakon što ste ga odstranili, mjesto uboda premažite antiseptikom, savjetuje.

Zaraza se ‘maskira’ u gripu!

U Hrvatskoj se pojavljuje srednjoeuropski tip krpeljnog meningoencefalitisa, kod kojeg inkubacija bolesti u prosjeku traje od 7 do 14 dana (odnosno može trajati od 2 do 28 dana). Manifestira se simptomima sličnima gripi: umorom, visokom temperaturom, glavoboljom, klonulošću, mučninom, povraćanjem i bolovima u mišićima.

Simptomi mogu trajati dvadeset dana. Kod manjeg broja bolesnika zaraza prijeđe u sekundarnu fazu, koja nastupa naglo, s jako visokom temperaturom i upalom moždanih ovojnica (meningitis). Simptomi su: jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, kočenje vrata i fotofobija, kaže dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina. 

Rizične skupine

Opasnost od zaraze se povećava čestim izlaganjem ubodima krpelja. Stoga se ljudima koji zbog posla borave u prirodi na područjima prirodnih žarišta te onima  koji tamo povremeno borave preporučuje cijepljenje.

Opasno crvenilo

Lyme borelioza se pojavljuje kao prstenasta kožna promjena na mjestu uboda, najčešće od 7 do 14 dana nakon uklanjanja krpelja. Širi se oko 1 cm dnevno, dok sredina postaje bljeđa. Mogu je pratiti i povišena temperatura te povećanje limfnih čvorova. 

Top 5 najboljih savjeta za zaštitu:

  • U područjima nastanjenin krpeljima hodajte obilježenim stazama (izbjegavati provlačenje i puzanje kroz grmlje, ostavljanje odjeće na grmlju/travi i ležanje na tlu).
  • Repelente (sredstva za odbijanje krpelja) nanesite na gole i izloženije dijelove tijela. Repelenti djeluju nekoliko sati, ovisno o znojenju kože, pa nanošenje treba ponavljati. Možete ih nanijeti i na odjeću.
  • Krpelje na koži ne smijete ‘gušiti’ premazivanjem alkoholom, uljem ili mašću niti paliti šibicom, jer time izazivamo naglu smrt krpelja, pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako lako prenese zarazu.
  • Dok boravite u prirodi, pregledavajte otvorene dijelove tijela (iza uha, zatiljak, vrat), ali i prepone, pazuhe i područje iza koljena te pupak i odjeću svakih dva do tri sata. Isto učinite i po povratku kući. 
  • Informirajte o simptomima koji upućuju na moguću zarazu od krpelja kako biste mogli pravodobno potražiti liječničku pomoć. Ne ignorirajte prstenasta crvenila na koži, mučninu, glavobolje, temperaturu...

*Cijepljenje je najbolje započeti tijekom zime, a ono se provodi u Službi za epidemiologiju Zavoda. Više informacija na 01/46-96-125

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje