Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vrlo jednostavan trik kako usporiti truljenje banana

Vrlo jednostavan trik kako usporiti truljenje banana

Bogate etilenom, banane spadaju pod voće sa izuzetno brzim procesom truljenja. Često ih se u domovima stavlja u zdjelu sa drugim voćem, no to samo ubrzava truljenje. Postoji jednostavan trik kako to usporiti

Kupovina poveće količine banana često završi razočaranjem , prerano sazru i počnu truliti prije nego što ih stignemo pojesti. No, postoji jednostavno rješenje koje može pomoći da vaše banane traju dulje i ostanu svježe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Banane 00:42

Ellen Christian, osnivačica bloga 'Confessions of an Overworked Mom', podijelila je korisne savjete o jednoj od najčešćih pogrešaka prilikom čuvanja banana: njihovo spremanje u zdjelu s drugim voćem.

- Kako povrće i voće sazrijeva, ispuštaju plin koji se zove etilen, objašnjava Ellen. 

- Taj plin potiče još brže sazrijevanje drugog voća i povrća u blizini, uključujući i banane, nastavlja Ellen.

Banane su same po sebi veliki izvor etilena, što znači da mogu znatno ubrzati sazrijevanje svega što se nalazi oko njih. Kada se kombiniraju s drugim voćem u istoj zdjeli, nastaje višak etilena koji rezultira bržim truljenjem banana ali i ostalih plodova.

Osim što to nije dobro za vaš budžet, ljeti se miris trulog voća može proširiti prostorom i privući voćne mušice i druge neželjene insekte. Zato je pametno držati banane odvojeno od ostalog voća.

Plastična folija ili hladnjak?

Kako bi se usporilo zrenje i produljila svježina banana, Ellen preporučuje omotavanje njihovih stapki plastičnom folijom.

- Banane ispuštaju etilen upravo iz stapki. Taj plin uzrokuje pojavu smeđih mrlja na kori. Ako svaku stapku zasebno omotate plastičnom folijom, usporit ćete ispuštanje etilena i banane će dulje ostati svježe, kaže Ellen.

Evo što se sve događa u tijelu ako jedete banane svaki dan
Evo što se sve događa u tijelu ako jedete banane svaki dan

Ovaj jednostavan trik može pomoći da vaše banane ostanu žute i do tjedan dana dulje, što značajno smanjuje bacanje hrane.

Ako želite produljiti trajnost banana još više, možda biste trebali razmisliti i o hladnjaku. Suprotno uvriježenom mišljenju, čuvanje banana na hladnom zapravo nije loša ideja. Iako će kora pocrnjeti, unutrašnjost voća ostat će svježa i čvrsta.

- Ako vam ne smeta crna kora, slobodno stavite banane u hladnjak. Unutrašnjost će ostati dobra, tamni se samo kora, savjetuje Ellen.

Važno je napomenuti da se ova metoda odnosi samo na već zrele, žute banane. Zelene banane neće sazreti u hladnjaku, već se ostati tvrde, škrobaste i bez karakteristične slatkoće.

Pohane banane kao iz restorana
Pohane banane kao iz restorana

Najbolja praksa? Omotajte stapke dok su banane još zelene, a kada požute prebacite ih u hladnjak. Na taj način možete uživati u savršeno svježim bananama i do dva tjedna dulje od uobičajenog roka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 08. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež