Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Osam čajeva za bolove u grlu: Umiruju i ublažavaju iritaciju

Osam čajeva za bolove u grlu: Umiruju i ublažavaju iritaciju
1

Bez obzira je li riječ o zelenom čaju, čaju od mente ili đumbira, samo jedan gutljaj može ublažiti simptome prehlade. Otkrijte koji vam okus najviše odgovara i koji će čaj pomoći baš kod vaših simptoma

VIDEO

Toplo piće poput čaja može ublažiti simptome upale, očistiti dišne puteve i smanjiti količinu sluzi koja se spušta iz nosa u grlo i iritira ga. Neki će čajevi pomoći ublažiti bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi, pojašnjava dr. Stephen Parodi, nacionalni stručnjak za infektivne bolesti i liječnik u Kaiser Permanente.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10

No dr. Parodi ističe kako istraživanja nisu potvrdila da neka vrsta čaja bolje pomaže od drugih kad je riječ o tipičnim simptomima prehlade i gripe.

Bolovi i temperatura prate gripu, a grlobolja prehladu
Bolovi i temperatura prate gripu, a grlobolja prehladu

- Nema specifičnih studija koje će istaknuti koja kombinacija sastojaka ili ljekovitih biljaka najviše pomaže jer svaki čovjek reagira različito na različite pristupe liječenja, kazao je.

Young sick woman sitting on sofa drinking tea

Lisa McDonald je sommelier za čaj i vlasnica tvrtke TeaHaus u Michiganu. Karijeru je posvetila svojstvima čaja te molekularnoj strukturi bilja koje ublažava tegobe.

assortment of dry tea in glass bowls on wooden surface

- Za mene je važno da ljudi razumiju da bijeli, zeleni, oolong, žuti ili crni čaj potječu od iste biljke i stoga su svi jednako ljekoviti, kazala je navodeći da sve navedene vrste čaja dolaze od biljke Camellia sinensis.

- Potičem ljude da piju čaj koji im se sviđa, a količina čaja je jednako važna kako bi ostali hidrirani i izvukli najbolje iz pića. To znači da nema potrebe prisiljavati se popiti šalicu zelenog čaja umjesto da pijete crni čaj samo zato što mislite da je zeleni zdraviji, a zbog toga možete propustiti najbolje što vam čaj pruža u sezoni gripe i prehlade - ispričala je.

Stoga iskušajte sljedeće čajeve i otkrijte koji vam se najviše sviđa, jer ćete tako u najkraćem roku ublažiti bolno grlo. 

Fotolia

1. Čaj od korijena sladića

Lagano zaslađeni čaj korijena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba poput žgaravice, no kineska Akademija medicinskih znanosti u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla.

Ako vas muče migrene, čaj od ove biljke će vam olakšati bol
Ako vas muče migrene, čaj od ove biljke će vam olakšati bol

2. Čaj od bijelog sljeza

Althaea officinalis naziv je biljke poznatije kao korijen bijelog sljeza. Izlučuje velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine ukazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Riječ je o zelenom čaju umjerenog okusa. Lisa McDonald savjetuje kombinirati korijen bijelog sljeza sa sladićem.

- Riječ je o slatkastom čaju ugodnog okusa koji će ublažiti tegobe, kazala je.

3. Čaj od kamilice

- Ako želite klasični biljni čaj, svakako preporučujem čaj od kamilice s dodatkom meda. Riječ je o umirujućem napitku koji zahvaljujući medu nudi slatkast okus, a ujedno pomaže ublažiti bolove, istaknula je McDonald.

Kazala je i kako je zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.

4. Čaj od đumbira

Đumbir i vrlo sličan korijen galange imaju snažno protuupalno djelovanje. Pomažu kod upale grla i promuklosti, a dodatak cimeta će dodatno istaknuti njihova svojstva zahvaljujući antibakterijskom djelovanju.

5. Čaj od kurkume

Kurkuma dolazi iz iste biljne obitelji kao đumbir i u zemljama Južne Azije dugo se koristi kao prirodni antiseptik. Okus se često nalazi u mješavinama začina poput curryja, u juhama ili kao dodatak jelima, gutljaj čaja kurkume ima protuupalno i antimikrobno djelovanje, pokazala su istraživanja. Dodatno, pomaže kod želučanih tegoba.

Grlobolja brže prolazi uz sljez, kadulju, islandski lišaj i đumbir
Grlobolja brže prolazi uz sljez, kadulju, islandski lišaj i đumbir

6. Čaj od mente

Ako tražite čaj koji će djelovati kao da hladi, menta je odličan izbor. Bogata je mentolom koji daje osjećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Osobito koristi kod streptokokne upale grla.

7. Čaj od kore brijesta

Ovaj biljni čaj nastaje iz kore skliskog brijesta naziva Ulmus rubra, drveta koje raste u Sjevernoj Americi. Kao i sljezov korijen, bogat je sluzi koja stvara gel prilikom konzumacije i oblaže upaljeno i bolno grlo. Koriste ga i u sprejevima te drugim sličnim preparatima za ublažavanje bolnog grla, navodi Nacionalni institut zdravlja.

8. Zeleni čaj

Vjerojatno ste čuli za brojne benefite klasičnog zelenog čaja. Popularni napitak je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Ima vrlo snažan antioksidativni biljni sadržaj na koji se odnosi čak 30 posto težine suhe biljne mješavine. Zato ga se dovodi u vezu s prevencijom bolesti srca, te protuupalnim i antibakterijskim i antivirusnim učinkom. Za tijelo će napraviti čuda, osobito ako se loše osjećate. Najbolji dio je u tome što je riječ o čaju blagog okusa, pa uz dodatak meda ili cimeta možete postići aromu koju želite.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry zaplakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje