Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Vrijes pomaže kod bolesti žuči, bubrega, mjehura, pa i jajnika

Vrijes pomaže kod bolesti žuči, bubrega, mjehura, pa i jajnika

Djelovanje vrijesa protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova vrijesa ubranih ujesen

VIDEO

Vrijes (Calluna vulgaris) koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. U narodnoj medicini najviše se cijeni njegova moć otapanja svih vrsta kamenaca. No da bi bio učinkovit, čaj treba svakodnevno piti tijekom nekoliko mjeseci. Budući da pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela te potiče izmjenu tvari, vrijes pomaže protiv reume, artritisa i gihta. Također je od pomoći kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Vrijes pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoće u krvi te pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućega krvnog tlaka. Učinkovit je i kad se primjenjuje izvana – kupkom od vrijesa liječe se kožni osipi, razni ekcemi, prištevi, lišajevi i gljivice, a oblozi od vrijesa primjenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nešto blaži čaj od vrijesa koristi se kao kupka kod upale ženskih spolnih organa. Vrlo ljekovit je i med od vrijesa. Žute je do tamnožute boje, slaba mirisa i ugodna, specifična okusa, a posebno ga se preporučuje uzimati kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih putova i bubrega.

Vrijes kod nas najčešće samoniklo raste u primorskim krajevima, a često se susreće i u Lici, osobito na Velebitu. Najbolje uspijeva na kiselom tlu, a nalazimo ga na suhim livadama, poljima te šumskim pašnjacima i obroncima. Cijela polja vrijesa karakteristična su za vrištine nastale uništavanjem šuma, pri čemu vrijes svojim razvijenim korijenskim sustavom čuva tlo od ispiranja oborinama.

Blago iz šume: Šipak ublažava reumu, drijenak jača probavu
Blago iz šume: Šipak ublažava reumu, drijenak jača probavu

Vrijes se bere u vrijeme cvatnje – najčešće se beru samo cvjetovi, no brati se mogu i cijeli cvatući vrhovi. Cvjetovi vrijesa suše se u tankom sloju na sjenovitom i dobro prozračenome mjestu, a čuvaju se u dobro zatvorenim kartonskim kutijama. Ne smiju se sušiti predugo inače mogu ishlapiti njegova eterična ulja, što će smanjiti ljekovitost. Znak da je vrijes dobro osušen jest prirodna ružičasta boja cvjetova, koju oni i nakon sušenja moraju zadržati.

Osam čajeva za bolove u grlu: Umiruju i ublažavaju iritaciju
Osam čajeva za bolove u grlu: Umiruju i ublažavaju iritaciju

Napitak za jačanje organizma
Med (350 g) rastopite nad parom. Dodajte 3 žlice usitnjenog suhog vrijesa te po pola žličice mljevenog cimeta i klinčića. Dobro promiješajte i lagano zagrijavajte 5 do 10 minuta, maknite s vatre, malo ohladite i umiješajte litru rakije. Nakon što odstoji tijekom noći, rakiju procijedite u staklenku i uzimajte po jednu likersku čašicu na dan.

Čaj protiv Escherichije coli
Pomiješajte 50 g vrijesa, 50 g korijena bijelog sljeza, 30 g latica ruže, 30 g mažurana i 30 g peteljki trešnje. Žlicu mješavine prelijte sa 250 malo kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 10 minuta i procijedite. Uzimajte 10 do 15 dana, dva puta na dan, ujutro i navečer.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...