Lifestyle

Komentari 0

Vrijeme je da počnete vjerovati svom instinktu

Vrijeme  je da počnete vjerovati svom instinktu

Sociolog Malcom Gladwell tvrdi kako su za ispravnu odluku mozgu dovoljne samo dvije sekunde, a brza odluka često je i najbolja

Instinktivne odluke, bez obzira na to je li riječ o kupnji ili prihvaćanju novog posla, pouzdanije su od onih koje nastaju nakon dugotrajnog i intenzivnog razmišljanja, pokazala je studija Sveučilišta London, objavljena u znanstvenom časopisu Biologija stanice. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju morali su među 650 skrivenih identičnih simbola izdvojiti onaj okrenut naopako, što su s 95-postotnom preciznošću učinili anketirani koji nisu imali vremena za razmišljanje. Za razliku od njih, ljudi koji su dobili sekundu vremena za odlučivanje, učinili su isto sa 70-postotnom preciznošću. No i bez znanstvenih dokaza svaki čovjek s “predosjećajem” za ishod situacije upoznat je s prednostima “slušanja” intuicije. Slutnje izrečene savjetima bližnjima poput “nemoj se verati na to stablo” koje su se “obistinile” padom s drveta, najvjerniji su “dokaz” njezina postojanja. Američki sociolog Malcom Gladwell u knjizi “Treptaj: moć mišljenja bez razmišljanja” tvrdi da su za ispravnu odluku mozgu dovoljne dvije sekunde. To “brzinsko” razmišljanje nezamjenjivo je u trenucima stresa i pritiska u kojima su brze procjene od životne važnosti poput reakcije vatrogasca u gorućoj zgradi ili policajca u okršaju sa zločincem.
>>>Neki istraživači vjeruju da su evolucijski pritisci natjerali žene da budu intuitivnije te time sposobnije očitavati neverbalne izraze svoje djece i partnera. Primjerice, na pokusu promatranja kratkog nijemog filma o uznemirenoj ženi, ispitanice su preciznije zaključivale je li dotična žena ljutita ili raspravlja o razvodu nego ispitanici.
>>>Instinktom se često koristimo radi brzog odmjeravanja novih poznanstava. No “uključujemo” ga ako postoje blagi, jedva zamjetni znaci koji nas upozoravaju na promjene ponašanja bliskih ljudi, sitni poticaji koji nas tjeraju da pitamo: “Jesi li siguran da je sve ok? ”.
>>>Bill Gates, Steve Jobs, Oprah Winfrey instinkt i intuiciju smatraju razlogom svog poslovnog uspjeha. Čak i ako su argumenti govorili protiv njihovih odluka, oni su ipak slijedili “osjećaj u želucu” i nisu pogriješili u procjeni.
>>>Cijenite li jednako osjećaje i razum, bolje ćete “čuti” što instinkt govori. Dajete li prednost pri odlučivanju samo razumu ili isključivo instinktima, u oba slučaja mogućnost pogreške bit će veća, kaže Gladwell.
>>>Na intuitivnu prosudbu ponekad mogu utjecati emocije, tvrdi Gladwell. To se najčešće događa u trenucima jačeg straha ili panike. Za vjerovanje instinktu treba biti što objektivniji i smireniji, a jedna od tehnika za jačanje je i meditacija.

Najčitaniji članci